[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
好難

聽日講DNA 會易d

Btw skip咗我同SUV巴既討論

其實我以前只係做DNA lab﹐間唔中做下抗原抗體的test
其他類別的lab﹐例如鉛水,都係聽同事講同以前讀書背的
頭先已經7左,平時叫d機的名都係short form﹐唔記得左唔少原理

法證既血液抗原、抗體test 害死好多人

喺DNA 發明之前,造成唔少寃案

想問有無找換店開到夜晚9點?

機場
想問有無找換店開到夜晚9點?

機場

Ok 啦,可以聽日
好難

聽日講DNA 會易d

Btw skip咗我同SUV巴既討論

其實我以前只係做DNA lab﹐間唔中做下抗原抗體的test
其他類別的lab﹐例如鉛水,都係聽同事講同以前讀書背的
頭先已經7左,平時叫d機的名都係short form﹐唔記得左唔少原理

法證既血液抗原、抗體test 害死好多人

喺DNA 發明之前,造成唔少寃案

講完DNA 同serology 先分析會好d
畀d 野大家諗下啦

機師夢碎兼失戀 非禮10歲女童  5呎浸大生獲官安慰  「好多領導人都矮」

https://lihkg.com/thread/450310/page/1

依單野如果無閉路電視又即時拉到個犯

可能會有咩環境證據?
畀d 野大家諗下啦

機師夢碎兼失戀 非禮10歲女童  5呎浸大生獲官安慰  「好多領導人都矮」

https://lihkg.com/thread/450310/page/1

可能會有咩環境證據?

指紋掌紋?
不過咁小事差佬應該冇咁得閒同你驗
毛髪 衫嘅纖維

飲緊酒

一陣講

樓上合案都合理
畀d 野大家諗下啦

可能會有咩環境證據?

畀d 野大家諗下啦

可能會有咩環境證據?

其實衣物纖維hi一hi就會痴左上手?可唔可以講下呢d唔同物質?
飲完

其實樓上巴絲都有答案

咁依單case 我會咁睇
(純粹係合理睇法,我亦無親身去過現場,並非標準答案)

1. 根據Locard exchange principle,浸大男神摸pat依下已經會有物質交換

2. 材料分析
a. 小朋友如果著既裙係棉質為主
平面相對粗糙: 所以裙上唔會留有指紋、掌紋

纖維容易掉落:摸果一下未必足以令男神手指黏附纖維,即使可以,亦會因其他手部動作令纖維掉落;不過摸完縮手個動作令到指甲刮到纖維,即使好細力都足以令纖維收喺甲床入面,亦唔容易掉落

b. 如果小朋友著既係合成纖維
平面相對平滑: 裙上會留有指紋、掌紋

纖維較難掉落:男神甲床唔會有纖維

3. 女童受驚時,頭髮飛去男神度;反之亦然
畀d 野大家諗下啦

可能會有咩環境證據?

其實衣物纖維hi一hi就會痴左上手?可唔可以講下呢d唔同物質?

巴打對材料科學有興趣?

搵日講下纖維、油漆之類係可以
所謂DNA,即係脫氧核糖核酸,存在於任何生物既大部分細胞之內

人類嚟講,只有紅血球細胞同神經細胞係無DNA既

細胞核內既DNA份子(nuclear DNA)好似由一把長梯,向住同一方向「擰埋一舊」而成

咁微觀少少嚟講,果兩條長條其實就係作為成條DNA既骨架,由糖 同 磷化合物卡啦卡啦咁組成(sugar-phosphate backbone)

即係咁,兩條都係

兩條骨架又點駁埋既呢?
所謂糖痴豆,喺大家既「糖」果part,其實仲會以共價鍵(Covalent bond)痴住一舊核鹼基(Nucleobase),而核鹼基就會透過氫鍵(Hydrogen bond)同隔離骨架既核鹼基握個靚手咁

即係咁

糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
。 。
。 。
。 。
糖-基...基-糖
磷 磷

實質就會係咁既樣

後面果個copy and paste fail咗

糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
糖-基...基-糖
磷 磷
。 。
。 。
。 。
糖-基...基-糖
磷 磷
點解佢係都會幫我del 咗d 空格

大家撳quote就會睇得返
而DNA既核鹼基其實有4種,亦都只係得依4種:

adenine (A)
thymine (T)
cytosine (C)
guanine (G)

咁頭先我咪講過兩邊既核鹼基會「握手」既,但係無奈佢地又鐘意玩小圈子

C同G 因為「大家都戴頭盔」,所以佢地會自己圍爐。即係一邊係C,另一邊只可以係G;同樣一邊係G,另一邊又只可以係C

淨返A同T都係會自己圍爐

舉個例,我是但作一個有效既配對:
糖-C...G-糖
磷 磷
糖-A...T-糖
磷 磷
糖-T...A-糖
磷 磷
糖-G...C-糖
磷 磷
。 。
。 。
。 。
糖-A...T-糖
磷 磷

咁就有一個弔詭既地方,就係雖然配對既核鹼基限死咗,但同一條骨架裏面,ATGC之間既排列係自由

即係話,以成條DNA計,核鹼基既配搭係可以有無限可能,所以DNA既排列其實就好似硬碟咁,可以儲存關於人體既資料;而「資料」既差別就在於一條DNA內ATGC既排列

ATGC不同順序所記載住既資料基本上會指示細胞應該點樣製造蛋白質、合成其他物質,亦由此決定哂人類出生以來會有既先天特徵

而每一個人,喺佢地既nuclear DNA裏面,基本上都會有99%以上既核鹼基排序都係一樣
(簡單d 我地叫 DNA序列)
一齊討論下ching
小弟undergrad同master都係讀forensic biology
一齊討論下ching
小弟undergrad同master都係讀forensic biology

歡迎👏👏

隨便發表下高見
而DNA既核鹼基其實有4種,亦都只係得依4種:

adenine (A)
thymine (T)
cytosine (C)
guanine (G)

咁頭先我咪講過兩邊既核鹼基會「握手」既,但係無奈佢地又鐘意玩小圈子

C同G 因為「大家都戴頭盔」,所以佢地會自己圍爐。即係一邊係C,另一邊只可以係G;同樣一邊係G,另一邊又只可以係C

淨返A同T都係會自己圍爐

舉個例,我是但作一個有效既配對:
糖-C...G-糖
磷 磷
糖-A...T-糖
磷 磷
糖-T...A-糖
磷 磷
糖-G...C-糖
磷 磷
。 。
。 。
。 。
糖-A...T-糖
磷 磷

咁就有一個弔詭既地方,就係雖然配對既核鹼基限死咗,但同一條骨架裏面,ATGC之間既排列係自由

即係話,以成條DNA計,核鹼基既配搭係可以有無限可能,所以DNA既排列其實就好似硬碟咁,可以儲存關於人體既資料;而「資料」既差別就在於一條DNA內ATGC既排列

ATGC不同順序所記載住既資料基本上會指示細胞應該點樣製造蛋白質、合成其他物質,亦由此決定哂人類出生以來會有既先天特徵

而每一個人,喺佢地既nuclear DNA裏面,基本上都會有99%以上既核鹼基排序都係一樣
(簡單d 我地叫 DNA序列)

我表達得衰

唔同人之間 99% 相似

自己 一定係一樣
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞