[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
咁係法證既角度黎講, 完全犯罪係咪唔可能?

其實我係想留名咋
咁係法證既角度黎講, 完全犯罪係咪唔可能?

其實我係想留名咋

可以答你

法證角度無完全犯罪既概念

只有科學根據同一個機會率

一個人犯罪與否

警察無權判,法證更加無權判

有權判既得陪審團/法官
見無人理

又想講多一個叫chain of custody既概念

每一件證物由入lab開始就已經要登記一個獨立既編號,咁果件證物去到邊、由邊位化驗師/工程師喺幾時管有、做過咩實驗,都要做文件上既登記

件證物經過邊個手都一目了然,確保中間無d 不知名既人攞過佢進行篡改

依樣野如果稍微有甩漏,基本上證據已經唔會被接受

依個就係Chain of custody 既概念

返到現實,當一個性罪犯強姦同整傷一個女性,個女人要送院既時候往往都要先行救治,陰道受傷要醫亦可能影響到證據既完整性(因為醫生接觸過,甚至可能已經對陰道進行清潔)

咁所以喺美國,就有專門訓練處理懷疑性侵案件既護士去處理依類救治,佢地會先提取陰道分泌物並且以法庭可以接受既形式妥善咁保存同紀錄,從而完成chain of custody
留名
留名
Il
做開CD Rom都要專登login 留名支持,加油啊科學怪人
LM
留名
讀緊晒銀時 好想入政府化驗所做啊

想下就算

政府化驗所長期都唔請人
同埋好似入得去最少都msc/mphil?
低級technician 另計

2. 無兩個獨立既物件係完全一樣

a. 好多野肉眼睇落無分別(兩張白紙),透過微觀既分析其實係可以搵到唔同(兩張紙纖維結構、化學成份)

b. 透過比對之後,如果發現疑犯所有既某樣野同案發現場某樣野係一模一樣(or 搵唔到不同之處),可以斷定依兩樣野係出自同一來源(common source)

呢兩句好似有d矛盾?可能係我理解錯
留名

a. 好多野肉眼睇落無分別(兩張白紙),透過微觀既分析其實係可以搵到唔同(兩張紙纖維結構、化學成份)

b. 透過比對之後,如果發現疑犯所有既某樣野同案發現場某樣野係一模一樣(or 搵唔到不同之處),可以斷定依兩樣野係出自同一來源(common source)

無矛盾,一模一樣 即係疑犯所有既就係案發現場既野來自同一來源,唔係獨立物件

一張紙撕開一半,一人拎一半,都係來自同一張紙

疑犯被拉時身上有受害人血液,同現場既受害人血液就係同一個來源
做開CD Rom都要專登login 留名支持,加油啊科學怪人

多謝

其實簡單一句:

發現一樣即係唔係獨立物件
留名
讀緊晒銀時 好想入政府化驗所做啊

想下就算

政府化驗所長期都唔請人
同埋好似入得去最少都msc/mphil?
低級technician 另計

低級tech 17k起薪都大把msc爭
加油
雖然宜家做緊個post都係叫forensic,不過唔係樓主咁科學果面
反而係商業/電子交易果面多d
雖然宜家做緊個post都係叫forensic,不過唔係樓主咁科學果面
反而係商業/電子交易果面多d

forensic 其實有好多方面
science 只係一個細分支
留名
學下野
學術jj 想學嘢留明
lm
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞