做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
Sam 打到彥雄?
留名
狂奔。

觀塘密密麻麻的大廈,在身旁呼嘯而過。

好痛。

被彥雄扎過的地方,感到如火燒一般的痛,但也顧不了這麼多。

噠噠噠噠,雙腳沒穿鞋子,踏在柏油路上,有如被沙紙磨刮。

昏沉沉的路燈下,映出兩人的影子。

Sam跑在前面,抓住我的手,緊緊地拉著,捏著我掌心,有點兒酸麻。

想必他也很害怕吧,卻不知那來的勇氣,膽敢與彥雄抗鬥。

…………………

碰!!!!轟-------!!

Sam拋下裝著車仔麵的袋子,如一道閃電,一拳揮出,筆直地,不偏不倚的,正中彥雄的鼻梁——

只感身上的寒意突然消失,眼角一圈模糊的灰白色影子,往牆邊飛去,撞向白色的牆上!

嘩啦!

黔黑的液漿四濺。

滴滴滴滴,落在我身上……

「快走!!」Sam大吼。

我還未反應過來,Sam便把我抬起,捧在胸前,衝出家門。

在經過鐵閘的一剎那,我瞥見,彥雄在笑。

依然無聲,卻更為猙獰。

………………

那晚,我們坐的士,到Sam的家借宿。

沿途不斷回頭,幸而不見彥雄的身影。

往後數月,總徹夜難眠。

難得穩睡,卻常在夢中,被他那雙如同深淵般的眼睛吞噬。

在醫務人員診所看過醫生,獲兩個月時間休養。

我們旋即到梵蒂岡旅行,吸收「被淨化過的空氣」,希望趕走一身的戾氣。

買了一小瓶聖水,掛在頸項上,備不時之需。

不管避邪效果如何,心頭的不安是減了不少。

只是,腰間偶爾仍會赤痛起來。

後來,那兒成了瘀黑的一點,久久都不退散,每每觸目,恐怖片段即湧至心頭,喘不過氣,生怕彥雄從哪個黑暗的角落,獰笑著走出來。

但幸而彥雄沒再出現。

直至三年之後。

事件發生後,我申請轉職其它病房,幸運地,數月後,獲派眼科。

今天,港大「鴨仔團」來訪。

他們都是護士二年級學生,由老師帶來參觀,介紹醫院的大概環境,眼科是最後一站。

他們很好奇,七嘴八舌,問東問西,一片歡愉。

活動過後,他們逕自離去,我則小跑步地往厠所,已經憋好久了--------

在厠所門前的走廊,碰見一位穿港大護士服的女學生,擦肩而過。

我沒多加理會…

直到聞到那剌鼻的腥味。

我迅速轉頭,望向那學護。

彥雄便抱著那同學的書包,隨女同學的步伐,一高一低的抖著。

頭仍九十度向後轉著,獰笑依舊,鼻子卻塌下去了。

我不敢動彈,望著那學護愈走愈遠……

「姐 姐 」

腦海裏,又響起那不屬於人間的聲音。

《做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常》

兒科的彥雄——完
後記

《做左護士十年》,共有三個故事,靈感均來自醫院環境,《兒科病房的彥雄》係第一個故事。

中學時做義工,到威爾斯親王醫院兒科唱兒歌,好多小朋友都被吸引住,唯獨一個細路坐係自己張床度,目無表情,身邊亦無屋企人陪住,好似對周圍所有野都無興趣,大大個黑眼圈,毫不相襯咁掛係佢塊面上,顯得異常憔悴,好似世界上最孤獨嘅人咁,望住窗外。

佢就係我創造彥雄嘅原型。

但係,成個故事並非空穴來風。

兒科係好悲情嘅病房。

長期住院嘅小朋友,稚氣嘅面上,經常無乜笑容;本應純真嘅年代,都被四周嘅愁雲慘霧包圍;玩得好埋,隔離床嘅小朋友可能第二日已經唔係到。

所以,好多細路係呢個時期都會有一個假想出黎嘅朋友。

係呢篇故事中,彥雄可以話就係一個小朋友們想像出黎嘅朋友:

強壯有力,就可以保護佢地,冇人敢蝦佢地;

樣貌病態,就可以反襯得佢地好健康,有自己就黎好番嘅假象;

中意玩遊戲,咁就永遠唔驚悶。

但係,隨住一啲小朋友離院,病逝,成長,彥雄就被遺忘左,被拋係醫院裏。

彥雄都係個細路,都想有大人睬佢,同佢玩,所以會去睬佢嘅大人度玩。

咁樣一諗,「彥雄」或許真的存在呢。

所以係ward裏面,如果你記得自己晚上有上曬所有床欄,但係都見到啲矮小嘅黑影行黎行去,記得睇清楚佢地個樣,先同佢地開口講嘢。

Ps 聽日係呢個post,出一篇新故事。
個故⋯⋯
醫院d仔不嬲都特別邪
好似係
wtf?
留名
屌 嚇死 我要想像個細路系小新先

系你老母
留名
好正 睇到個心真係離一離

系你老母
留名
後記

《做左護士十年》,共有三個故事,靈感均來自醫院環境,《兒科病房的彥雄》係第一個故事。

中學時做義工,到威爾斯親王醫院兒科唱兒歌,好多小朋友都被吸引住,唯獨一個細路坐係自己張床度,目無表情,身邊亦無屋企人陪住,好似對周圍所有野都無興趣,大大個黑眼圈,毫不相襯咁掛係佢塊面上,顯得異常憔悴,好似世界上最孤獨嘅人咁,望住窗外。

佢就係我創造彥雄嘅原型。

但係,成個故事並非空穴來風。

兒科係好悲情嘅病房。

長期住院嘅小朋友,稚氣嘅面上,經常無乜笑容;本應純真嘅年代,都被四周嘅愁雲慘霧包圍;玩得好埋,隔離床嘅小朋友可能第二日已經唔係到。

所以,好多細路係呢個時期都會有一個假想出黎嘅朋友。

係呢篇故事中,彥雄可以話就係一個小朋友們想像出黎嘅朋友:

強壯有力,就可以保護佢地,冇人敢蝦佢地;

樣貌病態,就可以反襯得佢地好健康,有自己就黎好番嘅假象;

中意玩遊戲,咁就永遠唔驚悶。

但係,隨住一啲小朋友離院,病逝,成長,彥雄就被遺忘左,被拋係醫院裏。

彥雄都係個細路,都想有大人睬佢,同佢玩,所以會去睬佢嘅大人度玩。

咁樣一諗,「彥雄」或許真的存在呢。

所以係ward裏面,如果你記得自己晚上有上曬所有床欄,但係都見到啲矮小嘅黑影行黎行去,記得睇清楚佢地個樣,先同佢地開口講嘢。

Ps 聽日係呢個post,出一篇新故事。

中意
btw個故唔錯
又要驚又要睇

not 系

系你老母

系你老母!死返5p啦垃圾!
留名
留名
屌你老母,係故既就早撚啲講
留名
個故好正 文筆有待改進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞