做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
文呢
留名點解要有內容?
留名
留名
出文未
大家新年快樂👍祝各位...身體健康!!!!!

btw,今晚事忙,聽朝出文,大家玩得開心啲!!!

小學護留名

我想問0mmhg 即係佢血壓得番0 ?
同埋ECG 嘟~~~係asystole?
利申:淨係出左兩次placement,冇乜經歷過大事件

首先血壓唔會持續更新咁顯示,只會係撳一下顯示當時既血壓。同埋部機唔會顯示0mmhg。因為已經量唔到。
所謂ECG嘟,應該啫係講緊cardiac monitor,佢響有好多原因,唔會asystole先黎響。例如bradycardia tachycardia, vt等都會

醫生護士用口做人工呼吸真係無咩可能會發生,一定係攞ambu bag+O2.
另外基本上停咗心跳/血壓過低,係唔會量到SaO2,所以唔會持續出現30% O2.
CPR唔一定心跳停晒先做,基本上心跳過低都會即刻做,如3x/min

無心駁故,作者搜集資料到呢個程度我覺得已經相當唔錯
加油作者同學護

被你發現左
學嘢學嘢
敢問閣下盛行?

原來你唔係護士黎

小學護留名

我想問0mmhg 即係佢血壓得番0 ?
同埋ECG 嘟~~~係asystole?
利申:淨係出左兩次placement,冇乜經歷過大事件

首先血壓唔會持續更新咁顯示,只會係撳一下顯示當時既血壓。同埋部機唔會顯示0mmhg。因為已經量唔到。
所謂ECG嘟,應該啫係講緊cardiac monitor,佢響有好多原因,唔會asystole先黎響。例如bradycardia tachycardia, vt等都會

醫生護士用口做人工呼吸真係無咩可能會發生,一定係攞ambu bag+O2.
另外基本上停咗心跳/血壓過低,係唔會量到SaO2,所以唔會持續出現30% O2.
CPR唔一定心跳停晒先做,基本上心跳過低都會即刻做,如3x/min

無心駁故,作者搜集資料到呢個程度我覺得已經相當唔錯
加油作者同學護

被你發現左
學嘢學嘢
敢問閣下盛行?

原來你唔係護士黎

小小學護矣
「你…你係…丘醫生……?」

看見丘醫生,我沒有立即認出他來,因為在凌晨那昏昏暗暗的地窖中,且令人驚慌的情況下,我不曾正視過丘醫生的臉。

…不,準確來說,即使我有看,也看不到他的臉

…丘醫生沒有臉

依舊是西裝褲,藍襯衣,白醫袍…梳著正經整齊的八二頭。

但他就是沒有臉,沒有五官,甚至沒有任何凸凹,就是平平的一塊皮,糊在頭的前方。

我害怕得由內心開始顫抖,但手卻不曾消停,因為我知道,Lulu的生命正在迅
速地流逝,一切都指望在我的股掌之中。

「你咁樣唔得架,等我幫你。」深沉的男聲,如同暴風雨中也不動搖的大樹,給人說不出的安心。

他走近,右手輕拍一下我不住向下壓的手,示意挪開雙手。

「吓?但係…依家鬆手…?」口上質疑,手卻自動移開了。

他在我對面,右手緩緩伸往Lulu的左胸。

………咻。

那是我看過最荒唐,但也最真實的事。

丘醫生的手,透過了她的胸口,像是穿過了一層水,那般自然,那般直接。

他上臂規則地動啊動,手掌好像在捏著甚麽。

有用麽?有用麽?

我心急如焚,那一刻,世界是紛亂的,Lulu的生命是我唯一關心的事。

「……」他還在捏。

時間一分一秒地過去。

他能行嗎?Lulu的心電圖毫無動靜,「嘟----------」的長響,不絕於耳。

…………

Lulu心跳仍未回復。

但是這時,我最擔心的事情發生了。
留名
我唔quote啦,太長。我只係個護士仔啫
我唔quote啦,太長。我只係個護士仔啫

學嘢學嘢
留名

Btw我都做緊兒科
留名
黑影又黎喇
留名
留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞