Sweet Baby勒索《黑悟空》製作團隊7百萬

763 回覆
870 Like 22 Dislike
唔係俾前整柒隻game咁簡單,而家《黑悟空》單嘢之前,一般人頂多都係聽個Sweet Baby CEO響GDC論壇公開教人恐嚇遊戲公司要佢哋俾錢否則就搞鳩佢哋。而家呢單嘢之後,即係有實質嘅受害人企咗出嚟,你唔好理究竟係咪大陸遊戲公司,但呢單嘢如果陸續有人出嚟指證曾經發生過同樣嘅事,咁班左膠遊戲媒體、記者就現曬型,唔單只報導偏頗,而且仲係參與勒索,係犯罪集團嘅一份子。

當然,我唔會咁傻以爲班左膠會俾咁嘅事發生,但先前已經有《劍星》單嘢,如果陸續有受害人出嚟,班左膠可以做到咩地步恐嚇所有人收聲?
Sweet Baby官網之前刊登嘅合作圖鑑:

咁你話就幾多搞到一舊屎嘅遊戲係有呢班人嘅參與,再諗諗有幾多遊戲出到嚟俾玩家屌完之後,班左膠記者立即屌玩家話玩家係白人男人、父權歧視者之類

有幾多遊戲公司入面有呢班Sweet Baby嘅人(唔只Sweet Baby一間公司係咁,仲有好多顧問公司都係做緊同樣嘢,只不過SB係最出名果間)響度左右緊你同我都玩咗好多年嘅遊戲系列
想恐嚇黨企會唔會太幻稚
左膠唔on9就唔係左膠啦
俾班傻閪指導再交幾百萬

真係傻閪先會
Sweetbody 係歐美都紅到黑左
點解仲做到落去
想隻game可以改成點
女馬嬲
大把大陸人買268人仔
已經用馬騮做主角啦喎
保護費一樣
唔怪得隻game賣咁平
少左筆左膠費
sweet baby = 遊戲界嘅聖殿騎士
弱智重要沖出黎認
你真係有料
始終有好多人唔會留意周邊新聞

就好似點解openrice呢d個名一早臭哂都仲做到咁耐

有d人間中先想打機,買之前直接上ign果d睇下評分先諗買唔買,唔出奇既
你做乜撚野呀傻閪
隻game已經預購緊
指導費
Ign連金鋼棒放耳仔都敢拎黎抽水就知咩事

老老實實支廠我就唔會買
但左膠我就一定屌佢老母
喂,直頭係勒索喎
你隻馬嬲公定乸先
我哋中國人一定支持中國人
Sweet baby出晒片搞伙記咁做
而事實又唔小大廠同佢合作同大量左膠野出現

咁都叫幼稚?
唔好下下見made in china就屌左先啦

雖然黑悟空我無乜興趣

但中國其實不嬲都有能力出到好game,只不過係當時個生態太差,盜版大國,之後又集中哂整online game同電話game掠水姐,好多有心人就係呢段時間搞死哂

不過就算而家既話,咁多政治因素令到發揮受限都係事實黎
學日本仔咁將唐僧set做女人咪算
咁嘅寄生蟲公司可以收咁撚多錢然後啲廠又喺返玩家到剝削乜版物版,完全係冇生產力得嚟仲要係負嘅公司
事實上,左派製造出黎既,
係無Jer既男人同無閪/波既女人
幾憎中國都好
東亞國家係左膠依d話題上真係保持距離得最好
日本中國韓國game先唔撚理依d on9左膠野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞