[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第二版

959 回覆
99 Like 2 Dislike
抖抖先,今篇難寫尋日衝左文

諸多藉口
其實你地只要當神神子係人咁睇,不難發現大家思想嘅矛盾位

神神子由頭到尾嘅目的,只係想呀柒頭騎士同隻雞重拾舊好,開開心心咁生活,大團圓結局
(藉此表示只要有‘心‘,ai人物都應該可以有權追逐自己嘅幸福,同時影寫自己同其他ai都想得到屬於自己嘅幸福)

經過一論爭扎,但係神神子最後就犧牲咗一個唔知邊到來嘅嬰兒達成自己嘅目的
最後仲講咗句人性就係自私,仲不斷提個嬰兒只係道具

好顯然,神神子感受人性進了一步,就係自私無情,達成自己想要嘅目的,滿足自己不擇手段
大家話神神子冷血嘅原因好顯然就係

覺得個嬰兒係無辜,唔應該被人當道具犧牲
即使可以做,但人性話俾你地聽唔應該咁做

對此,神神子可以問一句
你地仲有冇更加好嘅方法解決呢件事,如果有,咁你地就可以提出來阻止神神子
如果冇,咁呢個嬰兒就因為你地嘅無能而死

反而覺得
神神子句對唔住,係 hea 答
佢真心覺得嬰兒唔算人類
神神子對人嘅定義
對 npc /ai 嘅同理心
係在於佢地有冇感性同理性嘅表現

而嬰兒,只係一個人嘅雛型
嬰兒大抵等如獸人小怪之類的低級 AI

既然對 AI/NPC 的同情心係源自佢地感性同理性
姐係個分野係在於心靈的發展
有情感的獸人,有情感的人馬,不可殺
垃圾小獸人和垃圾小人類,可殺(工具級)

反正嬰兒都係一堆低級 npc code
又何必礙於佢人型的外表而故作同情
其實殺嬰兒同殺河蛙係一樣層次嘅嘢
嬰兒的外表只係包裝
內裏嘅垃圾 npc code 根本不值保留
殺咗,又有咩所謂

咁樣嘅價值觀,邏輯合理又違背常識
但套用係神神子加上一個多種族的異世界
發展出呢種想法都係好合理

食咗幾粒字
冇文
起身番工無文睇真係好唔開心
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

哇~~~尋日果一更4千尾就5千字架
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

一萬都未到就扭計?
早餐無文,空虛囉
早餐無文,空虛囉

真係好空虛,飲奶茶時冇文睇,一樣提唔到神
早餐無文,空虛囉

真係好空虛,飲奶茶時冇文睇,一樣提唔到神

好空虛
需要樓主填滿我
話說M底寫篇野講攪到我地討論左一日同理心,昨日就有人跳樓攪到全港都有人討論咩係同理心,M底係咪做左先知
話說M底寫篇野講攪到我地討論左一日同理心,昨日就有人跳樓攪到全港都有人討論咩係同理心,M底係咪做左先知

樓主bb:唔通我係世界gm又話比你聽咩
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

以前1萬都唔係咁講..
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

以前1萬都唔係咁講..

睇翻舊post
5000字算係咩
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

以前1萬都唔係咁講..

睇翻舊post
5000字算係咩

之前欠落嘅數都未找
起身冇文

又話熱烈討論瘋狂出文

難寫不是冇文的理由

以前1萬都唔係咁講..

睇翻舊post
5000字算係咩

之前欠落嘅數都未找

===========================
第九章───背叛者

===========================

野火燒不盡,春風吹又生。

母服在‘德軍戰役’中遭受重創,玩家數量一度急跌8成,在線人線屈指可數。

諾克斯思前想後,吸收慘敗德軍的經驗。他重金禮聘、強行徵召母服所有工
程師把‘教皇城’改建成擁有三道城牆,上百門火炮的超級要塞。

一度被戰火摧毀的‘華斯汀大教堂’重新站起來,牆上的寶石比往日更閃亮、雕
花鑲金、地板用純白色的大理石鋪成。

它就像鑽石一樣坐立在‘姆大陸’中央,塔頂金飾的光茫足以反射到千里之外,
引人朝聖。

然而,‘華斯汀大教堂’一街之隔,就是‘教皇城主堡’的遺跡。

主堡內部完全崩塌,只剩下一堆瓦礫,外牆在德軍放火焚城時被燻黑,牆上
的彈孔清晰可見。

殘破的主堡跟華麗的教堂呈黑白鮮明的強烈對比,警戒玩家歷史的教訓。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「點算好15箱。」白指揮一隊NPC搬運尼菲特從‘新世界’送回來的物資。

「每個城3箱…恐怕也滿足不了母服玩家的需求啊。」諾克斯

踢開一隻木箱,拿起一枝酒笑說。

「甚麼貨色?」白湊過來問。

「‘香品果酒’…不知道。試試看吧。」諾克斯向NPC點頭示意。

二人‘試飲’已成習慣,NPC飛快地送上酒杯。

「真甜~~~」清甜微澀的果香在嘴巴融化,滲入每一顆味蕾。

他們開始談笑風生。

「總不能供養他們吧?各主城有甚麼情況嗎?」白問。

諾克斯像掌錢人般仔細翻閱小筆記。

「精靈城:無異樣。女王蕾 仍然處於休眠狀態,但她附近長出4朵巨型白
花,有極強的魔力反應。恐怕是────」諾克斯說。

「大天使長…對吧?」白興奮笑道,諾克斯點頭。

「蟲城:無異,由銀色龍紋長年駐守。

普拉姆城:無異,仍然是人口最高的主城。

獸人城:一群獸人不斷騷擾精靈族的邊界。」諾克斯繼續說。

「哼嗯……真不知道‘性殿十字軍’耍甚麼花樣。」白苦惱道。

「你問問他們便知道了………」諾克斯收起筆記,輕撞白的肩膀。

一群紅人慢慢走上樓梯,四周的守魂使一擁而上,攔住他們。

「我們不會忘記‘性殿十字軍’在‘大反攻日’的貢獻,但你們大搖大擺走進神職
者的聖地也太囂張了吧?」諾克斯以親切的口吻警告他們。

「汗滴在血海紅不紅~~~

散聚後如茶濃不濃~~~」某草帽紅人突然唱。

「看來你們心情不錯,今天‘首殺’了嗎?」白笑問。

「整天困在森林裡殺女精靈及迷路的玩家,很膩。」草帽男說。

「哼嗯~~~~所以?」諾克斯剔起眼眉,問。

「我們要去新世界。」草帽男說。
真係親生仔
樂克絲又變返男仔
親生仔出來了
親生仔,弱水三千,竟然咁夾
寫咁多字只為親生仔出場
哇~你地成日話親生仔.
佢最後人財兩失,仲要死埋,想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞