做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
唔錯 出快啲
留名
高質黎明
真人真事?
Btw 留名 開頭幾好睇
屌....好撚恐怖 個灰白𡃁仔

姐姐⋯⋯我想今晚去你屋企玩動感超人呀

姐姐,你鍾唔鍾意食青椒架?
護士嘅阿頭係叫經理架咩

有病房經理
雖然兒科應該冇男經理

港島某醫院兒科有男經理
留名
留名
Lm
恐怖到仆街
但好好睇

有病房經理
雖然兒科應該冇男經理

港島某醫院兒科有男經理

更表遲一遲先出

咦!你唔會係同我講同一個人呀可
live
留名
一鍵留名
留名
屌你 臨訓前先睇到

點訓呀
留名
故黎架?
留名
留名
「喂,你做乜呆曬咁坐喺度啊?」Sam 拍下我膊頭,我嚇左一嚇。

「屌,唔好咁大聲啦。」即使Sam只係正常聲咁講嘢。

「但係我地坐左喺度就黎成晚喇啵?」Sam苦笑「就黎尾班車架喇,我聽朝仲要返工喎。」

「唔好啦唔好啦,留低陪我。」我好少咁小鳥依人。

無錯,我好驚。

善樂走左之後,我就死命咁拉住Sam去我屋企,要佢今晚陪我。

「咩姐,昵個年代邊會有人信啲咁嘅野架?同埋,嗰個乜鳩,彥雄下嘩?鬼知你地址咩?除非佢跟蹤你啦!」Sam一邊俾我扯住,一邊抱怨。

「咁,病房好多野唔輪到你唔信架嘛!」我竟然搬番病房經理嘅舊字句出黎。

就係咁,半推半就,佢去左我屋企。

一入屋,即閂門。

唰唰唰,上曬鎖。

碰碰碰,閂曬窗。

它它它,開曬成屋所有嘅燈,唔容許有仼何暗位。

過每個牆角,我都好小心,驚會好似係醫院度,見到彥雄咁。

「嘩!」Sam突然大喝一聲,成個人彈起!!!

我即刻捉住佢:「做咩啊做咩啊做咩啊!!!!?」

「你今個月電費會好貴架啵!你唔驚咩?」

「……」我拎起沙發上所有玩偶,全力向佢丟過去。

小小客廳,頓時刀光劍影。

「屌你屌你屌你屌你屌你屌你屌你,你·知·唔·知·我·啱·啱·差·啲·瀨·出·黎·啊!!!」我顛左咁追住佢打,佢就笑到顛左咁擋。

過左好一會兒,我地先至安靜落黎。

我嬲爆爆,佢仲得戚戚,但多虧呢一場鬧劇,我放輕鬆左小小。

打到攰,我地攤係沙發上休息……佢係到禁電話,我係到發呆。

過左唔知幾耐,Sam拍我膊頭,表示想走,我唔想佢走,驚。

「乖啦,聽日嗰個係大客黎架。我要養足精神,先可以劏左佢架嘛,係咪?同埋,冇錢點娶你啊」

有啲冧。

「……哦,咁好啦。」都已經半夜,仲未有嘢發生,應該無事嘅,我已經放心左好多。

「咁啦,寶寶,我同你食個宵夜先走,好冇?」

摷下零食櫃……咦,前幾日約班姊妹上黎玩,俾佢地洗劫一空,唔記得補貨添。

於是,我望住Sam。

佢好識相,轉身,拎銀包,電話,著鞋,開鎖,落街買唯一仲開梗嘅車仔麪。

咔嚓。閂門。

……

……

……

我從來無發現,我住呢度係咁安靜。

滴滴滴滴,牆鐘行色匆匆。

呼呼呼呼,肺腔起伏連連。

答答答答,水喉落珠串串。

成個世界,好似得番呢幾種聲音。

我好不安,背脊貼牆,拎起電話禁禁禁禁。

「BB....你依家到邊吶?」我whatsapp Sam,即使佢只係出左去十分鐘。

未上線。

未上線。

未上線。

突然。

叩叩叩叩叩叩,阿Sam敲門。

「衰佬啊,又會咁快嘅」

我即刻放心曬,沖去開門。

拖鞋敲在地上,很是響亮。

我扭開道門,俾佢自己入黎,轉身想去拎報紙鋪臺,熄手機屏幕…咦?

在線上。

輸入中……

「寶寶,你想加乜嘢餸啊?今次要唔要走青?」

Sam,只會禁門鈴,係從來唔會敲門架……

咁門口嗰個係邊個?

我立即轉身,跨步去閂門……

但係,道門已經開左,彥雄就企左係門檻上,望住我,以佢令人不安嘅眼睛。

「姐姐,陪我玩天師捉鬼啊?」
有文了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞