[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

巴打表達得比我更加到位

plishplishplish
極高質post, 估唔到連登都有咁高質
高質post幫推
咁繼續我地既蟲蟲特工隊啦

宏觀d 講
實際上遺體仲會吸引其他節肢動物同微生物(烏蠅只係其中一種比較既節肢動物)

佢地影響遺體降解(decomposition) 既速度

以至佢地既出現係對於死亡時間既判定都會有影響既

約略講講啦
黃蜂、甲蟲:佢地被吸引喺現場係因為要捕食蛆蟲

黃蜂會喺人死後第2至6日後被發現
甲蟲會喺人死後第5-11日後出現

曱甴:只會進食開始腐敗既遺體,死後第5至11日出現

果蠅:唔好畀佢個名呃咗,其實佢係都會喺腐敗嚴重既遺體度產卵,要去到死後第10至24日先會出現

螞蟻:大隻既食飽飽先輪到佢出場,第24日打後數量開始多

總括嚟講現場就變成一個動物園
昆蟲科法證喺現場見到既動物總類同數量,對於估算死亡時間有一定既幫助

開大食會
諗起都正
樓主我想問少少野
https://t.me/AndreSilvaa
Lm
lm
高質
之前有巴打指出我用濕碎去形容鉛水事件有問題

事後諗返的確係我用詞不當
(但我心裏面真係無認為依樣野唔重要)

咁今日我就特別去搵下資料,講下鉛水風波

之但係講鉛水之前,首先要講下Trace Analysis (痕量分析)依個概念

大家可能會從包裝紙上見過咩主要成份(e.g. 水)、微量成份(e.g. 礦物質)之類既說話

至於所謂痕量,即係比微量更加微量
以化學檢測既標準,係睇緊1ppm(百萬分之一) 以下既成份

一般痕量分析去到咁低既濃度,都會係想睇下1d 正常情況下唔應該存在既污染物

我舉個例,食水裏面所含有既鉛、鎘之類重金屬對人體有害,唔應該存在,會被視為污染物

水務署喺處理食水過程當中有多重過濾既方法,依個方法持之以久;佢地亦都自設化驗所長期、恆常咁moon住各項水質指標,理論上唔應該出事

咁水中既鉛份究竟喺邊度嚟呢?
原來喺建造食水喉管既過程當中
用嚟焊接駁位既物料含有鉛份並且溶入食水之中
lm
水喉匠林德深既錯?
承建商中國建築既錯?
房署監管不力既錯?

依樣大家自己判斷

我就純粹講下食水含鉛量方面,香港採用世衞相對嚴格既標準,即係每公升食水內只容許10微克(10既負6次方 克)既鉛 (μg/L)

啟晴單野,水含鉛去到35.1μg/L,大過法定標準10μg/L,所以就算係超咗標

咁用返以上既定義,水中含鉛要睇既濃度,其實已經算係痕量分析

而自從白鴿黨爆咗啟晴邨水中鉛依單野,好多居民都好驚,人人都想快d 驗水

唔少政客同屋苑法團都等唔切政府行動,自己抽取樣辦去委託私人化驗所做檢測

水x署同私人實驗室都會做鉛水測試,但兩者性質有分別,前者係從查證是否符合法例標準既角度出發;後者同樣都係跟例去驗,但就係收錢根據客戶要求先去做,居民對於自己所飲既水求安心或者政客想居民安心(從而獲得選票),要自行送辦過去先至會幫手驗
我又講幾句
驗重金屬有唔少lab會有一種叫原子吸收光譜 (AA) 的方法
呢個方法優點係超專門,好少有error﹐即係你驗鉛,部機只會量到鉛的量
缺點係成本高,唔係個個lab都有咁多部AA機
鉛水果野果排,好多lab晚晚ot到9pm以上,因為政黨,立案法團,甚至住戶都交sample去驗
呢部機買返lab咁多年,未試過接近24hr長開
支持支持
我都有讀過相關課程, 覺得樓主講得淺白易明, 而且都算幾深入
forensic science仲有好多topic講, 認為樓主遲下可以深入講下血跡, 因為呢種研究同查案類近, 相信好多人都有興奮
我又講幾句
驗重金屬有唔少lab會有一種叫原子吸收光譜 (AA) 的方法
呢個方法優點係超專門,好少有error﹐即係你驗鉛,部機只會量到鉛的量
鉛水果野果排,好多lab晚晚ot到9pm以上,因為政黨,立案法團,甚至住戶都交sample去驗

度鉛水一定要ICP-MS先去到果個檢出限

AA做唔到
支持支持
我都有讀過相關課程, 覺得樓主講得淺白易明, 而且都算幾深入
forensic science仲有好多topic講, 認為樓主遲下可以深入講下血跡, 因為呢種研究同查案類近, 相信好多人都有興奮

serology 又係好有趣

但我會係血液、精液一齊講
咁我就係咁意講下驗水既可行做法,
(落幾多酸、最少需要幾多樣辦就因應ICP-MS 機器而異),我就純講個技術

先講下抽取水樣辦果度

亦係一直以嚟受到爭議既果個位

水務署用緊既方法係要先開大個水喉5至30分鐘放水,之後先至會開始抽取樣本

(但其實水務署聲稱所根據既攞水標準ISO5667-5 並無事先放水規定)

水x署化驗師陳健民對此講法係:
「我們覺得如果抽樣只在清晨或者早上,在抽樣前又不沖洗喉管,所抽的樣辦只能代表食水在喉管停留一段時間後的水質,並不能代表食水流過喉管後的水質,以及住戶全日飲用的水質。」

(水務署網站都建議如果市民擔心水質係可以喺使用前先放水)
我又講幾句

AA做唔到

你啱
頭先查左書,檢測下限 ICP-MS < AAS < ICP
我未用過ICP-MS﹐真係唔記得左佢的存在
phd先有機會做?

chemist 一般都係

technician degree 都有機會 但而家多咗master爭

行業現象
Lm
開大食會
諗起都正

我諗起中出路飛巴打個《地獄面試》故

裏面講到要食死咗既應徵者既肉

亦有活生生咬雞、老鼠等等
樓主我想問少少野
https://t.me/AndreSilvaa

加咗
留名
我又講幾句

AA做唔到

你啱
頭先查左書,檢測下限 ICP-MS < AAS < ICP
我未用過ICP-MS﹐真係唔記得左佢的存在

準確d 講,ICP stands for Inductively coupled plasma,只係「加熱」既方式
你講既第三種正確應該係ICP-OES

AA有兩種

分FAAS同GFAAS

你講既次序係會惹人誤會
正確應該係

檢測下限
ICP-MS < GFAAS < ICP-OES << FAAS

不過應用層面上除咗檢出限都仲有其他考慮

GFAAS 無ICP-OES 咁廣泛

因為ICP-OES 打一針可以同時量度多隻元素,相對方便得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞