[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失
再靠高精確度的PCR去推返高想檢測果part的濃度

又學到野
sacrificial protection

但之後點分離返DNA 出嚟?
用Gel electrophoresis?

btw 你果d 應該係純淨既standard solution 先做到?

而頭髮、皮屑果d 都係好污糟既sample

其實唔駛分,因為而家提純DNA多數做法係用清潔劑爆哂所有cell﹐如果樣本真係好污糟,可以用離心機fing一次整走d沉澱物先
之後用柱色層 (column chromatography) 拎純DNA (呢個位有各式各樣的kit)
因為PCR的靈敏度夠高,只要係純DNA就ok﹐之後用電泳 (gel electrophoresis) 睇PCR product的DNA長度
即係前面講SNP的手法
留名
咁攞血液樣本,視乎個份量可以決定用棉花棒、棉花球,或者入落venoject tube(一種特別試管)度

之後要加一種叫EDTA 既防腐劑落去,防止血液樣本變壞

如果個樣本係有特別形態,例如一件沾血既衫,咁就應該成件包返實驗室

不過依種情況就要確保包完之後通風,避免變壞

正正因為luminol 既限制,所以要確定樣本係血液的話,就要另外再做測試

咁就簡單介紹下Takayama Test
(感覺好似方太教煮餸咁)
只需要將糖同pyridine 加入去樣本當中再稍微加熱,如果係血既話,顯微鏡一睇就會見到啡色羽毛狀既結晶

咁做得法證檢測就要肯定所有野
即使知道係血,都仲要知道血既來源
唔係既話我點知佢係豬紅定雞紅

依個時候,就要用到兔仔嚟做precipitin test

首先,捉隻兔仔
跟住打少少人血落隻兔仔度
咁兔仔既免疫系統就會對外來既人血排斥,然後兔仔既血清就會擁有對人血既抗體

之後就可以將兔仔血清同「未知來源既血」撈埋,咁好自然如果樣辦係人血,針對人血既抗體就會令人血痴埋一舊,形成一層白色野

同性戀會覺得自己係正常

異性戀都覺得自己係正常

結論:我點都係正常

「人人一把口一百種真相,誰說得漂亮」

你個世界得同性戀同異性戀?
點解佢係都會幫我del 咗d 空格

大家撳quote就會睇得返

介紹返 全形空格 倉頡碼zxaa
講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失

又學到野

btw 你果d 應該係純淨既standard solution 先做到?

題外話
其實run gel 真係可以用黎分離想要既DNA
係跟果個figment 既size 黎分
要用一隻high resolution 既gel 黎 run
DNA之間既size 就算只係差幾個 base pair 都分到
個technique 叫做gel purification (無記錯既話)
係DNA cloning同埋multiplex PCR 入面經常用
⋯⋯不過好似唔關forensic 事
講少少技術野

又學到野

題外話
要用一隻high resolution 既gel 黎 run
DNA之間既size 就算只係差幾個 base pair 都分到
個technique 叫做gel purification (無記錯既話)
係DNA cloning同埋multiplex PCR 入面經常用

我睇書都係話用gel electrophoresis 分DNA
咁攞血液樣本,視乎個份量可以決定用棉花棒、棉花球,或者入落venoject tube(一種特別試管)度

之後要加一種叫EDTA 既防腐劑落去,防止血液樣本變壞

如果個樣本係有特別形態,例如一件沾血既衫,咁就應該成件包返實驗室

不過依種情況就要確保包完之後通風,避免變壞

正正因為luminol 既限制,所以要確定樣本係血液的話,就要另外再做測試

咁就簡單介紹下Takayama Test
(感覺好似方太教煮餸咁)
只需要將糖同pyridine 加入去樣本當中再稍微加熱,如果係血既話,顯微鏡一睇就會見到啡色羽毛狀既結晶

咁做得法證檢測就要肯定所有野
即使知道係血,都仲要知道血既來源
唔係既話我點知佢係豬紅定雞紅

依個時候,就要用到兔仔嚟做precipitin test

首先,捉隻兔仔
跟住打少少人血落隻兔仔度
咁兔仔既免疫系統就會對外來既人血排斥,然後兔仔既血清就會擁有對人血既抗體

之後就可以將兔仔血清同「未知來源既血」撈埋,咁好自然如果樣辦係人血,針對人血既抗體就會令人血痴埋一舊,形成一層白色野

正常情況,人入面所有細胞都有一樣的DNA﹐不過部分白血球入面的DNA其實會經過修改,有少少分別
同埋,以前有非香港的案例,有人以為自己綠帽左,去驗DNA
先知道佢未出世果時,同佢的一個異卵雙胞胎融合左 (我都唔太理解點解可以咁)
佢身體有兩個人的DNA﹐之後佢生左個同自己冇血緣的仔

咁樣算唔算

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

btw 白血球DNA 經過修改係因為記憶細胞要記得d 新既病菌抗原?

如果佢有兩份dna咁點解判斷佢個仔同佢無血緣
或者咁問 點判斷兩份dna邊份先係佢嘅
留名
正常情況,人入面所有細胞都有一樣的DNA﹐不過部分白血球入面的DNA其實會經過修改,有少少分別
先知道佢未出世果時,同佢的一個異卵雙胞胎融合左 (我都唔太理解點解可以咁)

咁樣算唔算

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

btw 白血球DNA 經過修改係因為記憶細胞要記得d 新既病菌抗原?

嘩,呢個應該係哲學問題,self identity
我估應該唔係50%: 50%咁mix﹐可能用一開始揾到果set DNA當係佢,之後奇怪地揾到多一set DNA先發現
講少少技術野

又學到野

題外話

我睇書都係話用gel electrophoresis 分DNA

係可以咁做,不過應該係research用途居多
用高%gel去分DNA﹐之後係UV燈箱上面cut返果個純的fragment (通常係PCR product)﹐之後提純DNA﹐再拎去定序 (sequencing)
想再準d咪用PAGE (打直果種gel)﹐ 不過應該唔可以cut返個product出黎

咁樣算唔算

乜可以一個人兩份DNA

仲要唔會排斥先好野

嘩,呢個應該係哲學問題,self identity
我估應該唔係50%: 50%咁mix﹐可能用一開始揾到果set DNA當係佢,之後奇怪地揾到多一set DNA先發現

如果一開始嗰set先係少數嗰set呢
咁做得法證就即係要預期現場得好少樣辦,所以現代既方法嚟講,precipitin test 亦都有變種既玩法

搵一舊gel,兩邊都各挖個窿仔,一邊放樣本,另一邊放抗體

然後畀電(Electrical Potential,電勢)
整到一邊正電荷,另一邊負電荷
咁樣本裏面既抗原同另一個窿既抗體就會喺舊gel 上面「游」向對方
相遇之後如果樣本係人血,就會形成一條白線

咁知道係人血,就要開始睇下d 血既血型嚟到辨認個人

依個時候就要出動 agglutination test

首先我要講下最簡單既血型常識

血型有A B O AB 4種
一個A 型血既人,即係佢既紅血球上面有A型既抗原(簡單講抗原即係會畀同類抗體攻打既位置),同時佢既血清會有專打B型既抗體

一個B 型血既人,即係佢既紅血球上面有B型既抗原(簡單講抗原即係會畀同類抗體攻打既位置),同時佢既血清會有專打A型既抗體

一個O 型血既人,即係佢既紅血球上面無任何抗原,同時佢既血清會有專打A型同專打B型既抗體

一個AB 型血既人,即係佢既紅血球上面有齊A型同B型既抗原,但佢既血清無任何打A/B型既抗體

咁再講多樣,4種血型其實仲有+/-既分別
(e.g. A+ /A- )
大家大概可以理解既係
+多數係有色人種,-多數係白人

+ 既人有 + 抗原
- 既人無 + 抗原,但佢既血清有+ 抗體

法證史我有鑽研過

但見到就咁講下中國古代已經畀人gut我拖同入題太遲

有興趣知既tg我算
btw 即使去到今日 test 人血都仲係用緊兔仔抗體

今年年中法證事務部都出過post 請人餵飼兔仔
btw 即使去到今日 test 人血都仲係用緊兔仔抗體

今年年中法證事務部都出過post 請人餵飼兔仔

因為兔仔平,同埋test人血需要的抗體唔需要超專門 (monoclonal)
用生物製造的抗體全面d

但如果要針對單一抗原做test (例如test HIV)﹐用專門的比較好 (monoclonal)﹐咁就可以唔駛消耗生命黎做

ps: 蛇毒抗體的血清,都有用馬黎整
好想同SUV巴交個朋友

講化學檢測,你不如我;
講生化檢測,我不如你

感覺大家都可以有好多野交流
所以要測定一個人既血型,最簡單既方法就係喺凹入去既窿仔放唔同既抗原

反A、反B、反D(即係+)、對照實驗

如果係有反應(抗原同抗體對應),紅血球會被抗體擠壓到爆

好想同SUV巴交個朋友

講化學檢測,你不如我;
講生化檢測,我不如你

因為我係讀biochemistry出身
今日返工,收工又好攰,打咁多先
好想同SUV巴交個朋友

講化學檢測,你不如我;
講生化檢測,我不如你

因為我係讀biochemistry出身

講少少技術野

又學到野

題外話

係可以咁做,不過應該係research用途居多
用高%gel去分DNA﹐之後係UV燈箱上面cut返果個純的fragment (通常係PCR product)﹐之後提純DNA﹐再拎去定序 (sequencing)
想再準d咪用PAGE (打直果種gel)﹐ 不過應該唔可以cut返個product出黎

學到野
undergrad 表示唔知可以用PAGE黎run dna
利申淨係用PAGE run 過protein
學法證係咩範疇都要識

bio 野真係我既盲點,只能依書直說

要靠你解答依個post既巴打問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞