[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (4)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
求救 係香港買左張五日無限上網 半日已有得返0.03mb速度

日本有無地方可以買到類似香港個啲幾日無限

目前係大阪
段估你無睇過呢個post 個blog 就去買卡?

日本係肯定無無限卡. 香港真係work 既無限卡, 亦只得2張. 其他所有聲稱無限卡, 都係呃錢野.

你而家都無得攪架啦, 你去Yodobashi 電器舖, 或這Bic Camera 電器舖, 會有d 2GB 既sim 卡你買. 1500 yen+ 一張.

7日卡埋單 193-24=169
我揀左freetel,希望ok
smartone 好快?
FREETEL 得30日果隻$150
買左SIM2FLY

$80 上網都幾快
去到第二日 又有返上網
我覺得網站可以開多個「儲值SIM」分類,mark番唔同卡既價錢同細則
暫時我見到既:

Airsim
$18/日(有日數plan),每日500MB,之後限速256kb
SIM有效期:1年(可延長)
優:有Airtalk,除左可以當地打出電話,仲可以將自己電話飛線落佢度,頭30分鐘免費
劣:貴

自由鳥
$12/日,每日500MB,之後限速128kb
SIM有效期:1年(可延長)
優:可追加數據(500MB=$8)
劣:用過龍後速度等於垃圾,最多只能whatsapp文字

億點
¥7/日,每日300MB,之後限速128kb
¥8/日,每日500MB,之後限速512kb (有日數plan)
¥12/日,每日1GB,之後限速512kb (有日數plan)
SIM有效期:6個月(可延長)
優:
1. 最平,以500mb plan黎講唔止平過泰國卡,而且限速亦最好
2. 有電話功能(等同Airtalk),但飛線只限大陸電話,不過電話費比較平(¥0.18/分鐘,Airsim要$0.5),亦不限打出電話既國家 (Airsim只限打當地/香港電話)
3. 有24小時即時翻譯同電話救援服務,唔算好強大但有需要既時候都有用(不過係同大陸人講)
劣:
1. 強國野,只支援支那寶/微信俾錢
2. 張sim要搵集運寄黎香港
3. 有效期比較短
係有諗過, 不過我未有自由鳥既speedtest, 所以因為唔夠料, 所以無再分類
3同AIS 大家會揀邊張
唔得啦...人地既野...唔攞得黎用.

等有人回報過自由鳥先再寫...

airsim係仙台市區既表現
同上個post一樣

旺角買Sim2fly / travelsimasia $80 留tg

Sim2fly 3張 t.me/Simpsons1225
t.me/pm15w
唔該巴打
去東北+北海道 Total 14日 買2張AIS sim2fly 8 days 係咪好選擇?
另一個選擇, 係自由鳥 , 1日12蚊. 14日即係$168.

多謝Ching. 但我見佢話 "當每日數據用量達500MB,上網速度被調整至不高於128Kbps" ,Sim2fly 係咪冇限速?
頭4GB冇限速
Sim2fly 8日有4GB. 你除番埋咪又係500Mb 一日....
OIC... 咁速度方面咁比呢?
Sim2fly 近排唔穩定, 有d 話快, 有d 話慢. 所以我先睇下有無其他替代品.

Airsim 我用過係ok 速度, 我試個陣係 $10 一日好抵屌. 不過而家 $18 一日. 另一個選擇就係自由鳥, 聽其他人講係ok. 我都搵緊人買黎試攞speedtest 既資料.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞