[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
強力支持巴打 簡單易明

想請問你遲下會唔會簡介下李昌鈺?人稱華人版sherlock holmes
佢都係法證方面既高手?

同埋會唔會談及血濺呢樣鑑證法?

可以
lm
你覺得
無線d 法證xx
形容佢地工作既多唔多水份
你覺得
無線d 法證xx
形容佢地工作既多唔多水份

唔多水份既就唔係叫戲劇,而係紀錄片啦
巴打我想問法醫係咪要醫生先做得
巴打你覺得鉛水單野水X署咁樣抽取水樣本係唔係取巧呢

另外,如果可以講下唔同儀器嘅理論同應用就好喇
咁今日我都大概講下咩組織係容易做到物質交換啦/提取到DNA

血液: 雖然紅血球無DNA,不過白血球有

精液/陰道分泌物: 精子細胞/黏膜細胞

眼球液: 眼球液近腦果邊有眼球同骨頭保護,當人死於火災/爆炸導致身體燒焦,亦可以開眼抽取DNA辨認死者身分

牙內: 同眼球液一樣,有琺瑯質同骨頭保護

汗液: 有活生生既皮膚細胞

口腔內部: 面頰細胞,所以係會用棉花棒撩疑犯既口腔內部去提取DNA
依個亦係被視為最合適既方法
(唔會對疑犯構成損害、大量DNA)

咁有d 位係會提取唔到足夠既nuclear DNA

頭髮:自然掉落既得已經死去既皮膚細胞,要夾硬抆出嚟連髮根先有

表皮皮屑:表皮都係已死既皮膚細胞
不過一穿,裏面既皮膚細胞就有大量DNA
依度有絲打就提埋,一旦不幸發生室內性侵,要避免「轉介勞工處跟進」,一個非常可行既方式係善用你地既靚指甲
甲床係一個相對穩定既貯存物質地方,抓穿咗表皮對於證明不同意,已經好有指向性
甚至唔好彩殺埋,指甲都係犯人清理現場,千算萬算最易漏既地方

屎: 脫落既腸壁細胞都已經死去

尿: 經尿液沖出既黏膜組織太少
巴打我想問法醫係咪要醫生先做得

醫生仲要再受訓先做得
巴打你覺得鉛水單野水X署咁樣抽取水樣本係唔係取巧呢

另外,如果可以講下唔同儀器嘅理論同應用就好喇

取巧,即係為咗「作低個不達標數字」而調節採樣方式,我就覺得未必

依單野水x署所提供既水無問題
問題出喺水喉接駁金屬果度,頂多都係房x署、教x局(學校喉管)負監督責任

但而家個方法「合格數字高」,反而就變咗水x署要額外花資源去應付政客、傳媒、市民

我睇唔到水x署有任何必要為咗保其他部門而要自找麻煩

反而我諗既係,本身定立既採樣標準係咪未夠貼近現實,有調整空間呢?
唔記得答埋下半

講機我ok不過唔想連剩返既人都嚇走

你都係tg 我私下講下啦
而DNA既核鹼基其實有4種,亦都只係得依4種:

adenine (A)
thymine (T)
cytosine (C)
guanine (G)

咁頭先我咪講過兩邊既核鹼基會「握手」既,但係無奈佢地又鐘意玩小圈子

C同G 因為「大家都戴頭盔」,所以佢地會自己圍爐。即係一邊係C,另一邊只可以係G;同樣一邊係G,另一邊又只可以係C

淨返A同T都係會自己圍爐

舉個例,我是但作一個有效既配對:
糖-C...G-糖
磷 磷
糖-A...T-糖
磷 磷
糖-T...A-糖
磷 磷
糖-G...C-糖
磷 磷
。 。
。 。
。 。
糖-A...T-糖
磷 磷

咁就有一個弔詭既地方,就係雖然配對既核鹼基限死咗,但同一條骨架裏面,ATGC之間既排列係自由

即係話,以成條DNA計,核鹼基既配搭係可以有無限可能,所以DNA既排列其實就好似硬碟咁,可以儲存關於人體既資料;而「資料」既差別就在於一條DNA內ATGC既排列

ATGC不同順序所記載住既資料基本上會指示細胞應該點樣製造蛋白質、合成其他物質,亦由此決定哂人類出生以來會有既先天特徵

而每一個人,喺佢地既nuclear DNA裏面,基本上都會有99%以上既核鹼基排序都係一樣
(簡單d 我地叫 DNA序列)

正常情況,人入面所有細胞都有一樣的DNA﹐不過部分白血球入面的DNA其實會經過修改,有少少分別
同埋,以前有非香港的案例,有人以為自己綠帽左,去驗DNA
先知道佢未出世果時,同佢的一個異卵雙胞胎融合左 (我都唔太理解點解可以咁)
佢身體有兩個人的DNA﹐之後佢生左個同自己冇血緣的仔

咁樣算唔算
正常情況,人入面所有細胞都有一樣的DNA﹐不過部分白血球入面的DNA其實會經過修改,有少少分別
同埋,以前有非香港的案例,有人以為自己綠帽左,去驗DNA
先知道佢未出世果時,同佢的一個異卵雙胞胎融合左 (我都唔太理解點解可以咁)
佢身體有兩個人的DNA﹐之後佢生左個同自己冇血緣的仔

咁樣算唔算

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

btw 白血球DNA 經過修改係因為記憶細胞要記得d 新既病菌抗原?

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

btw 白血球DNA 經過修改係因為記憶細胞要記得d 新既病菌抗原?

如果佢未出世已經mix左,的確有可能
因為免疫系統細胞係成長果時,如果對一d身體本身就有的抗原有攻擊力,就會被殺
所以正常情況唔會自己打自己,咁果d另一個人的抗原一開波就係身體道,都算自己的一部分

同埋唔關記憶抗原事,一開始白血球成長果時,就會random剪接製造抗體果part的DNA﹐令唔同白血球可以做到不同的抗體,咁樣已經死左8/9的白血球
仲要screen走自己打自己果d

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

如果佢未出世已經mix左,的確有可能
因為免疫系統細胞係成長果時,如果對一d身體本身就有的抗原有攻擊力,就會被殺
所以正常情況唔會自己打自己,咁果d另一個人的抗原一開波就係身體道,都算自己的一部分

同埋唔關記憶抗原事,一開始白血球成長果時,就會random剪接製造抗體果part的DNA﹐令唔同白血球可以做到不同的抗體,咁樣已經死左8/9的白血球
仲要screen走自己打自己果d

真係學到野
好似好有水準 留名先
同埋之前果頁樓主講的PCR﹐係lab入面合成DNA的方法對世界影響好深遠
佢令好少樣本已經整到勁多DNA﹐令各種生物科技的技術成本大減
例如DNA定序,利用微生物做生產抗原抗體的工具之類
以前生物科技鑑定多誤差,有唔少都關成本事,根本難以拎到大量抗體去check野,更唔好講專門性

邊飲邊打
由於人與人之間既DNA真係太相似,所以喺1984年之前,科學界都仲未有方法可以"Find the difference"

咁人與人之間既基因排列方面又會點樣影響到人既特徵呢?人既每個特徵其實都係由既定數量既DNA序列去決定既

例如GATTCAGGAT
對比另一個 GATTTAGGAT

佢地雖然只係差一個核鹼基,但已經可以係表達緊完全唔同既意思,法證上就會叫佢做single nucleotide polymorphism

而喺法證方面,仲會睇另一種基因上既差異。留心:

GATTCAGGAT GATTCAGGAT

GATTCAGGAT GATTCAGGAT GATTCAGGAT

GATTCAGGAT GATTCAGGAT GATTCAGGAT GATTCAGGAT GATTCAGGAT GATTCAGGAT

兩者既唔同只係在於喺同一個位置內,彼此相同既序列有唔同既重覆次數。而依種喺法證上面就會叫佢做Length polymorphism

咁大致上透過分析依兩種既不同,就可以分辨到DNA 既個人特性
取巧,即係為咗「作低個不達標數字」而調節採樣方式,我就覺得未必

依單野水x署所提供既水無問題
問題出喺水喉接駁金屬果度,頂多都係房x署、教x局(學校喉管)負監督責任

但而家個方法「合格數字高」,反而就變咗水x署要額外花資源去應付政客、傳媒、市民

我睇唔到水x署有任何必要為咗保其他部門而要自找麻煩

反而我諗既係,本身定立既採樣標準係咪未夠貼近現實,有調整空間呢?

但係用佢依加個方法採樣其實同直接喺水X署供應食水嘅出水位採係一樣

如果佢果個位已經有鉛,全香港食水都應該出事而唔係個別屋邨

所以應該要化驗嘅係出事屋邨食水喉究竟會甩幾多鉛出黎,個方法應該係用條喉裝住啲水一段時間,再度個鉛含量先合理

依加水X署沖5-10分鐘定好似30分鐘先抽樣,點會度到有數呢
如果市民都開喉30分鐘先取水,一定無數,但唔現實
一般黎講大部分人都係一開水即用,沖30分鐘無數同一開即用無數根本兩會事

所以水X署用沖30分鐘嘅樣本話食水係安全嘅,無數無問題我會覺得好取巧

繼續

就快有
咁人與人之間既DNA就因為都有99%以上相似,所以喺1983年以前係需要大量既DNA樣本先至可以做比對,對於案發現場極少量既疑犯DNA嚟講,比對係「現實上不可能」

另一方面,咁其實DNA雖然係相對頑強既生物組織,但都抵不住微生物既侵蝕同酵素既降解,所以往往法證喺現場攞到既DNA樣本都唔係完整既DNA分子,而係提取到零碎DNA既「其中一段」

而Dr. Kary Mullis 就喺1983年 發明咗用於複製DNA 既PCR技術 (Polymerase Chain Reaction)
咁佢整咗一部喺唔同時間識得調節到唔同溫度,叫thermal cycler 既儀器出嚟

依度我有興趣詳細少少講下
成個過程睇住個圖示會方便d 理解
(利申:幼稚園級畫功)

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/29/174544_7318d89f17ee670ef268a919b2016246.jpg[/img

首先係升到94度,原本扭埋既DNA 就會變返做兩條長條,自由地喺溶液中飄下飄下

之後就降溫到55度,令到長條靠近(但唔會扭返埋)

跟住就重新加熱到72度,DNA 會分返開,同時營造一個合適既複製「工作環境」

好啦,咁其實溶液裏面仲有三樣野
1. Primer: 好似玩砌圖要先從4個角位入手咁,依個就係DNA 既第一塊「砌圖」,佢會喺55度果陣插入去兩條DNA既邊邊

2. 零碎既G, T, A, C 組件:72度果陣順住Primer 、跟住另一半既圍爐原則咁逐塊逐塊砌落去

3. DNA Polymerase:專用酵素,催化複製合成既過程

sor
咁係用咩嚟整複製品
係咪額外整啲ACGT再用嚟砌?
咁係用咩嚟整複製品
係咪額外整啲ACGT再用嚟砌?

nucleotides 係整出嚟

但整既過程我唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞