[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike

依個reply 送俾睇緊個post 同時玩戰月勇者既巴打

「艾娜求鏡子」
讀過forensic psychology來留名

測謊機有幾準?
有冇見過完美犯罪?

完美犯罪應該無人知
咁又點話你知
識Dr CM Lau?

測謊機有幾準?

唔準 professor係測謊啲堂上係教睇表情同講野、用字方面 表情係超微細嗰種 放慢條片咁睇 學緊嘅時候幾有趣 不過lie detection只佔幾堂
有冇見過完美犯罪?

完美犯罪應該無人知
咁又點話你知

點為之完美?

理論上任何地方既政府都會花最多資源去查兇殺案

當中破唔到既cold case 算唔算?

測謊機有幾準?

唔準 professor係測謊啲堂上係教睇表情同講野、用字方面 表情係超微細嗰種 放慢條片咁睇 學緊嘅時候幾有趣 不過lie detection只佔幾堂

諗起要分辨指紋,都係要放大去睇超微細既特徵
難得高質post留名
1. Class Characteristic
一種可以同時由多個物件,但唔係所有物件擁有既特徵
黃色水果: 香蕉、楊桃、鳳梨
O型血: 世上若干百分比既人
貓毛: 所有貓種

依到唔係好明

求指教,我知我蠢
咁今日就開波講下毛髮既鑑證

點解我唔用「頭髮」依個字呢?係因為其實人類除咗頭髮之外,身體其他位置都會有相應既體毛

恥毛鑑證對於偵破性罪行更加係有莫大既功能

基本上,人類既毛髮主要係由角質蛋白同色素組成,如果係橫向咁睇,主要分三部分:

1. Root 髮根: 相對柔軟,最接近毛囊,亦都會依附毛囊細胞可以提取到Nuclear DNA

2. Shaft 髮幹: 頭髮構成既主要部份,已經完全角質化,相對比較粗、厚、硬

3. Tip 髮尾: 頭髮末端,比髮幹幼

成年人類每日會自然掉落大概100條左右既頭髮;喺敦倫既過程當中,恥毛磨擦之下係會自然掉落

亦都因為咁,令到犯罪現場有機會出現犯案人既毛髮

但係非常遺憾,自然調落既毛髮係唔包髮根

毛髮上可能套取到既nuclear DNA都係來自附在上面既皮屑(已死亡既皮膚細包),係唔會提取到足夠既DNA Copies去指向個人

不過天無絕人之路,值得留意既係,頭髮內依然有機會提取到另一種位於細胞粒線體內既mtDNA,因為mtDNA 既數量要比nuclear DNA多得多

(有關一般大家認識既nuclear DNA 同 mtDNA 既分別,會喺講到DNA 再探討,暫時大家當住係第二種DNA先 )

簡單講下,mtDNA 就只係會繼承自母親一方

即係你同你舅父、外婆既mtDNA 係會完全一樣

但你同你爸爸就會完全唔同
(亂倫除外 )

所以mtDNA 比對只會有局部既指向性,之後小弟會再講另一個鑑別方式
入正題未?
巴打係自己上網睇定係大學讀開
利申係大學讀過一個介紹法證嘅course
Assignment係揾偵探片入面嘅破案手法有咩錯
留名學野

我自己目前就為興趣睇咗兩大本書

書睇唔明既野就再上網針對咁搵下

另外小弟未聽說過大學開相關學科

大學開既一個半個法證course 都係依附喺science faculty 搵d chem lecturer 教返

走馬看花之餘太過側重於化學方面既理論

詳細既探討講嚟講去都係得毒理法證、濫藥、DNA之類

真係要學多d 「偏門」既就自己睇先實際

香港冇得讀
反而外國真係有major forensic science
好想讀

我以前major forensic chem

依到唔係好明

求指教,我知我蠢

或者咁講

Class characteristic 係
「多過一個人,但唔係全部人擁有既任何特徵」

單一個Class characteristic 唔足以構成有力既指控

例如喺案發現場搵到既血液係AB+型
而我又係AB+型血

我就算係同現場樣辦落入同一個class
咁係咁意都講下歷史啦,雖則我明白真係好悶

其實最先有記載法證既概念,唔係英美等既先進國家,而係要數到中國既秦朝《封診式》,但所記載既主要都係刑偵、調查既規則同零碎既案例

要去到從唔同死因入手,同時著重驗屍、法證方面就要數到南宋宋慈《洗寃集錄》

依本野列出咗人因應唔同既死因,例如從樹上跌死、被蛇鼠咬死所見到條屍唔同既詳細表徵,從而去判斷死因

當中亦有案例講解,有一單係只知道有個人被斬死,身上十幾處鐮刀所致既傷痕,但兇手身分無人知道

於是官府就命令附近居民都要交出自己所用既鐮刀,當中只有一把附近係有烏蠅嬲住。因為烏蠅鐘意腐肉,所以就捉到兇手

當時已經識得利用昆蟲等既特性去破案真係好勁

正,歐陽震華套洗冤錄,我兩季都睇哂
今日晏晝再出,返工先
lm
今日晏晝再出,返工先

仲諗緊你咁得閒晨早就出post係咪唔洗返工

依到唔係好明

求指教,我知我蠢

或者咁講

Class characteristic 係
「多過一個人,但唔係全部人擁有既任何特徵」

單一個Class characteristic 唔足以構成有力既指控

例如喺案發現場搵到既血液係AB+型
而我又係AB+型血

我就算係同現場樣辦落入同一個class

依類class characteristics通常係用嚟縮窄搜查範圍
用ABO Blood typing做例子
已知一班suspect嘅血型 做依類preliminary test拎到犯人嘅血型之後就可以exclude左其他血型嘅suspect 加快集中調查未被exclude嘅suspect
有錯請指出 利申上堂恰眼瞓
CU嘅forensic bche依家教緊嘅lecturer好似係政府化驗所做 期待有故仔聽
留名
咁今日就開波講下毛髮既鑑證

點解我唔用「頭髮」依個字呢?係因為其實人類除咗頭髮之外,身體其他位置都會有相應既體毛

恥毛鑑證對於偵破性罪行更加係有莫大既功能

基本上,人類既毛髮主要係由角質蛋白同色素組成,如果係橫向咁睇,主要分三部分:

1. Root 髮根: 相對柔軟,最接近毛囊,亦都會依附毛囊細胞可以提取到Nuclear DNA

2. Shaft 髮幹: 頭髮構成既主要部份,已經完全角質化,相對比較粗、厚、硬

3. Tip 髮尾: 頭髮末端,比髮幹幼

成年人類每日會自然掉落大概100條左右既頭髮;喺敦倫既過程當中,恥毛磨擦之下係會自然掉落

亦都因為咁,令到犯罪現場有機會出現犯案人既毛髮

但係非常遺憾,自然調落既毛髮係唔包髮根

毛髮上可能套取到既nuclear DNA都係來自附在上面既皮屑(已死亡既皮膚細包),係唔會提取到足夠既DNA Copies去指向個人

不過天無絕人之路,值得留意既係,頭髮內依然有機會提取到另一種位於細胞粒線體內既mtDNA,因為mtDNA 既數量要比nuclear DNA多得多

(有關一般大家認識既nuclear DNA 同 mtDNA 既分別,會喺講到DNA 再探討,暫時大家當住係第二種DNA先 )

簡單講下,mtDNA 就只係會繼承自母親一方

即係你同你舅父、外婆既mtDNA 係會完全一樣

但你同你爸爸就會完全唔同
(亂倫除外 )

所以mtDNA 比對只會有局部既指向性,之後小弟會再講另一個鑑別方式

我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦
我幫手講多樣,mtDNA可以用於判斷母系血統
如果sample係男性,Y染色體可以用於判斷父系血統
但如果sample係女性,就要先透過mtDNA揾左老母先,再估父系

同埋因為DNA size太大,其實驗DNA只係check幾千(定幾萬) 個有特定意義的位(叫SNP)﹐所以好幾年前有個以色列教授講過,國家級的lab係有能力偽造DNA證據 (單純合成幾堆位置的DNA)﹐可以屈政治犯
例如wikileak果個創辦者比人告強姦

學到野

國家要有心做死一個人

真係點都有辦法

不過要屈駛乜咁複雜整DNA

就咁複製一張radiation sensitive film 話個結果已經KO

咁就講下另一個有效既毛髮鑑證方法

將一條毛髮喺中間切開,肉眼就只會睇到薄薄既一點,但其實用顯微鏡去睇的話,係可以分成三層:

最外面叫角質層(Cuticle)

依層既重要性在於
唔同物種之間角質層細胞既堆疊形式都有所不同,透過喺顯微鏡下觀察係可以分得出眼前果條係黑狗毛定係人既頭髮

至於人類毛髮角質層既識別特徵,係由幾層扁平狀既細胞組成,彼此之間就類似鱗片一樣互相重疊

之但係人與人之間既角質層係無任何大分別,所以唔能夠單以角質層去分辨兩條頭髮係咪來自同一個人

中間既皮質層(Cortex)係由角質蛋白組成既組織,裏面亦都包含有色既顆粒。顆粒既顏色、大小、形狀、密度、分佈,決定咗毛髮的顏色。而以上有色顆粒既特徵,基本上係每個人都會有出入

正因為咁,皮質層係可以用嚟分辨到現場搵到既毛髮同疑犯既毛髮係咪來自同一個人

咁比對就有一個重要既原則,就係只能夠用相同性質既毛髮去做比對,即係:

頭髮同頭髮比
恥毛同恥毛比
即使係同一個人既加拿大毛同頭髮,結構上都會有好大分別

咁比對係可以用比對顯微鏡(Comparison Microscope),睇到既影像係會分成兩邊,一邊參考影像(現場),另一邊係疑犯毛髮既影像

睇圖比較清楚,不過wiki張圖就指紋嚟,明就得啦

新聞之前講南韓驗到來自大陸既BB藥丸有嬰兒頭髮

https://www.ettoday.net/news/20171003/1024330.htm?t=大陸疑似製造「嬰兒肉膠囊」%E3%80%80100粒只要2萬元!/

𨤳定分類既最好辦法其實都係用比對顯微鏡,搵幾條已知既BB頭髮 同樣本做比對,已經可以係有力既證明

髓質層(Medulla)喺毛髮中心,無明顯組織既開放區域,對於辨認個體就未發現有用處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞