[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第二版

959 回覆
99 Like 2 Dislike
其實都只係怕神神子有機心姐
其實你地只要當神神子係人咁睇,不難發現大家思想嘅矛盾位

神神子由頭到尾嘅目的,只係想呀柒頭騎士同隻雞重拾舊好,開開心心咁生活,大團圓結局
(藉此表示只要有‘心‘,ai人物都應該可以有權追逐自己嘅幸福,同時影寫自己同其他ai都想得到屬於自己嘅幸福)

經過一論爭扎,但係神神子最後就犧牲咗一個唔知邊到來嘅嬰兒達成自己嘅目的
最後仲講咗句人性就係自私,仲不斷提個嬰兒只係道具

好顯然,神神子感受人性進了一步,就係自私無情,達成自己想要嘅目的,滿足自己不擇手段
大家話神神子冷血嘅原因好顯然就係

覺得個嬰兒係無辜,唔應該被人當道具犧牲
即使可以做,但人性話俾你地聽唔應該咁做

對此,神神子可以問一句
你地仲有冇更加好嘅方法解決呢件事,如果有,咁你地就可以提出來阻止神神子
如果冇,咁呢個嬰兒就因為你地嘅無能而死

這個情況好似在六口入侵俄服時出現過,當時全部都係玩家

這個情況好似在六口入侵俄服時出現過,當時全部都係玩家

講緊俄妹?呢個似係互相利用
俄妹佢地都冇咩選擇,同埋尼菲特佢地太膠,明明自己係入侵者,但係要拎光環
六口尼菲特最後只係做返自己作為入侵者嘅角色

神神子由頭到尾嘅目的,只係想呀柒頭騎士同隻雞重拾舊好,開開心心咁生活,大團圓結局
(藉此表示只要有‘心‘,ai人物都應該可以有權追逐自己嘅幸福,同時影寫自己同其他ai都想得到屬於自己嘅幸福)

經過一論爭扎,但係神神子最後就犧牲咗一個唔知邊到來嘅嬰兒達成自己嘅目的

好顯然,神神子感受人性進了一步,就係自私無情,達成自己想要嘅目的,滿足自己不擇手段

對此,神神子可以問一句
你地仲有冇更加好嘅方法解決呢件事,如果有,咁你地就可以提出來阻止神神子

神神子好明顯係為左過關先幫個騎士同隻雞重拾舊好啦
佢自己都講左人係自私,佢但求以最快速度過關而無視左其他npc既感受同結果
即使事後都感受唔到神神子有一絲抱歉同內玖
包括嬰兒既死同被玩弄感情既騎士同雞
佢既做法係最快最直接,但又係唔係最合適呢?
我諗個個人都有唔同既諗法
我就認為佢已經跳出左"人"既做法
神神子無論點黑化都好,最後俾松美屌2屌就會重新感受到人類的真諦
神神子無論點黑化都好,最後俾松美屌2屌就會重新感受到人類的真諦

好似short circuit咁不停loop單詞
神神子:「我同同松美交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配交配……」
神神子

又係時候討論下人性

btw 近排M底開始愈出愈少文, 竟然第一頁話我地嫌一日得三千字

你應該每一日每一條線都打三千字就真

一打唔洗找

所言甚是
神神子

又係時候討論下人性

btw 近排M底開始愈出愈少文, 竟然第一頁話我地嫌一日得三千字

一打唔洗找

所言甚是

同意
Feel到神神子就爆炸
神神子

又係時候討論下人性

一打唔洗找

所言甚是

同意

應該每一個毒毒都同意
神神子成為咗一個倫理利己主義者
神神子

又係時候討論下人性

一打唔洗找

所言甚是

同意

應該每一個毒毒都同意

good ball ching
神神子

又係時候討論下人性

一打唔洗找

所言甚是

同意

應該每一個毒毒都同意

good ball ching

好波
睇完最新一章覺得神神子好似gone girl 個老婆
松美驚到標屎但又乜都做唔到
睇完最新一章覺得神神子好似gone girl 個老婆
松美驚到標屎但又乜都做唔到

好撚同意

狼巴

狼巴

狼巴

情敵

狼巴

情敵

文呢?
抖抖先,今篇難寫尋日衝左文
文呀

對此,神神子可以問一句

反而覺得
神神子句對唔住,係 hea 答
佢真心覺得嬰兒唔算人類
神神子對人嘅定義
唔係點嚟,而係佢有冇感性同理性嘅表現
而嬰兒,只係一個人嘅雛型
嬰兒大抵等如獸人小怪之類的低級 AI

既然對 AI/NPC 的同情心係源自佢地感性同理性
姐係個分野係在於心靈的發展
有情感的獸人,有情感的人馬,不可殺
垃圾小獸人和垃圾小人類,可殺(工具級)

反正嬰兒都係一堆低級 npc code
又何必礙於佢人型的外表而故作同情
其實殺嬰兒同殺河蛙係一樣層次嘅嘢
嬰兒的外表只係包裝
內裏嘅垃圾 npc code 根本不值保留
殺咗,又有咩所謂

咁樣嘅價值觀,邏輯合理又違背常識
但套用係神神子加上一個多種族的異世界
發展出呢種想法都係好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞