[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (4)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
買左sim2fly
希望下星期東京仲用到
而家數記7日新卡唔再鎖速
謝巴打speedtest.

自由鳥係 blog 都叫有d speedtest 既reference 啦. 暫時黎睇, 因為sim2fly 傳聞2月後日本用唔到既隱憂之下 , 我會話係Sim2fly 既避難所. 不過注意既係, 呢個係傳聞, 暫時係無人證實到.

https://simegg.zerosaga.com/2018/01/08/%E8%87%AA%E7%94%B1%E9%B3%A5-birdie-%E9%81%A8%E9%81%8Asim-%E5%8D%A1/

再有自由鳥既speedtest 的話, 請再貼上黎.
巴打, 都係 MR05LN 用戶喎. 你有無加厚電? 一次charge 電用到幾耐?
自由鳥係咪開漫遊就用得?
唔該想問下klook wifi蛋最平幾錢
見佢家下11蚊日,要唔要book定?
3月左右去東京,3個人夠唔夠用?
Q1. 點樣啟動遨遊SIM嘅數據服務?
1. 到達目的地之後,將遨遊SIM插入手機或流動裝置再開機
2. 開啟手機或者流動裝置嘅「流動數據網絡」同 「數據漫遊」功能
3. SIM卡會自動連接當地網絡 (如果已購買當地嘅數據日費,就可以即時使用流動數據)
我哋建議雙卡手機用戶將SIM卡插入SIM 1卡槽,並將數據服務網絡設定為使用SIM

官網咁寫
有人租開Klook 的話, 請講下經驗, 我都想知近排係點運作.

我早一年幾前租個陣, 係得一款wifi 蛋. $12 蚊一日, 每日有500Mb quota. 我尋日再上Klook website 睇, 佢地而家好似係分銷其他牌子既wifi 蛋. 有幾個價錢, 幾個選擇. 由11蚊一日, 到50幾蚊一日都有. 同我之前所認知既唔係好同.

3個人用, 你地長期唔會分開行? 咁多人用好快無電
上年十一月係klook租Uroaming去九州
去十日用左 >32gb 都無限過速,大部分時間都2mb以上,快過曬酒店d wifi

但都試過經klook租wifibb去廣島但全程都慢過1mb

3個人我覺得唔夠用
通常會有d時間分開行
可以夾多張自由鳥若果分開行都即刻有得用

補返張霧島測速圖
唔知點解佢連去Osaka咁遠試
唔該想問下klook wifi蛋最平幾錢
見佢家下11蚊日,要唔要book定?
3月左右去東京,3個人夠唔夠用?
有人租開Klook 的話, 請講下經驗, 我都想知近排係點運作.

我早一年幾前租個陣, 係得一款wifi 蛋. $12 蚊一日, 每日有500Mb quota. 我尋日再上Klook website 睇, 佢地而家好似係分銷其他牌子既wifi 蛋. 有幾個價錢, 幾個選擇. 由11蚊一日, 到50幾蚊一日都有. 同我之前所認知既唔係好同.

3個人用, 你地長期唔會分開行? 咁多人用好快無電
上年十一月係klook租Uroaming去九州
去十日用左 >32gb 都無限過速,大部分時間都2mb以上,快過曬酒店d wifi

但都試過經klook租wifibb去廣島但全程都慢過1mb

3個人我覺得唔夠用
通常會有d時間分開行
可以夾多張自由鳥若果分開行都即刻有得用

補返張霧島測速圖
唔知點解佢連去Osaka咁遠試

唔該咁多位
用一隻既原因係除左揾路應該都冇咩點用手機,所以諗應該夠用
但係自由鳥一日得500mb...
有d put off
希望快d有人可以證實sim2fly二月單野啦....
睇下你點睇. Sim2fly 8日有4GB. 除開都係每日500Mb......
自由鳥可以俾錢top up無限次500mb,點都比sim2fly有彈性
不過如果定死7/8日上網既話,sim2fly性價比係好高,而1-6日/9-14日就自由鳥相對抵玩D
月尾去,2月頭返,都係買自由鳥穩陣d
如果去8日會買多張卡用~
anyway thanks
佢係可以每日top up定點?
以日本計,都係每次12蚊?
聽日出發 去大阪8日 買sim2fly 好唔好
每次$12,當日有效
星期日出發,去大阪8日,買左sim2fly

新宿sim2fly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞