[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
有屍係手,難度極高
攝取得藥物就一定會成條路線都check到有野,因為死左血會停係同一個位
有心要check一定知,最可行就係令佢唔會向drug abuse方向考慮
不如話用drug abuse整死佢,之後係高速公路掉出去,撞到散哂就真係難check

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難
要考慮帶出公路、拋屍過程留下更多痕跡甚至有閉路影到

有時做太多反而會弄巧反拙

所以我諗真係想殺人,首先要令佢死得似自然死亡,自然死亡唔會點詳情去查死因
例如係佢生活入面加入致癌物,搏佢cancer死
唔令警方開files就唔會有咁多化驗野,咁容易出事

有屍係手,難度極高
攝取得藥物就一定會成條路線都check到有野,因為死左血會停係同一個位
有心要check一定知,最可行就係令佢唔會向drug abuse方向考慮
不如話用drug abuse整死佢,之後係高速公路掉出去,撞到散哂就真係難check

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難

所以我諗真係想殺人,首先要令佢死得似自然死亡,自然死亡唔會點詳情去查死因

直頭勁 完全冇人諗到
有屍係手,難度極高

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難

直頭勁 完全冇人諗到

而家發現既毒品其實都唔係純正既毒品,而係會加入咗其他物質

一係為咗降低純度,等班道友滿足之餘,自己又可以賺取更多利潤;

二係為咗增加刺激感,例如混入玻璃粉之後,玻璃粉喺吸入既過程會刺穿鼻既微絲血管,令到毒物可以直接進入血液,從而提升吸收效率

依個時候就必須要選擇合適既溶劑將毒品成份從填充物當中分離,先至可以做後面既測試

另外亦可以先嘗試先放喺紅外線光譜儀度照下,每一隻毒品因為化學結構有分別,所照出嚟既圖譜都有分別

但佢既缺點就係當雜質未能完全移除,就會出現好多「雜peak」,不能作準

咁講到真係做化學測試,每種毒品其實都會有相對應既快速測試

好簡單,都係加本身係某隻顏色既試劑落樣辦度,樣辦係相對應既毒品先至會變色

舉個例,用嚟測試巴比妥鎮靜劑既試劑本身係透明,如果樣辦係巴比妥就會變成紫色。

變色試劑測試一個好處就係即使樣本係多種毒品既混合,只要含有對應果隻,該變色既都係會變色;不過睇到既顏色可能稍微有所影響

缺點在於會出現所謂假陽性,即係未必係毒品都會出現變色

酸蝕過程當中其實都係會發出惡臭

外國地方大就或者可以

要喺香港做到無隔離左右聞到報警又係有難度
支持

醫療用途,本身就有大把血液係多左的
我比個例子,一個人去醫院抽血,抽3支,通常係因為有3種野需要化驗

3個lab各有各做,因為有可能係送去不同醫院集中做化驗
但其實如果老實咁計,一支血本身已經可以驗到超級多野
一支血10mL,離心機fing 完的血清都有幾mL,驗抗原抗體果d,好多時0.2mL已經足夠,但抽血果邊一定係10mL做單位咁計
血根本多到日日都掉唔少

捐血唔同,捐血係紅十字會,雖然我lab以前都有接過佢地外判order驗抗原

我自己以前一路都係醫院做,私人lab應該唔需要咁做
因為lab的世界,咩都有得賣,所有你數得出的野都有商品,就算真係要買test人血的kit,都好容易

真係唔貴,當然你唔可能買到一支支的血,香港買血係犯法
係如果係實驗室訂野/醫療上,真係咩都有
頭先check左次,一大支人血 (quality可以用黎做reference) 價錢係180 USD (實際多數可以有折頭),發達國家唔準的野,咪去其他地方生產,再ship去發達國家

以前我係lab都成日叫雪櫃入面果d肝組織做人潤啦
果時個fd呢頭做完大腸癌手術,果頭又去食豬大腸
見得多就冇感覺

醫療/研究相關係合法的,香港出單ok﹐under醫療機構 / 大學名義,好多野都訂到

例如哥羅芳街外好難買到,我係lab多到沖涼都得
仲未計大量毒藥 / 病毒樣本之類

其中一個血嘅供應商咪紅十字會囉

要講下鉻

Cr3+ 化合物係人體維生既微量元素

不過Cr 6+ 係高度致癌物質,食好少已經可以令基因突變

日積月累就會生癌,而要喺屍體上一個極低濃度情況下分離出Cr3 同 Cr6 係好很貴,國家級/大學實驗室先會有資源做到
無可疑之處都未必做

更重要既係正常毒理化驗唔會為意到,係人身體都有鉻

利申: 學術討論、個人睇法、唔鼓勵犯法

直頭勁 完全冇人諗到[/quote]
[/quote]

我只能夠話香港既法證係好勁

好多時d 盜竊、非禮之類既懸案拉唔到人

唔係因為查唔到

而係懶得查
Btw 許金山案其實聰明反被聰明誤

健身球係膠面
會形成表面被有機毒物吸附

而且對外得一個細吹氣口
毒物散之不盡

而家國家級既GC-MS 已經可以檢測出低至皮克(pg,即一萬億分之一克) 既物質

有心查既話,發現係遲早既事

佢係點銷?

其實mythbuster做過測試試過係唔work
強帖留名
而家先知溝玻璃粉原來為左破壞微絲血管好吸收d
留名

要講下鉻

日積月累就會生癌,而要喺屍體上一個極低濃度情況下分離出Cr3 同 Cr6 係好很貴,國家級/大學實驗室先會有資源做到
無可疑之處都未必做

你講到咁實在,我仲諗住講得含糊d﹐戴定頭盔

要講下鉻

無可疑之處都未必做

你講到咁實在,我仲諗住講得含糊d﹐戴定頭盔

三價鉻同六價鉻本身既property應該都會唔同?
三價鉻同六價鉻本身既property應該都會唔同?

當然
今晚唔打文住
Lm
咁講法香港應該發生緊好多慢性殺人

無聲的命案,我卻不知不覺
不信世界那麼醜惡

我講一單日本的新聞,有個老婆每日都係佢老公的食物道慢性落老鼠藥(一種溶血藥)﹐落左三年
點知佢老公因為有食開維他命K﹐呢個本身就係果隻溶血藥的解毒劑,所以冇事
佢老婆比人拉左

藥物之間有好多呢d奇特的組合,如果某人知道,之後係食物道落藥,而煮多一味目標人唔會食的送,入面加解藥
都可以做到相似的效果,慢慢毒殺人
咁我就約略講下少少利用chromatography 喺一杯溶液當中分離唔同既概念

想像一下一班男人同一時間行入去一間房,房裏面唔同位置都有好多靚女相

然後一齊向住出口行
A: 得道高僧,不好女色,直接行去出口
B: 靚仔、事業有成,淨係會對明星級既稍稍駐足觀賞,第二個行出門口
C: 普通人,見靚女都會𥄫,行下停下,第三個行出門口
D: 毒男,唔理好醜求奇就手,流連忘返,最後一個出去

咁其實喺chromatography都係同一個概念,唔同既物質喺同一時間被推入一個叫column既空間,並且有其他物質(mobile phase)喺後面keep住一路畀度力將佢地推向出口

而佢地因應分子結構、極性、大小等一籃子因素,喺前進過程同本身喺column 上面既物質有唔同程度既牽引,牽引會導致整體既前進速度變慢

同一種物質,都理應有相若既速度
亦會喺同一時間出嚟
只要喺出口度連接感測器,就可以度到喺開波後某個特定時間段(retention time)到達出口既物質,從而做到將唔同既物質分離並且逐一做檢測

而家一般都係駁質譜儀(Mass Spectrometer),因為佢所提供既質譜圖都可以對照返library睇係咩物質,而且仲可以提供濃度分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞