做左護士十年,講下尋常醫院中嘅不尋常

1001 回覆
446 Like 80 Dislike
Lm
半年過去,丘醫生的女兒身體不住好轉,雖仍昏迷不醒,但經過一系列的檢查,發現她所受的傷,只如同被單車輾過,並無大礙,全身如同餅碎的骨頭,也奇蹟般癒合恢復。

丘醫生本人也嘖嘖稱奇。

那個時候,所有人都謂丘醫生的女兒福大命大,也稱其為醫學界的謎團,不時有一些醫學巨子,慕名拜訪。

但是,丘醫生一一拒絕,他一心只想為女兒建立一個安靜的康復環境。

……

……

不大不小的康復病房裏,只有嗶嗶嗶嗶,醫療儀器的聲響,細心聆聽,會發現女孩淺淺的呼吸聲,也在跟著和唱。

像個睡公主,肌膚潔白無瑕,如同蝦餃般晶瑩。

女兒就快回來了……女兒就快回來了……

望著女孩,丘醫生心中默唸,坐在床邊,滿臉憔悴,目光呆滯,像是不能對焦,毫無神彩。

女兒真的會回來嗎?

丘醫生心裏不時浮現這個問題。

他知道,那天他見到的是死神,畢竟,祂以最傳統的樣貌示人。

死神會救人性命嗎?

丘醫生總有些擔心。

女兒真的會回來嗎?

不見得,或許那只是一具美麗的皮囊,會呼吸的蛋白質,沉睡的化合物。

要不然,她的身體狀況這麼好,怎會一直昏睡?

早年喪妻的丘醫生提出長期休假,辭退家中的傭人,只為隨時伴在女兒身邊,當女兒醒來時,一睜開眼睛,便能看到他。

然而,一天天過去,病房裏依然只有儀器聲和呼吸聲,單調得令人不安。

……

……

光陰飛逝,春天開始,萬物蘇生。

香港,卻迎來一場噩夢。

此夢名為「沙士」

丘醫生是業界知名的耳鼻喉、病理學專家,於是被政府千方百計地聘來作研究,花了好一會兒功夫,讓丘醫生以女兒病情為首,他方才答應。

……

但是,如果他知道後來會發生甚麽事,或許他無論如何也不會答應了。
終於有文
嘩屌
正呀有文,支持下
屌人地奉旨要寫文比你睇架咩 成班人老撚奉要求人地offer免費娛樂仲咁大聲屌柒人 有正職唔做都要entertain你班廢青先呀?都on99
樓主支持您
樓主唔駛理班撚人,慢工出細貨,耐d出一篇好過急住出爛尾
屌人地奉旨要寫文比你睇架咩 成班人老撚奉要求人地offer免費娛樂仲咁大聲屌柒人 有正職唔做都要entertain你班廢青先呀?都on99
樓主支持您

唔好玩啦
係樓主自己講話會出又拖
之後當冇事發生先wor
以事論事又錯?
樓主支持您

唔好玩啦
係樓主自己講話會出又拖
之後當冇事發生先wor
以事論事又錯?

佢一早都有話過好多嘢做會不定期出架啦
個重點係你地啲態度好老奉,講到人地欠你咁,喂,你又唔係比錢,又要人地犧牲時間腦汁黎同你出文,人地冇欠你任何嘢ok? 遲左出文咁小嘅事就比你地屌哂鬼咁 好心咪咁自我中心啦
利申由個故一出追到而家 明白學護好忙 所以唔會催樓主
樓主支持您

唔好玩啦
係樓主自己講話會出又拖
之後當冇事發生先wor
以事論事又錯?

個重點係你地啲態度好老奉,講到人地欠你咁,喂,你又唔係比錢,又要人地犧牲時間腦汁黎同你出文,人地冇欠你任何嘢ok? 遲左出文咁小嘅事就比你地屌哂鬼咁 好心咪咁自我中心啦

佢一早喺一月十六號講:聽日出post
然後隔咗廿日先再出
人地屌鬼係屌呢度
護主都護好啲
樓主支持您

唔好玩啦
係樓主自己講話會出又拖
之後當冇事發生先wor
以事論事又錯?

實際上樓主係咪實牙實齒講過講聽日出文而又拖廿幾日先?
利申我都冇催過樓主 講真佢唔出最多咪棄故唔睇
而家我地係講緊佢開空頭支票 而且佢又當件事冇發生過 講事實描述個fact都要比你話自我中心?
pish
留名
已live
講真 出故慢唔係問題 不定時出都無問題
點解咁多人屌鳩佢係因為佢應承咗人又做唔到
係作者破壞承諾 先引起咁多不滿
係啊佢唔係老奉出故 大家都明
只係唔明點解做唔到又要大隻講
明白未啊樓上班盲撐
加油喇 我會等 但唔好一次又一次開空頭支票
講真 出故慢唔係問題 不定時出都無問題
點解咁多人屌鳩佢係因為佢應承咗人又做唔到
係作者破壞承諾 先引起咁多不滿
係啊佢唔係老奉出故 大家都明
只係唔明點解做唔到又要大隻講
明白未啊樓上班盲撐
加油喇 我會等 但唔好一次又一次開空頭支票

算啦 個whatif 護主護到盲撚咗
留名
pish
廿日得一篇真係灰左d

ps:.我已經唔記得呢個post………
留名
文呢
每月一篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞