做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
各位,唔好意思,今日有事忙,聽日再出。
竟然有文

住院都唔悶了

我睇親咩故都見到你

你冇野啊嘛?

肺炎,照X ray話我個肺好花
以家係隔離病房度等種痰同驗尿既結果

害人害物咪係你依種人

做乜撚野呀
留名
加油呀 快啲出
不管了,先報警吧。

把死者搬至最近的樓梯,我便衝上上層,通知醫院保安,然後報警,病房助理在下守候。

警察數分鐘後便到,帶隊的警長姓柯,是Sam的大學同學,與我也是舊相識。

我一邊走,一邊向柯警長交代大概情況。

「阿Ling,既然你已經知道個阿伯死左好耐,點解你又搬佢落黎呢?你咁搞會影響到啲第一現場證據,你知唔知我地好難做架?」帶隊調查的警長邊走邊低聲説。

「sorry,因為個醫生好堅持,所以就…」

「唉,得啦得啦,我會幫你完埸架喇。」

我立即雙手合什,表示感謝。

推開通往地窖的防煙門,數雙長靴敲在水泥地上,叩叩叩叩,為寂靜的空巷敲起威武的交響曲。

走下樓梯,再推開兩道門後,便會看見他們。

警長很紳士,幫我推開門--------------然後便看見病房助理和老人。

……這是預期的畫面。

但我從未想過那老人竟倚牆坐了起來,還在跟病房助理說話啊?!

老人轉過頭來,面色微慎:「姑娘,係你救番我落黎架?」

老人面色開始回復生氣,但依舊枯黃;呼吸聲有點厚重,但所幸規律。

他大大的手蓋在左胸上,隨著一呼一吸起伏,充滿了生機。

但他剛才還是一具死屍啊!

一團以不同化合物組成的無用混合物!

一團不能作任何維持生命之代謝反應的蛋白質!

「阿Ling啊……你又話個伯伯已經…咩左嘅?佢依家咁係……?」

我面色難堪,腦袋當機,耳根卻跟著紅了。

沒可能!沒可能!剛才是我把他鬆綁,還是我和病房助理合力把他搬來!雖然整個過程中我不敢多看他的身體,但是,那冷冷的肌膚觸感,淡淡的屍臭,緊繃的身體,我是感覺到了的!

「阿Ling?」警長再問。

我望向病房助理,希望她幫我解圍。

「係…係啊,呢位伯伯啱啱係…(死左),但係有個醫生過左黎,幫佢做心肺復蘇…過左一陣,伯伯就…醒左…」病房助理驚魂甫定的樣子。

「咁嗰位醫生呢?」警長追問。

「……走左。」病房助理的眼睛閃縮,不敢望著我們,卻看著牆壁。

警員們經驗老到,知事有蹊蹺。

一位警員帶上病房助理,到走廊的盡頭說話。

一位警員往急救室,請醫務人員以擔架運走老人,在病房監察健康情況。

警長領著我,到走廊的另一端。

我把整件事,完完整整的說出來,聽得他眉頭緊皺。

「阿Ling,我信你嘅……因為啲伙記話我聽,係其它醫院…都發生過同類事情。」柯警長聽過事件因由後,緩緩地說。

…………

一陣寒意從小腿襲往心頭,熱褲下、襯衣中,全是雞皮疙瘩。

…………

兩個多小時後,事件暫列自殺未遂,待為老人錄口供後方定案。

我獨自回到宿舍,不能成眠,方才事件的各畫面,如空調漏水般,一點一滴,卻不規律地落入我的腦海。

我坐在床上,好久好久,絞盡腦汁,拼命回想,就是想不起那醫生的模樣。

沒可能啊?我用電筒照看時,有看到他的臉啊?為甚麽就不記得了呢?

鈴鈴鈴鈴……!!!!

宿舍房間內的固網電話突然響起,嚇了一跳,把我從思考殿堂的深處中硬生生的拔出來,心口被人大力捶了一下似的難受。

這固網電話響起,代表醫院有急事找我。

「喂,你好。」我說。

「你好,請問係唔係劉姑娘啊?」一把男聲。

「我係。」

「頭先唔該曬你啊。」很熟悉的男聲,在那裏聽過。

「如果唔係你幫手,個老人家已經唔係度喇。」

倏地,我想起來,這是那醫生的聲音。
好好睇,留名
樓主可唔可以唔好用鄺體寫故
幾隻字都用逗號
幾隻字都用逗號

🤔🤔喔?例如邊度?
第二個故既文筆比起第一個進步左好多!間唔中加入少少醫學知識咁幾好 樓主加油!
睇到寒一寒
醫生先係死左果個
留名
留名

利申,入緊行
留名
幾隻字都用逗號

🤔🤔喔?例如邊度?

「我停下腳步,回頭,脖子上的齒輪咔咔地響。」
我中文都唔係好得去邊但睇好多小說/書都唔會不停用逗號
文筆真係有待改善
幾隻字都用逗號

🤔🤔喔?例如邊度?

文筆真係有待改善

仲有好多句都係咁唔copy晒出黎啦
如果寫作中經用逗號的話可以留意下自己係咪有寫完整句子(?
比如「我停下腳步回頭一看,脖子上的齒輪咔咔地響。」
咁件事會完整好多、如果按最初「我停下腳步,回頭,脖子上的齒輪咔咔地響。」
感覺我好似係睇緊劇本咁話比演員知佢接下來既動作係乜野、而唔係以故事形式話比讀者個個情形/環境

利申:唔識寫野 只係個人觀感
可能佢係鄺囝fans呢
幾隻字都用逗號

🤔🤔喔?例如邊度?

文筆真係有待改善

仲有好多句都係咁唔copy晒出黎啦
如果寫作中經用逗號的話可以留意下自己係咪有寫完整句子(?
比如「我停下腳步回頭一看,脖子上的齒輪咔咔地響。」
咁件事會完整好多、如果按最初「我停下腳步,回頭,脖子上的齒輪咔咔地響。」
感覺我好似係睇緊劇本咁話比演員知佢接下來既動作係乜野、而唔係以故事形式話比讀者個個情形/環境

利申:唔識寫野 只係個人觀感

好多謝絲打嘅意見,可作參考
但暫時仍傾向用番原句,原因有二。

一,文字節奏問題。

因為係書面語驚慄故,所以都想控制番個文字節奏,盡量慢啲,凝重啲。要達到呢個效果,其中一個方法係多停頓,如果成篇文章都係長句,就難以做到慢節奏喇(以我嘅功力而言),例如:

「我停下腳步,回頭,脖子上的齒輪咔咔地響。」----------係一個一個動作,慢慢地做,氛圍係緊張啲嘅。

用絲打嗰句「我停下腳步回頭一看,脖子上的齒輪咔咔地響。」--------讀者就會連貫咁讀,語速會快左,但個氣氛就唔喺度。

如果用絲打嗰句,我都會寫番 「我停下腳步,回頭一看,脖子上的齒輪咔咔地響。」原因都係一樣,想減慢個語速。如果要改寫,我會改做「我停下腳步,慢慢回頭,脖子上的齒輪咔咔作響。」(我原本想咁寫)但係,問題又黎喇,「慢慢」同「齒輪咔咔作響」都係代表好慢嘅意思,可能出現語意重複嘅問題。

二,動作次序。

「我停下腳步回頭一看,脖子上的齒輪咔咔地響。」係講梗停低之後回頭望,加左「一看」二字,即已回頭望,脖子又何以響呢?呢個次序就好似亂左。

「我停下腳步,回頭,脖子上的齒輪咔咔地響。」就簡潔地交代左行為嘅次序。

利申:

純粹討論,引錄絲打句子只為作比對解釋,別無他意。

歡迎留言討文論句,我皆會參考茲以改進,只為令大家睇到更高質嘅故。

上屬個人意見,寫故新手,有錯莫怪。
可能佢係鄺囝fans呢

NaNaNa佢嗰啲真係睇到扯火
可能佢係鄺囝fans呢

NaNaNa佢嗰啲真係睇到扯火

男人老狗寫埋d姣婆文
留名
出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞