[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
開始講到入molecular 既野
上個sem先讀完

樓主加油呀
講野1999,太拖,每次打太少,本身都想睇下,又唔入正題,比你拖到無哂興趣建議你整好合一次過po,一個一個回覆睇好麻煩
高質post留名
LM
咁今日就開波講下毛髮既鑑證

點解我唔用「頭髮」依個字呢?係因為其實人類除咗頭髮之外,身體其他位置都會有相應既體毛

恥毛鑑證對於偵破性罪行更加係有莫大既功能

基本上,人類既毛髮主要係由角質蛋白同色素組成,如果係橫向咁睇,主要分三部分:

1. Root 髮根: 相對柔軟,最接近毛囊,亦都會依附毛囊細胞可以提取到Nuclear DNA

2. Shaft 髮幹: 頭髮構成既主要部份,已經完全角質化,相對比較粗、厚、硬

3. Tip 髮尾: 頭髮末端,比髮幹幼

成年人類每日會自然掉落大概100條左右既頭髮;喺敦倫既過程當中,恥毛磨擦之下係會自然掉落

亦都因為咁,令到犯罪現場有機會出現犯案人既毛髮

但係非常遺憾,自然調落既毛髮係唔包髮根

毛髮上可能套取到既nuclear DNA都係來自附在上面既皮屑(已死亡既皮膚細包),係唔會提取到足夠既DNA Copies去指向個人

不過天無絕人之路,值得留意既係,頭髮內依然有機會提取到另一種位於細胞粒線體內既mtDNA,因為mtDNA 既數量要比nuclear DNA多得多

(有關一般大家認識既nuclear DNA 同 mtDNA 既分別,會喺講到DNA 再探討,暫時大家當住係第二種DNA先 )

簡單講下,mtDNA 就只係會繼承自母親一方

即係你同你舅父、外婆既mtDNA 係會完全一樣

但你同你爸爸就會完全唔同
(亂倫除外 )

所以mtDNA 比對只會有局部既指向性,之後小弟會再講另一個鑑別方式

我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦

SNP即係single nucleotide polymorphism
書局有本書有講法證

好多書都有講,初學 for 興趣到專業技術手冊都有

法醫 屍體 解剖室3 重返犯罪現場
上次經過睇左幾頁,幾有趣下
咁今日就開波講下毛髮既鑑證

點解我唔用「頭髮」依個字呢?係因為其實人類除咗頭髮之外,身體其他位置都會有相應既體毛

恥毛鑑證對於偵破性罪行更加係有莫大既功能

基本上,人類既毛髮主要係由角質蛋白同色素組成,如果係橫向咁睇,主要分三部分:

1. Root 髮根: 相對柔軟,最接近毛囊,亦都會依附毛囊細胞可以提取到Nuclear DNA

2. Shaft 髮幹: 頭髮構成既主要部份,已經完全角質化,相對比較粗、厚、硬

3. Tip 髮尾: 頭髮末端,比髮幹幼

成年人類每日會自然掉落大概100條左右既頭髮;喺敦倫既過程當中,恥毛磨擦之下係會自然掉落

亦都因為咁,令到犯罪現場有機會出現犯案人既毛髮

但係非常遺憾,自然調落既毛髮係唔包髮根

毛髮上可能套取到既nuclear DNA都係來自附在上面既皮屑(已死亡既皮膚細包),係唔會提取到足夠既DNA Copies去指向個人

不過天無絕人之路,值得留意既係,頭髮內依然有機會提取到另一種位於細胞粒線體內既mtDNA,因為mtDNA 既數量要比nuclear DNA多得多

(有關一般大家認識既nuclear DNA 同 mtDNA 既分別,會喺講到DNA 再探討,暫時大家當住係第二種DNA先 )

簡單講下,mtDNA 就只係會繼承自母親一方

即係你同你舅父、外婆既mtDNA 係會完全一樣

但你同你爸爸就會完全唔同
(亂倫除外 )

所以mtDNA 比對只會有局部既指向性,之後小弟會再講另一個鑑別方式

我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦

SNP即係single nucleotide polymorphism

本身做辨識身份都係check一堆SNP﹐不論係SNP的位置,定係可用的primer都係open to public
有足夠財力同時間,要砌生豬肉真係有可能,而最可能受害的就係政治犯
LM
留名 學野
上面就講咗毛髮鑑證既兩大方法
1. mtDNA 同 2. 比對顯微鏡

現行FBI 既標準係兩者都要同時吻合
先至叫做有指向性

點解呢?因為依兩種方法係各有優劣而且可以互補不足

1 既盲點係「母系近親」,剛好可以由2 補足

2 既盲點係「構造相近」,剛好可以由1 補足
(150例被認為「構造相同」既案件當中,有9例被mtDNA所否定)

講個真實既案例啦

佛羅里達州發生過一單9歲女童既姦殺案
其中喺個女童條屍既大脾度發現有條毛髮,經過初步既顯微鏡檢定佢係一條撚毛

撚毛就係人喺青春期既時候,喺荷爾蒙既作用之下生成,所以唔可能係屬於果個女童自己,有好大機會係屬於個兇手

捉到個疑犯之後,剪咗個疑犯既撚毛做比對,特徵吻合;再結合現場撚毛上面套取到既mtDNA,相加之下證據變得更為有力,可以結案。
下面個post 都有巴絲討論過

【沉冤得雪】遭老屈強姦78歲阿婆 坐冤獄30年終獲證清白

https://lihkg.com/thread/441154/page/1

好多時連重視無罪推定 既英美法制

都無可避免受到時代限制

其實依單野案發係1985年

事主亦因爲喺毛髮比對當中被認為同案發果條構造相同而被定罪

可惜mtDNA 既比對就喺1995年先開始發展

於是就咁白坐咗30年
有趣有趣
想睇多d
樓主加油
正,歐陽震華套洗冤錄,我兩季都睇哂

而家先得閒掃,覆返未覆既野

巴打有興趣可以睇埋原文

對於死因判斷雖然未必準,但都有佢既見解
今日晏晝再出,返工先

仲諗緊你咁得閒晨早就出post係咪唔洗返工

無學歷唯有出賣勞力
依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽

巴打表達得比我更加到位
開始講到入molecular 既野
上個sem先讀完

樓主加油呀

講毛髮檢測睇既有色顆粒都仲係particle,未到molecular level

mtDNA 我都係先走馬看花,未入
書局有本書有講法證

好多書都有講,初學 for 興趣到專業技術手冊都有

法醫 屍體 解剖室3 重返犯罪現場
上次經過睇左幾頁,幾有趣下

法醫野我個人覺得悶

法證比較啱我睇

不過巴打睇多d 我都期待可以聽你講下當學下野
樓主係咪michael lam?

個姓同個名都好common

呢個呀:http://www.cityu.edu.hk/chem/profile/drhwl.html

我已經開宗明義話自己係展翅仔

F.3 之後無讀做廢青返下pt,先至咁得閒睇書
留名
有趣有趣

巴打無嫌棄就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞