[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike

由此證明我幾未夠班

淨係識得d 過時檢測方法

再推 快啲出文啦~
留親名嗰d都post都收唔到尾
咁係咁意都講下歷史啦,雖則我明白真係好悶

其實最先有記載法證既概念,唔係英美等既先進國家,而係要數到中國既秦朝《封診式》,但所記載既主要都係刑偵、調查既規則同零碎既案例

要去到從唔同死因入手,同時著重驗屍、法證方面就要數到南宋宋慈《洗寃集錄》

依本野列出咗人因應唔同既死因,例如從樹上跌死、被蛇鼠咬死所見到條屍唔同既詳細表徵,從而去判斷死因

當中亦有案例講解,有一單係只知道有個人被斬死,身上十幾處鐮刀所致既傷痕,但兇手身分無人知道

於是官府就命令附近居民都要交出自己所用既鐮刀,當中只有一把附近係有烏蠅嬲住。因為烏蠅鐘意腐肉,所以就捉到兇手

當時已經識得利用昆蟲等既特性去破案真係好勁

原來咁早已經有forensic entomology嘅概念
lm
lm
咁係咁意都講下歷史啦,雖則我明白真係好悶

其實最先有記載法證既概念,唔係英美等既先進國家,而係要數到中國既秦朝《封診式》,但所記載既主要都係刑偵、調查既規則同零碎既案例

要去到從唔同死因入手,同時著重驗屍、法證方面就要數到南宋宋慈《洗寃集錄》

依本野列出咗人因應唔同既死因,例如從樹上跌死、被蛇鼠咬死所見到條屍唔同既詳細表徵,從而去判斷死因

當中亦有案例講解,有一單係只知道有個人被斬死,身上十幾處鐮刀所致既傷痕,但兇手身分無人知道

於是官府就命令附近居民都要交出自己所用既鐮刀,當中只有一把附近係有烏蠅嬲住。因為烏蠅鐘意腐肉,所以就捉到兇手

當時已經識得利用昆蟲等既特性去破案真係好勁

原來咁早已經有forensic entomology嘅概念

中國entomology係比較早

反而西方天主教宗係連基本剖驗都禁止
直到黑死病殺死太多人先至因爲要搵出原因而發展法證既概念
果陣都已經接近文藝復興
補充,明朝既法證都仲發展緊

東西廠亦都有現代法證類似職能

去到清朝科技發展停滯不前,加上歐美工業革命衍生出更多專科科學家,18世紀先追過中國
Another fortnight
留名
Lm
LM

個post係咪完左?
點解而家都仲有人推
Hi 巴打 有法證野希望你幫幫手/問你意見
請問點搵你方便?
you give tg?
Have a nice day

加油啊 科學怪人
依個時候推post,請問係咪有野要賜教?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞