[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
算啦臨走都係整多一篇

咁喺現場搵到既證物既特徵可以分兩大類:

1. Class Characteristic
一種可以同時由多個物件,但唔係所有物件擁有既特徵
黃色水果: 香蕉、楊桃、鳳梨
O型血: 世上若干百分比既人
貓毛: 所有貓種

2. Individual Characteristic
DNA、指紋,只會指向獨立個體

咁喺法證層面,要做到合理既指向性

a. 搵到一堆class characteristics 指向同一人
例如: 鞋印(知道疑犯著43號鞋)、疑犯衣物上有狗隻毛屑(套取唔到毛囊細胞判斷唔到係咪來自現場隻狗)

or

b. 搵到一個或以上individual characteristic
牆上有血指紋,血液來自受害人、指紋來自疑犯
lm
lm
入正題未?
巴打係自己上網睇定係大學讀開
利申係大學讀過一個介紹法證嘅course
Assignment係揾偵探片入面嘅破案手法有咩錯
留名學野

我自己目前就為興趣睇咗兩大本書

書睇唔明既野就再上網針對咁搵下

另外小弟未聽說過大學開相關學科

大學開既一個半個法證course 都係依附喺science faculty 搵d chem lecturer 教返

走馬看花之餘太過側重於化學方面既理論

詳細既探討講嚟講去都係得毒理法證、濫藥、DNA之類

真係要學多d 「偏門」既就自己睇先實際

香港冇得讀
反而外國真係有major forensic science
好想讀

其實都係市場供求問題

香港人口有幾多?

個人認為香港好似美國咁開依類major

會好似城大核子工程咁有前景

留名
留名支持
lm
高質po 推
Lm
好好睇 bookmarked

加油呀樓主
留名!記得細個睇電視都對呢方面有興趣但無深究落去
手機響鈴來留名
LM
留名
Lm
lm
講野1999,太拖,每次打太少,本身都想睇下,又唔入正題,比你拖到無哂興趣建議你整好合一次過po,一個一個回覆睇好麻煩

agger

唔識開追故模式 要搵大篇幅嘅睇
network forensic 撚留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞