[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第二版

959 回覆
99 Like 2 Dislike
如果真係有個神神子既女友都應該幾恐怖

剩係有隻 IT 狗每次扑嘢都 mon 住已經夠不安

佢只係變粉紅色,冇人入到神神子既視線
唔知有冇get錯
一開始神神子苦惱人既定義
之後認為有感受,有思考,有感情已經係人
不論係有機物定無機物
所以神神子都定義自己為"人"
但今次神神子又無理會到兩個npc, 甚至個bb既感受
單純為左過關而去玩弄"人"既生命同感情
好聽既就唔會搶道德高地,唔好聽既就係冷血
開始變到"自大"
感覺神神子開始失控
今章好滿意,神神子的心路歷程又向下一個階段進發。
想問一下神神子的設定,有價值觀,但本身有冇良知?
唔知有冇get錯
不論係有機物定無機物
開始變到"自大"
感覺神神子開始失控

唔知佢將來走向邊面既,但我本來就係鍾意六口多過尼非特
所以樂見其成
唔知有冇get錯
不論係有機物定無機物
開始變到"自大"
感覺神神子開始失控

點為之失控先?

正如相濡巴所講,六口直情吹雞殺左蜜塔琳就算,點會大費周章搵人
唔知有冇get錯
不論係有機物定無機物
開始變到"自大"
感覺神神子開始失控

點為之失控先?

正如相濡巴所講,六口直情吹雞殺左蜜塔琳就算,點會大費周章搵人

應該是指由AI>人的道路上出現了分歧?我感覺都有如松美,但以神神子的思考點來說又的確沒錯
真子個邊呢
架仔個邊呢

一條條線去啦 嚟梗又開兩條線

開線唔係問題
問題係一日五更都冇 好拖戲
唔知有冇get錯
不論係有機物定無機物
開始變到"自大"
感覺神神子開始失控

點為之失控先?

其實我都係六口派
但我會形容六口係果斷,理性而唔係冷血
係六口既年代,npc都係跟script行
我會形容係死物
但你又講過新世界每一個npc都係獨立思考
我會認為同神神子本質上無異,只係神神子個spec同自由度會再勁d
如果大家同神神子都認為神神子自己係"人"
咁npc某程度上都係"人"
但神神子就為左過關而採用左冷血既手法去對待本質上同自己一樣既"人"
即係你要食牛,你可以直接殺左佢再煮
你都可以撚到佢傻再殺左佢
兩者結果一樣但過程差天共地

簡單講,你接唔接受到神神子做你枕邊人
Personal wants vs social norms
我覺得呢篇神神子真係寫得幾好
淨係講神神子都可以獨立出外傳
好鐘意神神子依種性格
上面M底有拎六口黎做比較
但六口做事果斷不代表冷血
只係係未發展到一個更難收拾情況之前抑制佢
相信同一情況下六口都唔會做出神神子選擇
但神神子發展出人格係
以完成任務,追求個人幸福為前題
其實算唔算病嬌
發生災難,多數都係先救老弱婦孺,但如果讓神神子決定的話,可能係先救強壯的成年人,生產能力是最強的,對災後重建復原最有幫助,成年人亦可生育。如果救小孩,在災後資源不足人人自危的情況下只會變負累。而結果救成人還是小孩,一樣是救人阿,既然生命都是一樣,當然救一個對現狀更有幫助的吧?
發生災難,多數都係先救老弱婦孺,但如果讓神神子決定的話,可能係先救強壯的成年人,生產能力是最強的,對災後重建復原最有幫助,成年人亦可生育。如果救小孩,在災後資源不足人人自危的情況下只會變負累。而結果救成人還是小孩,一樣是救人阿,既然生命都是一樣,當然救一個對現狀更有幫助的吧?

你個例子係理性唔係冷血
「要是傷害到其他人呢?!」松美拉着她手臂,逼問。

對不起,人是自私的。」神神子說,心中豁然開朗,向松美送上一個春天
野花般的燦爛笑容。

注意,佢其實道咗歉
佢係有一定既道德基準先會覺得自己錯,咁先會道歉

你個例子係理性唔係冷血

那為何現實的選擇結果都不理性呢?神神子的分析是′嬰兒′非′人′,嬰兒和打怪升等的獸人沒分別,而身為人類的松美對這種′理性′感到心寒,那很明顯是因為心靈並不只有理性。

對不起,人是自私的。」神神子說,心中豁然開朗,向松美送上一個春天
野花般的燦爛笑容。

注意,佢其實道咗歉

佢已經唔係自私咁簡單
佢下句仲問返松美佢做錯左?
句對不起似係唔好意思多過道歉既意思
連松美自己都心寒

btw你都快d出文,想睇你之後點講松美同神神子

野花般的燦爛笑容。

注意,佢其實道咗歉

我真係好想睇下M底用一個野花般的燦爛笑容對住怪獸家長講對不起三個字會係點

你個例子係理性唔係冷血

那為何現實的選擇結果都不理性呢?神神子的分析是′嬰兒′非′人′,嬰兒和打怪升等的獸人沒分別,而身為人類的松美對這種′理性′感到心寒,那很明顯是因為心靈並不只有理性。

我認同心靈並不只有理性。
但在新世界,每一位npc都有獨立思考,本質上同神神子無異。
神神子憑甚麼認為自己是"人",而其他npc是"物"?
當中神神子對同族的做法也令人心寒。

你個例子係理性唔係冷血

我認同心靈並不只有理性。
但在新世界,每一位npc都有獨立思考,本質上同神神子無異。
神神子憑甚麼認為自己是"人",而其他npc是"物"?
當中神神子對同族的做法也令人心寒。

其實我本身有另一句對白比神神子

「何謂道具?」
「道具,他是道具而已」

第五版棄左再追返發覺依家好慢

做咩棄

嗰陣節奏太慢同埋出面太多引誘
如果真係有個神神子既女友都應該幾恐怖

佢都爽左好耐

晚晚啪啪啪,唔洗找數咩

野花般的燦爛笑容。

注意,佢其實道咗歉

佢已經唔係自私咁簡單
連松美自己都心寒

我覺得句對唔住係拎黎氹松美
其實你地只要當神神子係人咁睇,不難發現大家思想嘅矛盾位

神神子由頭到尾嘅目的,只係想呀柒頭騎士同隻雞重拾舊好,開開心心咁生活,大團圓結局
(藉此表示只要有‘心‘,ai人物都應該可以有權追逐自己嘅幸福,同時影寫自己同其他ai都想得到屬於自己嘅幸福)

經過一論爭扎,但係神神子最後就犧牲咗一個唔知邊到來嘅嬰兒達成自己嘅目的
最後仲講咗句人性就係自私,仲不斷提個嬰兒只係道具

好顯然,神神子感受人性進了一步,就係自私無情,達成自己想要嘅目的,滿足自己不擇手段
大家話神神子冷血嘅原因好顯然就係

覺得個嬰兒係無辜,唔應該被人當道具犧牲
即使可以做,但人性話俾你地聽唔應該咁做

對此,神神子可以問一句
你地仲有冇更加好嘅方法解決呢件事,如果有,咁你地就可以提出來阻止神神子
如果冇,咁呢個嬰兒就因為你地嘅無能而死

野花般的燦爛笑容。

注意,佢其實道咗歉

佢已經唔係自私咁簡單
連松美自己都心寒

我覺得句對唔住係拎黎氹松美

我都覺得句對唔住唔似真係道歉,似話俾松美知真相就係咁殘酷嘅一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞