Sweet Baby勒索《黑悟空》製作團隊7百萬

763 回覆
870 Like 22 Dislike
《黑悟空》之所以從第一個宣傳視頻到現在,一直深刻遭到所謂的性別歧視的攻擊和污蔑

本質上是因為他們一直拒絕來自海外的政治正確有關的輔導團隊的指導,且支付大幾百萬美元起步的指導費用

其實這類團隊在歐美很多,他們深刻幹擾了譬如刺客信條系列的作品、消逝的光芒2、戰神4 等等一系列臭名昭著的醜得驚天動地的女主角色都是被政治正確指導團隊們幹擾後的直接結果( 譬如拉萬)

而遊戲科學團隊因為拒絕和他們溝通、拒絕讓他們干擾、最重要的是拒絕支付起碼700萬美元起步的指導費用,這也是直接導致各個被拒絕的團隊,操縱媒體、部分見錢眼開或者說本身 就和他們有利益關聯的大V,對其瘋狂扣帽子的主要原因

舉個最簡單的例子,IGN的主要撰稿人之一,一位叫做麗貝卡瓦倫丁的女士,其本身也是某 一個政治正確指導團隊的成員(sweetbaby,是特征最明確的一個“顧問”組織),所以他們如此瘋狂的扣帽子開噴,本質上就是為了錢

https://nichegamer.com/rumor-wukong-devs-reject-7-million-extortion-from-dei-consultants/

https://twitter.com/Pirat_Nation/status/1801457411305210241?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1801457411305210241%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=

如果遊戲製作商拒絕“購買服務並加入多元化元素”的話,Sweet Baby就會在社交媒體上揮舞政治正確大棒,以“取消”(cancel)“覺醒”(woke)的方式攻擊遊戲製作商“政治不正確”,並與IGN這樣的媒體合作大肆唱衰唱黑這款遊戲,最後要求遊戲製作商購買其“指導建議”並收取數百萬美元的“諮詢費”。
好過去打劫
IGN不只一次就不肯妥協的遊戲口誅筆伐,較爲近期就有法國IGN大罵《Stellar Blade》以及《黑悟空》

IGN作爲Sweet Baby打手已經係公開嘅祕密,佢哋嘅主編好多都同Sweet Baby關係密切,甚至已經被多次舉報報導不公,不過IGN並未向編輯採取任何行動。
有閪嘅男人同d有jer嘅女人
隻馬騮game都唔係主要賣比鬼佬,係收片就講中文,又英文又法文鬼有人理。
班仆街可以收咁耐片係因為佢地可以控制到D遊戲評分,評分機構入面都係佢地既人,結構性腐敗呢樣野無得救。
黑悟空就算啦,搞左咁耐都得個吉,係咪搞燶左,將個過錯spin去第到咋

sweetbaby真係慘,要食死貓幫班人墊屍底,你隻game係整好左好玩,自然賣得,印象呢隻係中國人整

之前洗勁多錢宣傳,整左幾個gameplay 畫面,都唔知係咪型高層claim左筆錢無諗住再整,依家將死貓spin 出去就諗住甩身,呢個黑悟空d宣傳真係勁到當初周圍都係廣告,依家就周圍講緊sweetbaby
等陣先 就算隻黑悟空閪左都唔代表呢單野係吹出黎
冇辦法,Sweet Baby近排咁多大動作,首先係俾人踢爆指使勁踩《Stellar Blade》,俾人發現《Assassin's Creed: Shadow》個總監同Sweet Baby關係密切之後仲俾人爆成班護住Ubi嘅打手都係Sweet Baby嘅人,再到而家《黑悟空》俾人勒索7百萬,成件事有組織犯罪集團咁款。件事已經超越咗單單淨係黑悟空一隻遊戲嘅事
老老實實上星期summer game fest佢出條trailer仲係無咩gameplay
我覺得怪怪地,好似想宣傳個特典版多過隻game
做法唔似一隻幾個月內就出嘅game
反而另一邊ps有隻玩法似似地devil may cry嘅中國game
有埋dev同demo同觀眾現場講解,感覺仲真過隻黑悟
可能我太敏感,之前the day before又係用一堆pre render嘅片呃錢
係有料嘅我都想早日見倒多d gameplay
屌~

同大波星劍一樣,又要爆買~
讚成睇定d先判斷隻驚值唔值得買,不過Sweet Baby係仆街呢件事就公認架啦,唔理黑悟空係咪好玩,我只係想呢d公司執撚咗佢
唔撚係呀
原來d歐美公司比幾千萬港紙整柒自己隻game
仲衰過d 十年都仲EA緊既game
同傳銷一樣sell緊個信念
整完8月出
本來無諗住買,而家直頭想 pre-order
買毛咩 支那廠 down老翻咪算
Btw幾期待個劇情
狗咬狗
真係勒索7百萬嘅我勸班製作團隊不如攞真憑實據出黎爆料
隻game係外國咁hype,係事實嘅大把外國youtuber等住幫你地屌sweet baby
如果單純講口誅筆伐嘅,好老實呢班game journalist同左膠都俾外國gamer屌同笑左好耐
Hogwart legacy直情俾佢地反宣傳到大賣特賣
今時今日,你隻game係好玩嘅
你出個demo/搵streamer直播俾人睇係有料嘅
仲有效過聽d咩垃圾傳媒嘅review
件事發生到而家未夠一日,睇埋落去會唔會有更多證據囉,無論係咪齋吹抹黑sweet baby一定會俾人搞鳩佢哋,就睇下接落嚟會有幾多料,我都係望佢哋有堅料爆,呢間sweet baby搞死太多遊戲
支那廠鬥左膠 包大花生好撚好食
嘩屌 唔怪得咁多game續集冇啦啦一堆黑人gay
龍騰紀元又係咁 屌
傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞