[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (4)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
感謝
沖繩係咪比較郊區?
會唔會有推介邊張?
iphone 用咩都得, android 穩陣就買番softbank network 既, 即係sim2fly, 自由鳥, airsim, smartone
黎緊一月頭會去福岡長崎由布等等地方 會經常搭JR
爬完文見到有d巴打話airsim好 有d就sim2fly好d
有d就話搭JR no service 如果搭成兩三個鐘JR無得上網都真係幾大獲

想問下巴打有邊張真係收到好同速度OK 價錢唔緊要
最緊要真係收到好同速度唔好太慢
同上個post一樣

旺角買Sim2fly / travelsimasia $80 留tg

http://t.me/tony18

唔該
你去d山區咪有機會收唔到
而家用緊airsim,係米澤到福島一段山區有d位完全無信號
收得最好一定係日本機場租wifi 蛋. 550 yen 一日.

https://simegg.zerosaga.com/2017/01/01/%e6%97%a5%e6%9c%acwifi-%e8%9b%8b/

其次你用iphone 的話就EZ Nippon 6/11 日無限卡. $238/$328

我自己用eznippon 係最多. 屋企呢5年裡面, 就一定係日本機場租蛋.
爬完文見到有d巴打話airsim好 有d就sim2fly好d
有d就話搭JR no service 如果搭成兩三個鐘JR無得上網都真係幾大獲

你去d山區咪有機會收唔到
而家用緊airsim,係米澤到福島一段山區有d位完全無信號

福島

收得最好一定係日本機場租wifi 蛋. 550 yen 一日.

https://simegg.zerosaga.com/2017/01/01/%e6%97%a5%e6%9c%acwifi-%e8%9b%8b/

其次你用iphone 的話就EZ Nippon 6/11 日無限卡. $238/$328

我自己用eznippon 係最多. 屋企呢5年裡面, 就一定係日本機場租蛋.

女朋友話Wifi蛋麻煩 又要叉電又唔可以走太遠
日本wifi 蛋係用到10個鐘以上既咁就.

否則, iphone 就EZ Nippon.
福島縣係日本第三大縣,福島市離核電廠既距離遠過香港同大亞灣既距離多多聲……
山區用550yen未必好,如果山區信號真係好緊要,就要租行au既蛋
上個月試晒3個網絡行山區,docomo keep住LTE/4G,但唔穩定會斷下斷下;Softbank(卡,非蛋)連線相對穩定,但成日會跌落3G信號;連線同速度最穩定都係AU,唯一信號斷過既地方係那須山區
話說日本Wifi黎講,最抵既其實應該係JCB Wifi?佢日租貴少少,但免千幾yen運費喎,仲可以選擇香港宅配,連拎還機時間都慳埋
北海道 層雲 網走
softbank同docomo 邊隻會穩定d?
一月頭去福岡,撞正要reg科 所以我會帶埋電腦去reg 想問吓係咪日本機場租既wifi蛋速度最快同最穩定?因為reg科真係要分秒必爭
其實日本wifi 蛋, 我都租過晒唔同network 既日系wifi 蛋. Docomo, Softbank, AU. AU 確實係叫好穩定. Docomo 亦唔差. Softbank 速度係最快, 不過有時係真係有訊號, 無料到, 由期係好迫人既地方同日子. 不過速度我見過最快67Mb/s.

我都係主要租JCB Wifi. 早期JCB Wifi 係用AU network. 近2年轉左用Softbank. 加上我自己買左Wifi 蛋, 所以轉左插EZ Nippon 卡落隻蛋行Docomo. JCB Wifi 蛋留番俾屋企人用. 老人家唔洗換sim 一開wifi 就用到方便好多. 我自己去北海道, 上至網走, 下至函館, 西至弟子屈町, 用AU 同Docomo 係叫最穩定. 因為自駕, 好多時行d 路無人無燈既山區, 呢2個network 都好ok.
https://t.me/ktl17

thanks巴打
中國聯通張日本7日無限有冇人用過
黎緊會去台灣+日本12日
有冇邊張卡得?
定係要買兩張或者增值?
【KKday獨家包裝】日本Docomo7天上網不限流量吃到飽SIM卡 (香港機場取件) https://www.kkday.com/zh-hk/product/18049?cid=4904
有無人用過kkday呢張?寫明無限量不限速
方便就airsim或者自由鳥
去白村鄉&高山&名古屋6日,想每日起碼有1gb用,係咪得SmarTone 無限啱我?
拿, 我暫時試過既不限量4G 卡, 真係有4G 速度既得2款. 一張係Smartone 7日無限卡. 一張係EZ Nippon 6/11 日無限卡. 2張都要$200 以上一張. 我所知既, 真係無限4G 既卡, 你無200蚊唔會買得到.

其他既無限卡, 低過200蚊既, 你可以試. 不過你網上求其搵報告, 都會搵到呢d comment.

http://www.travelclassroom.net/2016/10/japan-sim-card.html

當然, 有人做勇兵去試既話, 我都好想知speedtest 如何.
你最少都用6GB,smartone無限卡,上官網用"SMTFS75"優惠碼,$169
我用iPhone 下個月同女朋友兩個人去日本7日
如果我買一張Smartone 7日無限卡/EZ Nippon 6/11 日無限卡
然後Hotspot share一齊用得唔得
因為一張都幾甘下

Btw甘我老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞