做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
新留名
又睇完了
留名
等得好苦啊 一日得一篇唔夠止痕
LM
等得好苦啊 一日得一篇唔夠止痕

想長啲
我做嘅第一間病房係兒科,原因無它,醫院隨機分派。
係入去做之前,我對呢度嘅工作環境充滿期待:啲小朋友好可愛;又無咁多奇難雜症;仲無乜壓力添。
但係,工作起上黎,完全係兩回事:小朋友嘅病特別難治,尤其係癌症。有好多好多次,我見到啲小朋友就黎病好,由愁眉苦臉,慢慢變做笑容可掬,但係第二日啲姑娘話我聽佢地已經「包左」。
而我永遠喊得俾啲家屬更傷心,我係個好撚感性嘅人。
細碼屍袋上嘅浮凸,陰影特別深刻。
細嫩肌膚上嘅血痕,色彩最是殷紅。
空氣中瀰漫嘅漂水,難掩刺鼻尿騒。
有時候,我根本唔敢望佢地,一個唔小心,淚水就會傾堤而下。
但係我唔會放棄做護士架,因為係爸爸嘅遺願。

講返正題。

同好多病房一樣,兒科病房都有傳說。
入ward前,病房經理有意無意咁提醒過我一件事:「阿Ling,如果有朝一日,你係病房見到一個著病人服、膚色灰白嘅男仔,記住記住,無論如何,你都唔好同佢講野。」
我當時笑笑口:「咁佢地有啲病到咁交關,面色梗係差架啦,唔通真係唔睬佢地咩?」心諗:「又想嚇9我。」
「仲有,個男仔係白色瞳孔,眼白位置係黑色嘅。」經理翻一翻白眼,張牙舞牙嘅鳩樣。
「無野嘅,我時運高,同我又唔信呢啲野嘅。」我輕輕一笑。
「總之你要記住啦」經理拍一拍我膊頭,順勢摸左我鎖骨一下。
「每一個病房,都有啲野,唔由得你唔信架~」佢扮曬語重心長,色迷迷嘅眼睛,係我身上面貪婪咁遊走,仿彿已經奶足囇我全身。
嗰個經理出曬名鎖骨控,但礙於佢權力大,我只係退左退,未有多言。
過左好耐,相安無事,對於經理,我可避就避(當然,佢最後付出左啲代價,往後再提),灰白小孩,則從未出現。

Nursing lm
除了答應和Sam交往之外,這是我做過最勇敢的一件事。

拿著電筒筆,穿起黑外套,我逕自到樓上拜訪。

開門,走廊燈光欠奉,昏昏沉沉,唯幾隻飛蛾翻飛作伴。

雖是燈而不是火,那些蛾子卻仍承傳著,祖宗遺留下來的犠牲精神。

乒乓,乒,乓,不守節奏地敲在燈管上。

細想,走入陰影中的我,又何嘗不是一隻撲火燈蛾?

拖鞋踏在水泥梯上,在深夜中,格外響亮。

乒!嘩啦啦……………!!

踏上第二節樓梯時,下層突然傳來玻璃落地而碎的聲音,嚇得我兩腳一軟,差點摔下樓梯。

我向下探頭,一片漆黑。

咔嚓,打開電筒,往深淵照去。

靜悄悄,飛蛾拍翼,四散東西,地上的玻璃碎閃閃發亮。

燈管掉下來了,碎個徹底。

我才不怕,關上電筒,繼續往上走。

一層一層地走上去,發現樓上走廊皆沒有燈,只有發著微光的「出口」告示牌。

丘醫生打電話的那宿舍在九樓,是頂層。

威爾斯的醫生宿舍不少,分布在助產士訓練學校左右,但基本上已沒有人住了,極大部分都用作堆放雜物。

一次伴一位傢俬部同事,往這些宿舍點算設備,推開門一看,只見滿屋子都是書架,如同一個圖書館,上面放著很多紙箱子。

同事說裏面放著的都是些舊病歷,以前沒有電腦作儲存,又沒放夠二十年,不可以扔掉,因此只好亂堆在這裏了。

當時,我不以為然,只奇怪屋子中心,為何還有一張大床沒有搬走,太浪費空間了。

同事色變,只搖了搖頭,要我不要再問。

臨近離開那屋子時,我才看見滿床的灰塵上,有一個灰色的躺印,像是剛有人睡過……

……

自此,我一直不敢到宿舍上層去,沒想到如今竟自投羅網。

卻不知道丘醫生的住處,是甚麽樣子?

想著想著,已到九樓,踏上去,又是一條昏暗的走廊。

打開電筒,為自己壯膽。

走廊兩旁,共有四戶,皆無人跡。

忘記問了,丘醫生住哪一戶?

不過,這擔心是多餘的,很快,我便看到B室上寫著「丘氏」二字。

我走到門前,手舉起,準備叩門……但想了想,有人會應門嗎?

或者說,有「人」會應門嗎?

我猶豫不決。

嗩!突然,門鎖被打開了。

然後,門向內邊,咔、咔、咔地慢慢轉開。

不知哪來的膽子,我向屋內,踏前一步。
加速
加速
加速
跟著呢?
醫生帶左條女上黎搞野?
留名
盡快盡快,聽日出
跟著呢?
醫生帶左條女上黎搞野?

痴線
每日一篇
繼續加速
一篇唔係好夠
冇啦??
睇得好過癮
又向呢啲位停吊癮
快啲出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞