[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
問題文件有無人有興趣?
問題文件有無人有興趣?

問題文件有無人有興趣?

講咩都有興趣
只係想學下野
問題文件

香港法例第200章 《刑事罪行條例》 第71條 偽造的罪行

「任何人製造虛假文書,意圖由其本人或他人藉使用該文書而誘使另一人接受該文書為真文書,並因接受該文書為真文書而作出或不作某些作為,以致對該另一人或其他人不利,則該名首述的人即犯偽造的罪行,一經循公訴程序定罪,可處監禁14年。」

所以制造虛假文書係好大罪
亦有1d 科學方法可以去睇下

擦痕
首先一份文件上面,金額被塗改係好嚴重
擦下個8字既左方係可以變成3字
甚至乎擦少個0

咁就有兩種擦法:
1. 物理
咁可以用沙膠擦甩原子筆同機印墨水
之但係再小心都好,沙膠擦完係會影響到紙張纖維既微細結構

依個時候可以用實體顯微鏡睇(著重比對光既反射),顯示相關位置曾經被塗改

2. 化學
亦可以用漂白劑之類令到墨水肉眼睇唔到

依個時候可以分別用紅外線同紫外線照落張紙度就可以睇到果個位用過漂白劑

紙張壓痕
如果喺一疊紙上面寫得夠大力,筆既壓痕係可以壓到落去下一張紙上面

即使第一張紙唔見左/被塗改過
亦可以從下一張度睇到壓痕
方法係開盞燈,斜斜地咁照落張紙喥

返完大陸返嚟再講

文物仿製/復修工藝技術又係好有趣

之後有心情都會另外開post 講
紙張分析
一份文件有時會被蓄意加入額外頁數,例如合約、遺囑加一頁魔鬼條款

如果係機印既話,現代既機已經唔會點有瑕疵,墨水/碳粉亦未必可以睇得到
一般嚟講附加落去既頁數都唔會係搵同一批次既紙張所生產
白紙睇落張張一樣,但係都會有細微既唔同
先講厚度,每個品牌既紙張都
用專門既paper micrometer 係可以分別到紙張之間

紙張長、闊亦都有些微分別,可以搵卡尺量度

因為應用所需,紙上面都會加入唔同添加劑
填充物:令紙張顏色更光鮮
塗層:令紙張易於打印
Sizing Agent: 令墨水可滲入紙內

而每間造紙公司所用既添加劑成份、落既比例都有好大分別
透過做化學分析係可以分得到
同樣的問題都出現係簽名的墨水道
同一牌子墨水,就算唔同批次都會有不同成份比例
只要比較前幾後日不同文件簽名用的墨水就知係唔係出自同一支筆
同埋比較墨水被氧氣氧化的程度,都可以估到係唔係同一日簽落去

多數生意人都會固定有一支簽字筆/鋼筆,唔會經常轉墨水

(我都有用開鋼筆,墨水大約一個月先fill一次,仲要多數係同一支)
同樣的問題都出現係簽名的墨水道
同一牌子墨水,就算唔同批次都會有不同成份比例
只要比較前幾後日不同文件簽名用的墨水就知係唔係出自同一支筆
同埋比較墨水被氧氣氧化的程度,都可以估到係唔係同一日簽落去

多數生意人都會固定有一支簽字筆/鋼筆,唔會經常轉墨水

(我都有用開鋼筆,墨水大約一個月先fill一次,仲要多數係同一支)

陣間我都會講下
墨水分析
如果係手寫既,仲可以睇下墨水成份
首先唔同筆既墨水都係由唔同既顏料撈埋

可以用thin-layer chromatography (TLC)去分離唔同既成份
(有少少似大家細個上初中科學堂玩既Paper Chromatography 實驗,一滴M&M 朱古力既外層顏料都可以分成幾隻野)

咁比較返文件被書寫既唔同位置上既墨水,如果係由唔同既筆所寫,就可以判斷特定位置係唔係後來先加上去
(甚至乎只係喺銀碼上加筆令1 變 7 都睇得到)

另外比對法證實驗室儲存既各款墨水喺TLC 既表現,甚至係可以知道寫果個人用咩筆;依個時候要比較下枝筆既歷史,例如一份1999年生效既聲明如果係用2001年先至推出市場既筆嚟寫既話,成份聲明都一定係虛假文書

咁再進階少少,當墨水已經寫咗喺紙上面之後就會曝露於空氣同光線中,成份會隨住時間而慢慢變質,部份既墨水分子會變成比較細既分子

我用最普遍既藍原子筆為例
都會含有染料Rhodamine B

咁喺變質過程當中,分子既 -CH2CH3 會被氫(-H)所取代

即係喺同一粉分子裏面,一個group被取代既話,分子質量會降低28;兩個既話就係56,如此類推

因應以上既現象,即使係用同一款筆去寫,只要一經質譜儀去量度,就可以有效咁分到一個筆劃係本身已經有定係新寫上去
如果咁講 偽造一份遺囑係好難ge事
咁點解當年小甜甜單case搞左咁耐ge?
如果咁講 偽造一份遺囑係好難ge事
咁點解當年小甜甜單case搞左咁耐ge?

香港有效既筆跡專家證人咪政府化驗所

爭產官司要考慮整體好多野
唔係淨係一張遺囑可以話事

除咗小甜甜立2006遺囑當時唔清醒之外

更重要既,係社會無可能接受一個風水師繼承遺產

所有人都會覺得
攞嚟做慈善基金咪幾好
再者,依d 都好睇d 人證點講

華懋高層既角度

幫班細佬妹既話,佢地仲可以繼續做經靜

幫陳振聰既話,未必用返佢地

點都一定話無聽過龔如心提及過對陳振聰有利既野
經理

所有人都會覺得
攞嚟做慈善基金咪幾好

佢個慈善基金有好大部分係資助大陸
你明點解佢一定要陳振聰輸啦

所有人都會覺得
攞嚟做慈善基金咪幾好

所有人都會覺得
攞嚟做慈善基金咪幾好

佢個慈善基金有好大部分係資助大陸
你明點解佢一定要陳振聰輸啦

我只評論法證方面既野
咁講多少少,驗問題文件既一個難點係盡可能唔可以破壞文件既整存性

所以即使要做破壞性既化學測試,亦只可以用一種特製既工具,好似釘窿機咁開個洞,攞少少樣辦出嚟
(個洞仲細過原子筆筆尖)

要用咁少既樣辦做檢測,唔會好似一般檢測咁用GC

現代有直接少少既paper spray mass spectrometer (PS-MS)

可以用極少既溶劑滴落紙樣辦度溶咗d 墨水,之後上面畀個電壓佢

溶劑連墨水就會因為電勢差直接進入質譜儀
簡單、方便、快捷

透過PS-MS 除咗睇到墨水變質程度,更加可以分到唔同牌子既墨水
而家d手法咁高明
我諗香港現存應該有唔少虛假文件
而d人又冇呢方面知識所以冇拎去檢驗爆d大單野出黎
而家d手法咁高明

啱,而假銀紙應該算係最多既虛假文件
檢測方法同理

香港唔會好似美國咁開私人法證lab

坊間銀行、保險公司係都有部門專門核對依d 文件野

但發現唔妥都係只有報警一途
而家d手法咁高明

咁講啦,道高一尺,魔高一丈
只要有夠大的利益,就一定有人會開發偽造技術
例如係運動的禁藥

我舉一個例,之前環法單車賽的禁藥事件咪係咁 (sorry我唔100%記得細節)
佢地事前準備好一堆各車手食完禁藥之後身體的血液 (抽血拎的)﹐係比賽前輸血入去,從而增加贏的機會
因為佢打的量少左勁多,到比賽後抽血果時的量已經唔超標

同埋仲有事前儲血,比賽果時輸血入去,因為係車手的血液,唔會check到,但車手夠可以因此有更高的帶氧能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞