[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
留名
有料
strong post lm
留名
當中Forensic 其實係來自拉丁文"forum" 一字,解作Public。咁古羅馬元老院(當係而家香港立法會咁),佢地鐘意喺 Forum,即係公眾地方果度傾政治同政策議題既,罪犯亦都要喺公開場所受審

去到而家 法證科學
用最簡單直接既講法,即係 法律層面面既應用科學
(The application of science to law)

廣義嚟講其實唔單止係廣為人知既兇案調查、毒品鑑識

其實1d 好濕碎既野例如陳振聰爭產、鉛水事故、食品安全(手x之店雪糕大腸桿菌含量超標)

只要同法例相關,都係法證科學可以涵蓋既範圍

鉛水 食品安全 好濕碎?
此po已完

sor 中文差表達得衰

純粹係嘗試分類
留名
讀緊晒銀時 好想入政府化驗所做啊
留名
lm
留名
lm
lm
biochemjj 留名

到時DNA果度要你指導下,驚表達錯
留名
好,開波講講

咁又講下法證既檢測方式啦,有兩大類:

1. 非破壞性測試(Non-destructive Tests):
即使做完個測試,樣辦都唔會受到破壞,可以留嚟做下一個測試

例如:顯微鏡睇下一塊乾葉係咪大麻(顯微鏡會睇到特定紋路)、齋照紅外線/紫外燈做物質分析

2. 破壞性測試(Destructive Tests)

即係喺測試過程當中,樣辦會被破壞
唔能夠再用嚟做其他Test

例如: 做胃部食物劇毒重金屬測試,需要先用硝酸將個樣辦消解(Acid Digestion)

咁我點解要講依兩類呢?因為案發現場搵到既證物可能都好有限

但係為咗要揭示更多既事實,要進行既測試一定係越多越好

所以就要好小心咁去決定做每一個實驗既先後次序

個次序盡可能去確保唔影響下一個實驗

一般都係優先進行非破壞性測試,做無可做先至再做破壞性測試

例如現場搵到既一把染血槍械,以下係一個合理次序:

1. 血液/體液分析: 先小心提取槍上血液,唔好揩到無血既部分

血果度就先用非破壞性測試(luminol) 確定係血液(放心詳細方法果d 講到血液會再討論)
再做抗原測試確定係人類血液
再提取DNA(破壞性測試)

2. 指紋辨識: 套取槍上可能有既指紋(碳粉/金屬粉/螢光粉令指紋顯示)

3. 槍械/子彈/火藥鑑證
都係讀個個common core 同樓主講嘅嘢好相似 仲有得試拎指模同腳印
都係讀個個common core 同樓主講嘅嘢好相似 仲有得試拎指模同腳印

所以我之前先留email 想要d notes 睇睇

btw 我相信d lecturer 本身都係做開chem 既研究而唔係做法證

教法證都係照書dup

可能我地都係睇住同一本書嚟講

不過我依個post 作為「興趣班」會有唔同

講既會係比較著重資訊同邏輯

太過艱深既chem/biochem 會跳過/只講皮毛,數學亦會簡化去講
留名
lm
梳呀巴打 原來我del晒啲notes
不過我記得係有教過blood stain, fingerprint, fibre analysis,筆跡同研究起火原因

唔緊要,希望我講既可以提起巴打性趣就好
幾時再出

早晚各1到2餐
展翅仔中文差

肥絲大隻(舊登 光豬美少女 居然未入嚟捉我錯字
留名
讀緊晒銀時 好想入政府化驗所做啊

想下就算
強帖留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞