[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
btw 即時諗起有個超齡保安

為咗唔退休用假身分證繼續做過3間公司

呃咗幾年先至被揭發
咁講啦,道高一尺,魔高一丈
只要有夠大的利益,就一定有人會開發偽造技術
例如係運動的禁藥

我舉一個例,之前環法單車賽的禁藥事件咪係咁 (sorry我唔100%記得細節)
佢地事前準備好一堆各車手食完禁藥之後身體的血液 (抽血拎的)﹐係比賽前輸血入去,從而增加贏的機會
因為佢打的量少左勁多,到比賽後抽血果時的量已經唔超標

同埋仲有事前儲血,比賽果時輸血入去,因為係車手的血液,唔會check到,但車手夠可以因此有更高的帶氧能力

比較想知事前儲血點prove
而家d手法咁高明
我諗香港現存應該有唔少虛假文件
而d人又冇呢方面知識所以冇拎去檢驗爆d大單野出黎

咁講啦,道高一尺,魔高一丈
只要有夠大的利益,就一定有人會開發偽造技術
例如係運動的禁藥

我舉一個例,之前環法單車賽的禁藥事件咪係咁 (sorry我唔100%記得細節)
佢地事前準備好一堆各車手食完禁藥之後身體的血液 (抽血拎的)﹐係比賽前輸血入去,從而增加贏的機會
因為佢打的量少左勁多,到比賽後抽血果時的量已經唔超標

同埋仲有事前儲血,比賽果時輸血入去,因為係車手的血液,唔會check到,但車手夠可以因此有更高的帶氧能力

blood doping 點會測唔到

有錢國家有個玩法就係比賽前成team人去高原地方集訓
用天然方法推高紅血球量,合法的
我今晚先有時間揾返果單野的tech detail出黎,唔係有人爆料都冇人知呀
筆跡鑑證入門

咁除咗睇紙、睇墨水
鑒於每個人既字跡都會有分別
所以亦會睇下問題文件既筆跡係唔係真跡

蒐證方法就有兩種

1. 請個真跡既人/疑犯返去寫字

a. 除非一早知道某人撰寫有關問題文件時候既環境,否則無論係室內環境、溫度、燈光、座位等等都應該處於一個舒服既狀態

b. 個形式唔會係畀寫野個人睇住一篇野,而係以有人讀然後照跟住寫既形式

根據自己字跡寫字係唔需要意識,但刻意改變自己既字跡就係需要額外留神;聽寫本身已經需要留神,令疑犯/想違約屈人既真跡人少d機會同時留神改變字跡

c. 要求寫一大段,唔會淨係寫幾句

頭頭既時間可能都仲可以改變字跡,但寫到後段會兼顧唔到一邊聽、一邊改變字跡,會變返原本字跡

2. 搜集有關人士其他寫開既文書

可以強制攞佢平時寫既野,例如日記、書信之類

好處就一定係保證係真跡

不過都有佢既限制,就係:

a. 唔同時間(以年計)既字跡會有分別
最好可以搵到佢近期既文書

b. 依類唔似得之前咁可以指定人寫乜,未必有問題文件concern既重點筆法

所以最好兩種搜證都做

酸蝕過程當中其實都係會發出惡臭

外國地方大就或者可以

要喺香港做到無隔離左右聞到報警又係有難度

諗起做lab果陣驗食物重金屬含量,落硝酸係sample到做digestion , digest過程唔覺意聞左一下,d味臭到一世難忘

lab safety
讀msc個陣有科Forensic

但係我讀個年唔開

但係我讀個年唔開

邊間?

外國地方大就或者可以

諗起做lab果陣驗食物重金屬含量,落硝酸係sample到做digestion , digest過程唔覺意聞左一下,d味臭到一世難忘

lab safety

我知果陣味
同埋做DNA野要用2-mercaptoethanol
又係 聞一聞醒腦醒神,索一索舒筋活絡
早餐都唔駛食

外國地方大就或者可以

lab safety

我知果陣味
早餐都唔駛食

巴打不如真係交個朋友

但係我讀個年唔開

邊間?

bu
留名留名
獲益良多
我發覺自己嘅字跡真係亂黎
睇番近幾個禮拜都覺得好大分別
而且自己嘅簽名都好奇怪 做唔到次次差唔多咁
有冇計改善
我發覺自己嘅字跡真係亂黎
睇番近幾個禮拜都覺得好大分別
而且自己嘅簽名都好奇怪 做唔到次次差唔多咁
有冇計改善

正常既,但總會有共通既起筆落筆相連位

但係我讀個年唔開

邊間?

bu

法證都係自學吧啦

外國地方大就或者可以

lab safety

我知果陣味
早餐都唔駛食

巴打不如真係交個朋友

我冇咩所謂
不過我離開左lab好幾年,而家應該拎pipette都唔會順手啦

外國地方大就或者可以

lab safety

我知果陣味
早餐都唔駛食

巴打不如真係交個朋友

我冇咩所謂
不過我離開左lab好幾年,而家應該拎pipette都唔會順手啦

想知巴打讀咩科?
係香港想做lab是否不智

與其道聽途說,何不親身體驗?

之前講過MPhil/MSc. 爭政府lab tech(17k -38k),自己諗

外國地方大就或者可以

lab safety

我知果陣味
早餐都唔駛食

巴打不如真係交個朋友

我冇咩所謂

想知巴打讀咩科?

不智到極,除非你目的係做research移民走
我ug biochemistry ﹐之後mphil
留名 由細就好鐘意睇csi
有冇tg group
留名 由細就好鐘意睇csi
有冇tg group

上面有我tg

由此證明我幾未夠班

淨係識得d 過時檢測方法

外國地方大就或者可以

lab safety

我知果陣味
早餐都唔駛食

巴打不如真係交個朋友

我冇咩所謂

想知巴打讀咩科?

巴打想以做lab 維生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞