(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區244新手問嘢睇#1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
yes ... 去廁所我都唔lock門架
雖然知你一向都曲
但師兄你成日講嘅嘢都有啲尷尬
你到咗我呢個年紀就明
因為喺呢度嘈交要自貼身材
一個禮拜4 5日都overtrain?
負皮#753, 上一頁。
講緊每set都去到failure,不過我操4休1習慣每組failure都無乜overtrain嘅感覺
咁呢個比較又7左少少既, 一個外來重量一個自身重量
理論上唔係OVEREXTEND (唔係人人會有呢個情況) 其實係冇問題
但都可比D斷腳片佢睇下先, 唔驚咪繼續囉
我諗唔伸直比伸直少D機會斷腳呢下係大家都認同GA MA
唔係幾認同
差好遠 一個時間短 一個時間長咁多
如果覺得lock死傷膝 就算個傷幾細都應該盡量避免

即係好似圓背彎腰拎野危險 好少見有人會話 拎幾kg野圓背唔緊要

https://youtu.be/_YyrJAnoXwc?si=qWoAP54VTNc4Qt6E

講真 我自己做都係唔lock既 為左全程保持張力

不過又唔覺lock out有咩問題
我又未聽過人做leg press lock到自己膝頭痛幾傷
問心果句 覺得呢樣野危險既人 幾多個人因為自己做過/聽過人地因此受傷?(真人)
定係睇網上果種leg press插滿曬餅鳩chok受傷嚇親你地?
想問依兩個月次次做完gym 到夜晚訓覺開冷氣身體都仲會覺得好熱
係我身體問題 定係係所謂after burn?
欲火
https://www.youtube.com/watch?v=dQLLXvukqJI
控制到個重量就得
如果冇信心加個膝頭哥有怪怪既感覺就唔好lock out
同意

https://youtube.com/shorts/F85XivAbBnw?si=JoaPxes4O4WJ4JZO

另外好多論文分析過心理同受傷既關係
疑神疑鬼驚呢樣驚果樣 呢個行為本身都係會導致受傷機率增加 容易令人覺得痛等等...

當然都要重申我就冇仔細分析過篇論文裡面啲統計有冇咩唔合理咁啦... 純粹分享俾大家聽有時唔使咁驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞