[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (4)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
想問下依排freetel點,上次用都係上年四月了
今年冇賣了
追返post先
間公司俾人收購咗

1月中係京阪,城崎溫泉,天橋立 用自由鳥
成程好暢順,網速絕對夠日常應用,冇咩特別地方收唔到
坐jr由京都去天橋立,除左入隧道外,成程都用到
sim2fly, 大阪京都用, 依家仲OK嗎?
見巴打個blog介紹幾好咁
3月尾至4月頭靜岡+茨城個邊,總共11日,
唔少時間會係郊區/山區,
有咩卡好推介?都係sim2fly?
無問題
你咩手機
有兩部,SONY Z3+ 同 SONY XZ
呢兩日用鴨記泰文版Sim2fly去由布院同霧島温泉
圖為霧島温泉酒店房內測試
睇見upload速度好慢 但係一切正常
upload呢張圖用咗3秒 同平時喺香港差唔多
補充:東九州/宮崎自動車道隧道內一樣上到網
完成十日北海道之行 由札幌到旭川, 網走
SIM2FLY 全程都OK
LOAD圖都好順

當時買多左1張SIM2FLY, 2018年10月到期
賣75, 只有1張
自由鳥 / sim2fly 啦
自由鳥會平啲
如果兩個人去日本7日左右,應該買wifi egg定卡好?
卡好似無得share用data,但wifiegg粒電又唔係頂到好耐
但郊區/山區都用得到,
我怕用唔到迷路就仆街鳥
無兩全其美. 你要兩全其美, 就係好似我咁買日版wifi 蛋連厚電, 自己插sim.
你用softbank network 既卡啦, 你部Z3電話太舊無band 19 support.

即係上面講既, sim2fly 或自由鳥.

你無choice, 你電話新d 我都會叫你買EZ Nippon 行docomo network.
無人要?
maps.me
download 定offline map
諗住申請CLUB SIM 3月去日本7日時用兩日,另外5日用自由鳥(係唔係任何一間759都有?)

但見到CLUB SIM個網寫:
每位合資格The Club會員只能申請一張免費Club SIM,包以下免費組合。此優惠項下的每個組合必須於2018年2月28日啟動。

但又話:
3. 2日環球數據24小時通行證 (指定亞太地區^)(有效期為90日) ^指定亞太地區包括: 中國內地、澳洲、柬埔寨、印度、印尼、日本、馬來西亞、新西蘭、菲律賓、新加坡、南韓、台灣及泰國

咁我應該照申請左先,再起2月28日前ACTIVATE佢,3月再用?(90日內)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞