[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
支持
btw
學術post總係有班傻鳩搵架嘈
得意
留名
lm
開始講到入molecular 既野
上個sem先讀完

樓主加油呀

講毛髮檢測睇既有色顆粒都仲係particle,未到molecular level

mtDNA 我都係先走馬看花,未入

成日做molecular 不過完全唔識forensic
不過一路都好有興趣 幾佩服樓主自己睇書黎學

個人覺得太學術既野真係可以走馬看花算
涉及既野太多好難講得晒
難得有高汁,支持巴打!留名學野
留名
lm
lm
依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

巴打表達得比我更加到位

樓主係咪michael lam?

個姓同個名都好common

呢個呀:http://www.cityu.edu.hk/chem/profile/drhwl.html

我已經開宗明義話自己係展翅仔

F.3 之後無讀做廢青返下pt,先至咁得閒睇書

噢,冇睇到,以為你係michael lam,我個時都有take佢科科學鑑證黎讀,係大學時期最有趣既科目之一!

求notes
依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

巴打表達得比我更加到位

到位
啲蝗語睇見就倒胃
本身哩個位係用貼切
支持
btw
學術post總係有班傻鳩搵架嘈

不論表達方式

我都由衷多謝每一個幫手推post既人

徐步高案可以講既範疇係幾廣
劉明
到位
啲蝗語睇見就倒胃
本身哩個位係用貼切

而家先知 到位 係大陸用語
(是日內容可能引起巴絲不安,未滿18歲者慎入)

大家應該都會聽過人一死,屍蟲就會出現

但係對於屍蟲係點出現呢?好多人都認為屍蟲本身係喺身體裏面存在,人一死就鑽出嚟蛀食

我細個都以為係,仲聽過「落降頭」導致既講法。點知其實都係謬誤

我首先要講下烏蠅,依種昆蟲俾人既感覺就係乞人憎

佢地感覺到自己鐘意既野就會飛埋嚟,食緊野果陣想撥走佢,唔夠一分鐘又返嚟,再撥,再返......

佢地煩厭既程度足以用嚟形容1d鍥而不捨,女神多次拒絕完都仲要死返嚟泣泣樣樣果堆煩膠厹

不過烏蠅無罪,佢地喺空中盤旋其實主要都只係想搵一個合適既產卵地方...

好啦講正題,當一個人死咗之後,如果無人發現同報警,條屍放任唔理既話,最先到達現場既,會係綠頭烏蠅(Blowfly)

同麻蠅(Flesh Fly)

咁佢地好快就會嬲下嬲下,專揀遺體既濕潤地方(口、眼、鼻、外傷傷口)果度產卵啦

有兩個原則:
1. 只有雌性可以產卵(廢話),每隻可生數以百計;

2. 只有光線充足既情況下佢地先會產卵,所以如果人係夜晚死,產卵時間會被推遲。

麻蠅(Flesh Fly),同綠頭烏蠅(blowfly)既分別在於麻蠅係以卵胎生(體內受精,卵喺母體內變埋幼體,先至被母體痾出)既形式直接喺遺體上產下蛆蟲
咁依兩種烏蠅就有幾個生長階段啦
每個階段所需要既時間都要視乎翻室內溫度而定既,亦可由現場搵到既烏蠅形態去推斷死者大概幾時身亡

1. 卵(Egg)

2. 幼蟲(Larva)/蛆蟲(Maggot):有入無出,會食唔會痾

3. 蛹(Pupa):停止進食,身體變硬,呈紅/棕色

4. 成蟲:破蛹而出,成為烏蠅

以華氏70度(攝氏21.1度)為例,Blowfly會係第一日產卵,第8-9日結蛹,兩星期成蟲

烏蠅專揀濕潤地方(眼耳口鼻、外傷傷口)產卵,導致多數果d 位會發現蛆蟲

下面係示意圖(放心係假既)

開始講到入molecular 既野
上個sem先讀完

樓主加油呀

講毛髮檢測睇既有色顆粒都仲係particle,未到molecular level

mtDNA 我都係先走馬看花,未入

成日做molecular 不過完全唔識forensic
不過一路都好有興趣 幾佩服樓主自己睇書黎學

個人覺得太學術既野真係可以走馬看花算
涉及既野太多好難講得晒

收到

睇法相同,我仲諗緊點講複製DNA既PCR 技術好
都係讀個個common core 同樓主講嘅嘢好相似 仲有得試拎指模同腳印

所以我之前先留email 想要d notes 睇睇

btw 我相信d lecturer 本身都係做開chem 既研究而唔係做法證

教法證都係照書dup

可能我地都係睇住同一本書嚟講

不過我依個post 作為「興趣班」會有唔同

講既會係比較著重資訊同邏輯

太過艱深既chem/biochem 會跳過/只講皮毛,數學亦會簡化去講

佢可能係指馬道立醫生教果個common core
香港首席法醫

lm
法外看,是對~~是錯,公理將透視結果

其實所謂公理

即係普通法嚟講「毫無合理疑點」

只係建基於當時既技術、常識去睇

之後講到頭髮鑑證,我亦都會講下因爲當時技術限制造成既寃案

正如而家個個都認為 性交法事 係荒謬、抵坐

話唔定30年之後,真係有科學證明到做完係可以轉運既話,到時就變成寃案

性交轉運?可能有心理學和生物心理學的基礎。不過事主要告條友。
法外看,是對~~是錯,公理將透視結果

其實所謂公理

即係普通法嚟講「毫無合理疑點」

只係建基於當時既技術、常識去睇

之後講到頭髮鑑證,我亦都會講下因爲當時技術限制造成既寃案

正如而家個個都認為 性交法事 係荒謬、抵坐

話唔定30年之後,真係有科學證明到做完係可以轉運既話,到時就變成寃案

性交轉運?可能有心理學和生物心理學的基礎。不過事主要告條友。

我就舉個例姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞