[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
好正 雖然啲pcr用中文講睇到有啲辛苦
如果有人中左槍死
咁搵個更大既傷口COVER左佢個槍傷
係咪就CHECK唔到佢因為中槍死?

有D戲講帶手套會冇指紋
跟住拎張 有另一個人既 指紋膠紙出黎
再放上去個証物到 屈佢
又係咪做到?

1. check唔到中槍死基本要做到三樣:
a. 移除殘留喺死者身上既火藥
b. 死者子彈入口同出口成個軋跡既痕跡都要處理
c. 子彈穿出後如有擊打其他物件/跌落地,相關痕跡亦需處理

而執行a b c都只會令更多疑犯既生物痕跡遺留

我覺得移除子彈等佢做唔到槍械比對已經足夠,睇唔出隱藏槍殺有咩用

2. 指紋係一個好有指向性既證據,但前提係另一人指紋喺膠紙都貼得好緊既話,未必甩到好多

就算有,旁邊同指紋上面亦一定會有膠紙漬

1 之前有人話有單劫機 政府射左佢落黎
點知仲有人生存 就派左軍隊去射死d人 為左封鎖消息 唔比人知政府射佢落黎 扮成飛機失事

或者簡單d 殺完人 再扮成交通意外 就唔係凶殺案 係意外

睇果d唔係 正式係膠紙
係一張膠片咁

多謝巴打巴回答
高質
留名支持
咁今日就開波講下毛髮既鑑證

點解我唔用「頭髮」依個字呢?係因為其實人類除咗頭髮之外,身體其他位置都會有相應既體毛

恥毛鑑證對於偵破性罪行更加係有莫大既功能

基本上,人類既毛髮主要係由角質蛋白同色素組成,如果係橫向咁睇,主要分三部分:

1. Root 髮根: 相對柔軟,最接近毛囊,亦都會依附毛囊細胞可以提取到Nuclear DNA

2. Shaft 髮幹: 頭髮構成既主要部份,已經完全角質化,相對比較粗、厚、硬

3. Tip 髮尾: 頭髮末端,比髮幹幼

成年人類每日會自然掉落大概100條左右既頭髮;喺敦倫既過程當中,恥毛磨擦之下係會自然掉落

亦都因為咁,令到犯罪現場有機會出現犯案人既毛髮

但係非常遺憾,自然調落既毛髮係唔包髮根

毛髮上可能套取到既nuclear DNA都係來自附在上面既皮屑(已死亡既皮膚細包),係唔會提取到足夠既DNA Copies去指向個人

不過天無絕人之路,值得留意既係,頭髮內依然有機會提取到另一種位於細胞粒線體內既mtDNA,因為mtDNA 既數量要比nuclear DNA多得多

(有關一般大家認識既nuclear DNA 同 mtDNA 既分別,會喺講到DNA 再探討,暫時大家當住係第二種DNA先 )

簡單講下,mtDNA 就只係會繼承自母親一方

即係你同你舅父、外婆既mtDNA 係會完全一樣

但你同你爸爸就會完全唔同
(亂倫除外 )

所以mtDNA 比對只會有局部既指向性,之後小弟會再講另一個鑑別方式

乜依家唔係有Polymerase Chain Reaction 去複製DNA,去解決DNA數量不足的問題?
利伸,上physio提過一張slide
1. Class Characteristic
一種可以同時由多個物件,但唔係所有物件擁有既特徵
黃色水果: 香蕉、楊桃、鳳梨
O型血: 世上若干百分比既人
貓毛: 所有貓種

依到唔係好明

求指教,我知我蠢

或者咁講

Class characteristic 係
「多過一個人,但唔係全部人擁有既任何特徵」

單一個Class characteristic 唔足以構成有力既指控

例如喺案發現場搵到既血液係AB+型
而我又係AB+型血

我就算係同現場樣辦落入同一個class

依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

又或者咁講,如果係Rh blood係-ve,夠唔夠指向性?
1. Class Characteristic
一種可以同時由多個物件,但唔係所有物件擁有既特徵
黃色水果: 香蕉、楊桃、鳳梨
O型血: 世上若干百分比既人
貓毛: 所有貓種

依到唔係好明

求指教,我知我蠢

或者咁講

Class characteristic 係
「多過一個人,但唔係全部人擁有既任何特徵」

單一個Class characteristic 唔足以構成有力既指控

例如喺案發現場搵到既血液係AB+型
而我又係AB+型血

我就算係同現場樣辦落入同一個class

依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

又或者咁講,如果係Rh blood係-ve,夠唔夠指向性?

其實單一個-ve係lab入面唔太夠指向性
因為detect唔到Rh抗原,除左因為Rh-之外,都包括樣本狀態太差,蛋白質變質左
要同時配合其他有關紅血球的抗原檢測結果正常水平,但只係揾唔到Rh﹐先有可能話佢係Rh-
同埋紅血球其實有好多種抗原 (除ABO, Rh之外仲有MNS之類),一般會一次過做哂,一定程度上都算收窄到範圍
乜依家唔係有Polymerase Chain Reaction 去複製DNA,去解決DNA數量不足的問題?

如果唱歌唱得太細聲,因為環境些微嘈音既關係,即使有個再靚既咪都只係會收到wewe聲

用pcr都係有個最低消費

頭髮由於nuclear DNA來源只係喺死咗好耐既皮膚細胞,大部分DNA都分解哂
strong post lm
咁究竟香港18 係唔係真屎

我之前用各種途徑問蘋果佢都唔理我

不過係唔係都唔會食

用公開資料守則要食環交份 report 出黎得唔得

可以嘗試下搵食安中心

如果唱歌唱得太細聲,因為環境些微嘈音既關係,即使有個再靚既咪都只係會收到wewe聲

用pcr都係有個最低消費

頭髮由於nuclear DNA來源只係喺死咗好耐既皮膚細胞,大部分DNA都分解哂

講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失
再靠高精確度的PCR去推返高想檢測果part的濃度
講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失
再靠高精確度的PCR去推返高想檢測果part的濃度

又學到野
sacrificial protection

但之後點分離返DNA 出嚟?
用Gel electrophoresis?

btw 你果d 應該係純淨既standard solution 先做到?

而頭髮、皮屑果d 都係好污糟既sample

理論係乜都會涉及

但實際程序起碼都要睇人做一次
咁今日就講下血先啦

血液主要分為紅血球、白血球、血小板

紅血球等於運輸工人,負責身體各細胞一切水溶性物質
白血球等於保安,負責保護身體,防止身體受到病毒既入侵
血小板等於維修工人,負責令傷口止血(本身無生命)

咁法證去到現場第一件事,當然就要睇下現場有無血先

肉眼睇到有紅色當然好,不過有時疑犯都好狡猾,對現場進行過清洗

依個時候叮噹就有法寶,luminol

luminol 係至今對於發現血液黎講最靈敏既方法

即使現場經過清洗,表面睇唔到,用完luminol 都睇得到

咁而家已經出咗噴壺裝既luminol 同雙氧水既混合溶液,好方便
可以先週圍噴下,然後熄燈

個螢光就只係可以維持30秒左右,要趁依個時間影相,錯過咗都唔緊要,開燈再噴過就得

更加重要既係,luminol 係唔會破壞樣本、唔會影響到之後既抗原測試同DNA 測試,任噴唔嬲

之不過依隻野都會有佢既盲點,就係佢接觸血液以外既其他野都會出現藍色螢光
所以之前有巴打問得好,漂白水係其中一樣
另外如果無都唔緊要,菜汁都得
lm
留名
咁今日就講下血先啦

肉眼睇到有紅色當然好,不過有時疑犯都好狡猾,對現場進行過清洗

咁而家已經出咗噴壺裝既luminol 同雙氧水既混合溶液,好方便

個螢光就只係可以維持30秒左右,要趁依個時間影相,錯過咗都唔緊要,開燈再噴過就得

更加重要既係,luminol 係唔會破壞樣本、唔會影響到之後既抗原測試同DNA 測試,任噴唔嬲

之不過依隻野都會有佢既盲點,就係佢接觸血液以外既其他野都會出現藍色螢光

魯米諾試劑玩game成日見
不過咩叫接觸其他野都會有反應
咁點驗有冇血
咁今日就講下血先啦

魯米諾試劑玩game成日見
不過咩叫接觸其他野都會有反應
咁點驗有冇血

理論係乜都會涉及

但實際程序起碼都要睇人做一次

香港係
1. 現場警員
2. 警察鑑證科(都係警員),負責影相、指紋、軍械
3. 政府化驗所 法證事務部,其他
4. 衛生署 法醫科,屍
好正 雖然啲pcr用中文講睇到有啲辛苦

pcr 用中文講我仲辛苦
1 之前有人話有單劫機 政府射左佢落黎
點知仲有人生存 就派左軍隊去射死d人 為左封鎖消息 唔比人知政府射佢落黎 扮成飛機失事

或者簡單d 殺完人 再扮成交通意外 就唔係凶殺案 係意外

睇果d唔係 正式係膠紙
係一張膠片咁

多謝巴打巴回答

未睇過,梳
但係用佢依加個方法採樣其實同直接喺水X署供應食水嘅出水位採係一樣

如果佢果個位已經有鉛,全香港食水都應該出事而唔係個別屋邨

所以應該要化驗嘅係出事屋邨食水喉究竟會甩幾多鉛出黎,個方法應該係用條喉裝住啲水一段時間,再度個鉛含量先合理

依加水X署沖5-10分鐘定好似30分鐘先抽樣,點會度到有數呢
如果市民都開喉30分鐘先取水,一定無數,但唔現實
一般黎講大部分人都係一開水即用,沖30分鐘無數同一開即用無數根本兩會事

所以水X署用沖30分鐘嘅樣本話食水係安全嘅,無數無問題我會覺得好取巧

化驗師陳健民:「就咁攞水,唔知水喉度存放咗幾耐,樣本就唔係均質,變咗無得做客觀比較」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞