[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
都係講返d 簡單野

咁講下真係做化驗果part啦

首先,根據水x署既標準,所有用嚟盛載水樣辦既容器都要先喺純淨既稀硝酸溶液至少浸泡4粒鐘,再沖洗乾淨,確保依附喺容器上面既任何鉛離子都被去除,以免因為樣辦做成污染而出現所謂假陽性

(其實做得痕量分析,對於實驗室各項用具既潔淨、處理方面就已經有相對高既要求)

跟住要加硝酸進行酸化,為咗:

1. 將懸浮喺樣辦裏面鉛金屬原子、各種不溶於水/微溶於水既鉛化合物(碳酸鉛、氧化鉛、氫氧化鉛之類)變成可溶於水既硝化鉛

2. 對其他離子形式存在既水中鉛起到穩定作用(唔會沉澱返出嚟),確保佢地可以隨水流運到機器核心進行量度

之後將水樣辦進行局部既蒸發,去除部分既水份,因為咁做可以提高成個實驗既靈敏度

用最簡單既講法,鉛就唔會因爲蒸走部分水份而流失,即係話杯「溶液」既濃度被提高,咁就可以度得準確d
唔知可唔可以搵到之前寫鉛水大碟改詞果位大神是也巴打入嚟睇下今日依個話題呢
咁最後都係約略講下檢測儀器ICP-MS 啦(唔知應該講到幾深入,唔明再問),佢會透過高熱(攝氏8000-10000度)夾硬打走一粒電子,從而將溶液裏面以任何形態存在既鉛變成鉛離子。

金屬離子係帶正電荷,會喺電既引領下撞向負極既感測板,從而量度到訊號

咁中學理科教過每個元素都有佢既原子質量(atomic mass),鉛最常見既原子質量係208,可以透過篩選符合既mass to charge ratio 先可以進入感測板嚟確保度到既係鉛

對於重金屬檢測喺講

ICP-MS 係目前已知最可靠同最靈敏既檢測儀器
係咪太深入無人理
留名學嘢
係咪太深入無人理

唔係
push
係咪太深入無人理

唔係
push

係咪太深入無人理

唔係
push

太過學術睇唔明就冇咁大興趣
係咪太深入無人理

係咪太深入無人理

Take 過一科an chem 睇得好爽
再入d都得
我推
係咪太深入無人理

再入d都得

可惜小弟性取向正常
好難
好難

聽日講DNA 會易d

Btw skip咗我同SUV巴既討論
睇緊無出聲
係咪太深入無人理

再入d都得

可惜小弟性取向正常

巴打你諗乜

利申絲
好難

聽日講DNA 會易d

其實我以前只係做DNA lab﹐間唔中做下抗原抗體的test
其他類別的lab﹐例如鉛水,都係聽同事講同以前讀書背的
頭先已經7左,平時叫d機的名都係short form﹐唔記得左唔少原理
係咪太深入無人理

再入d都得

可惜小弟性取向正常

異性戀話自己正常
係咪太深入無人理

再入d都得

可惜小弟性取向正常

異性戀話自己正常

係咪太深入無人理

再入d都得

可惜小弟性取向正常

異性戀話自己正常

其實樓主係想曲線自爆
好難

聽日講DNA 會易d

其實我以前只係做DNA lab﹐間唔中做下抗原抗體的test
其他類別的lab﹐例如鉛水,都係聽同事講同以前讀書背的
頭先已經7左,平時叫d機的名都係short form﹐唔記得左唔少原理

法證既血液抗原、抗體test 害死好多人

喺DNA 發明之前,造成唔少寃案
同性戀會覺得自己係正常

異性戀都覺得自己係正常

結論:我點都係正常

「人人一把口一百種真相,誰說得漂亮」
留名
想問有無找換店開到夜晚9點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞