[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
雖然宜家做緊個post都係叫forensic,不過唔係樓主咁科學果面
反而係商業/電子交易果面多d

computer forensic ?
開始講到入molecular 既野
上個sem先讀完

樓主加油呀

講毛髮檢測睇既有色顆粒都仲係particle,未到molecular level

mtDNA 我都係先走馬看花,未入

成日做molecular 不過完全唔識forensic
不過一路都好有興趣 幾佩服樓主自己睇書黎學

個人覺得太學術既野真係可以走馬看花算
涉及既野太多好難講得晒

收到

睇法相同,我仲諗緊點講複製DNA既PCR 技術好

我講,我以前做DNA果邊的lab

簡單咁講,人類由80年代發明到係lab入面copy DNA﹐呢樣野好快就用左落法證方面
以前要係現場揾到大量DNA先有可能確定身份 (即係冇咩可能)
變成有少少樣本都ok
不過好似我之前講咁樣,我地只可以copy一d小的段落,唔可以成條DNA copy哂
(數字去睇,人的DNA總數有30億,好似係,lab copy一次DNA只得1000)
所以我地一定要揾d有代表性的地方黎copy﹐果d就係SNP
現時的做法就係比對幾千至幾萬個SNP的內容,如果相同,我地會話有99.9%呢兩個sample係同一個人
(法證永遠冇100%的)
我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦

學到野

國家要有心做死一個人

真係點都有辦法

不過要屈駛乜咁複雜整DNA

就咁複製一張radiation sensitive film 話個結果已經KO

國家要屈你,駛乜偽造證據。話你有罪就有罪。俾幾千萬錢賄賂法官同陪審團已經得。

最可怕是大企業和大富豪。俾錢d lab偽造證據。不過有錢大企業,理論上真係可以俾幾千萬人工,請十個假證人,出黎指證都已經得。

有錢駛得鬼推磨。其實鬼唔會care你的錢,但人會。
法外看,是對~~是錯,公理將透視結果

其實所謂公理

即係普通法嚟講「毫無合理疑點」

只係建基於當時既技術、常識去睇

之後講到頭髮鑑證,我亦都會講下因爲當時技術限制造成既寃案

正如而家個個都認為 性交法事 係荒謬、抵坐

話唔定30年之後,真係有科學證明到做完係可以轉運既話,到時就變成寃案

性交轉運?可能有心理學和生物心理學的基礎。不過事主要告條友。

我就舉個例姐

所以你呢個看來極端的例,性交轉運,都有空間,將來會係真。現在都諗到,有可能有生物心理學、神經分子心理基礎。不過,是否合道德法律,又會視乎當時社會的道德判斷和價值觀。

通姦都除左罪。教育變強制性。人人識字。婚前性行為合法化。我故在古代,真係冇諗過會出現。但現在都成事實。
我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦

學到野

國家要有心做死一個人

真係點都有辦法

不過要屈駛乜咁複雜整DNA

就咁複製一張radiation sensitive film 話個結果已經KO

國家要屈你,駛乜偽造證據。話你有罪就有罪。俾幾千萬錢賄賂法官同陪審團已經得。

最可怕是大企業和大富豪。俾錢d lab偽造證據。不過有錢大企業,理論上真係可以俾幾千萬人工,請十個假證人,出黎指證都已經得。

人證有好多人都會覺得假,但一般人相信DNA證據冇可能假
所以呢D 咁極端的例子係用於人格謀殺,令公眾覺得佢係人渣
當然,DNA證據都有可能造假,都只係提出左幾年,可能將來check會有更加準確的方法
lm
回返樓上SUV,太長就唔quote

關於DNA歷史既部份內容我講得再準確少少

技術層面
1983年果陣美國Cetus 生化公司既員工 Dr. Kary Mullis 發明咗PCR 技術
即係透過聚合反應(類似乙烯變聚乙烯,大舊咗易d 被睇到)嚟任意將某節感興趣既基因序列段落複製,透過不停複製可以獲得大量相同既DNA樣本,從而做到將DNA訊號「放大」

依樣野令佢93年攞Nobel Chem

法證層面
法證方面既應用都好快有
1984年英國科學家 Sir Alec Jefferys 隨即諗到將PCR技術應用喺法證方面
針對住分析人類DNA既不同之處
創立咗DNA 鑑定法

可惜至今佢未有Nobel

搵假證人都要上庭接受盤問,仲要有環境證據證明佢地在場之類
機會成本大高

簡單d 有錢佬唔gur 一個人
直接搵黑勢力人士「輔導」下佢
唔係更直接嗎?
所以你呢個看來極端的例,性交轉運,都有空間,將來會係真。現在都諗到,有可能有生物心理學、神經分子心理基礎。不過,是否合道德法律,又會視乎當時社會的道德判斷和價值觀。

通姦都除左罪。教育變強制性。人人識字。婚前性行為合法化。我故在古代,真係冇諗過會出現。但現在都成事實。

科技、法制、社會風氣都可以日新月異

今日唔知聽日事

唯有保持心態開放
未追晒
覺得已經好好
不過樓主可唔可以加啲真實案例
咁會更加好睇
lm
樓主係咪michael lam?

個姓同個名都好common

呢個呀:http://www.cityu.edu.hk/chem/profile/drhwl.html

我已經開宗明義話自己係展翅仔

F.3 之後無讀做廢青返下pt,先至咁得閒睇書

噢,冇睇到,以為你係michael lam,我個時都有take佢科科學鑑證黎讀,係大學時期最有趣既科目之一!

求notes

求notes
lm
留多次聯絡方式

希望take 過forensic sci course 有notes 既人 send過嚟畀小弟學下野

亦都可以同我想講既比較一下

tg:

https://t.me/forensiclihkg
https://youtu.be/x5yPkxCLads
諗起呢個

笑咗

填首詞條友真係大師級

依個reply 送俾睇緊個post 同時玩戰月勇者既巴打

「艾娜求鏡子」

Online game forensic ?
未追晒
覺得已經好好
不過樓主可唔可以加啲真實案例
咁會更加好睇

其實有加

不過技術上既困難係往往一個case 都可以牽涉幾味

好多case都要等我講多幾類檢測之後先有得討論

多謝支持

「艾娜求鏡子」

諗起真係有

約完女網友出街之後發生性罪行

一定會有IT Forensic 上門查

「艾娜求鏡子」

諗起真係有

約完女網友出街之後發生性罪行

一定會有IT Forensic 上門查

應該係警員上門收機返lab查
咁繼續我地既蟲蟲特工隊啦

宏觀d 講
實際上遺體仲會吸引其他節肢動物同微生物(烏蠅只係其中一種比較既節肢動物)

佢地影響遺體降解(decomposition) 既速度

以至佢地既出現係對於死亡時間既判定都會有影響既

約略講講啦
黃蜂、甲蟲:佢地被吸引喺現場係因為要捕食蛆蟲

黃蜂會喺人死後第2至6日後被發現
甲蟲會喺人死後第5-11日後出現

曱甴:只會進食開始腐敗既遺體,死後第5至11日出現

果蠅:唔好畀佢個名呃咗,其實佢係都會喺腐敗嚴重既遺體度產卵,要去到死後第10至24日先會出現

螞蟻:大隻既食飽飽先輪到佢出場,第24日打後數量開始多

總括嚟講現場就變成一個動物園
昆蟲科法證喺現場見到既動物總類同數量,對於估算死亡時間有一定既幫助
咁除咗判定死亡時間之外,蛆蟲之類既昆蟲對於判定死因方面都有一定既功能

1. 外傷
好多時一個無人照顧既獨居老人突然死亡,遺體被發現果陣好可能已經好幾日之後
(香港都成日有)

咁由於上面講過蛆蟲會聚集喺傷口上面,所以當法證發現背部、手腳等多處位置出現大量蛆蟲,係可以懷疑老人有關位置被蓄意整傷(多數都係家暴case)

當然,最理想都係唔好等到蟲蟲出現先至喺現場問蟲蟲攞證據啦
搜證始終越快越好

蟲蟲蛀食會令到傷口擴大同變形,影響死因判斷

更嚴重既係有機會破壞埋犯人遺留既生物證據

2. 毒理分析
另外蛆蟲都係進食遺體組織長大,遺體內既有害物質都會轉移到蛆蟲上面

如果遺體已經腐敗到抽唔到足夠樣辦做毒理分析,係可以喺現場夾走d 蛆蟲,將佢浸喺70% 酒精裏面(以免蛆蟲被微生物蛀食導致毒素有機會分解、腐敗),再攞返lab 用質譜儀睇下佢體內係咪有毒品,如有就可以判斷死者生前有嗑藥/被毒死

密歇根州州立大學昆蟲學系教授Richard Merritt 就share 咗單case

有個毒男死咗多日先畀人發現,見到佢身上d maggots 都係oversized,即係比正常既更加肥美

咁由此可以推斷d 蟲蟲喺毒品既刺激作用下加速生陳代謝,令到佢地食得更加多,就可以直接縮窄個範圍去到驗毒方面

最後法證喺d 蟲蟲身上發現大量可卡因(Cocaine),再加上其他佐證,亦證實咗個毒撚係因為服食過量可卡因致死
個post 開始無人理

早知一開始講快d
推一推先
高汁post咁易沉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞