做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike

Tourniquet 腦補埋比你喇樓主

又話撞到成面血
止血先
拎tourniquet止邊忽bleed

呢part係膠膠地
不過冇諗住駁故只係答下巴打問題
原來係故 以為真實經歷
扑野個part膠撚到睇一半就飛左
我出返去先 追少個post
繼續
文呢[
樓主比鬼捉撚左?
之後,啲工作上不如意嘅事情,真係會一春水向閪流,乜嘢壓力都俾我拋諸九霄雲外。

gay故

Ok 已經出返去 bye
留名
LM
留明
白色瞳孔,眼白黑色係唔係蠟筆小新

屌你我笑9毻
留名
我鬆咗一口氣。

唔係佢。

來者係一個好得意嘅小女孩,叫做善樂。十一歲,略瘦,早已沒有頭髮,腦袋上蓋一頂紅色,毛絨絨嘅冷帽,卻係可愛非常。

佢早幾年上過報紙,係血癌小鬥士嘅隊長。人如其名,面對綿綿無絕期嘅化療,一樽樽五顏六色嘅藥物,佢總係可以保持樂觀嘅心態,堆起一臉嘅笑容;每次入手術室前,都係佢安慰佢屋企人,要佢地唔好擔心;病情每況愈下,佢從來唔會問身邊啲人,自己係咪會死,卻保持住招牌嘅微笑,示意大家放心…有時,我做到好頹嘅時候,一見到佢嘅笑容,都會有一絲絲嘅暖意窩心。

如果上帝要揀個天使,我諗一定會係佢。

「Ling姐姐,我病好左喇!終於可以返屋企嚕!」佢嘅笑容愈發燦爛。

「咁咪好囉,樂樂~」見到佢個得意樣,我忍唔住雙手捧住佢塊面,揉揉揉揉,搓搓搓搓。

前幾個禮拜,寫排版嘅時候,已經見醫生寫住「康復進程良好,繼續觀察。」我就暗囑,愛笑嘅女孩,運氣不會太壞。

「樂樂,我地行喇,姐姐啲飯餸涷曬喇。」傾左一陣,佢媽咪行過黎,牽住善樂。

「樂樂真係有賴你地照顧啊。」佢微微點一點頭,以示謝意。

「份內事黎嘅。」我立即點頭回應,報以一笑。

然後,佢就拖住善樂離開,行嘅時候,善樂幾度回頭,嘟起小嘴,欲言又止。

終於,佢地行到去canteen門口嘅時候,善樂鬆開母親對手,小跑步咁過黎。

半晌,佢唔講野,只係抓住我隻手,好似略有所思咁。

「小朋友,你想同姐姐講咩啊?」Sam率先開口。

善樂小嘴開了又合,合了又開。

終於:「我唔係度嘅時候,可唔可以幫我照顧彥雄啊?」

「彥雄?邊個係彥雄啊?」我熟讀排版,但從未聞彥雄一名。

「就係今日同子君玩兵捉賊嗰個男仔囉。」善樂竟面帶羞色。

子君,子君,子君。

就係今日撞爆頭嗰個細路。

「吓,彥雄…?咁…子君出左事之後,彥、彥雄去左邊?」我吞左啖口水。

「你唔好怪彥雄啊!」善樂有啲驚慌「係子君犯規,叫嗰個高高大大嘅護士哥哥抱起佢,彥雄至絆倒個哥哥咋!」

我喉嚨好乾,臉上平靜,腦海裏卻一片天旋地轉!

「見子君訓左係到,彥雄見有機會,咪即刻撲過去捉佢囉…只不過,唔小心打到佢條頸…咋嘛,咁,然後佢即刻跑左去尼埋,等子君…捉佢吶。」善樂吞吞吐吐「但、但係佢真係、真係唔小心㗎!同埋,係子君犯規先架,佢抵死架!」呢句說話,竟由一個十一歲細路女講出。

係彥雄拍左落去?

……所以子君嘅流血現象,先咁唔尋常?

我唔知講乜好,對手互相交疊,捽捽捽捽,揉揉揉揉。

「咁佢…其實…唔…彥雄係咩樣架?」我氣若游絲。

「姐姐你今日咪見過佢囉?」善樂嘅大眼睛,天真無邪「係大人裏面,得你先肯應佢咋。」

「所以佢話今日想去你屋企玩。」

碰碰!碰碰!我個心就黎跳出黎!!
留名
輕輕地留名
LM
原來鬼故黎
屌好撚恐怖
留名
連故d鬼故個個都好高質素
d文筆好夾硬造作 加油
屌....好撚恐怖 個灰白𡃁仔
屌....好撚恐怖 個灰白𡃁仔

姐姐⋯⋯我想今晚去你屋企玩動感超人呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞