[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XII

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
关于金秀贤“求婚”ost 的Behind:

“实际上,第16集结尾场面完成时,对歌词的苦恼加深了,对这首歌应该用哪位歌手的声音完成更是苦恼,陷入了迷宫。 确定歌词方向,写歌词,录下导唱插入视频上的瞬间!! "这首歌好像只有贤佑(金秀贤)才行。 但是金秀贤繁忙的日程中,连歌曲都拜托,实在是不敢轻易说出口... 我跟张英宇导演商量过。 因为这样的理由,这首歌由贤佑(金秀贤)亲自唱就好了……之后,没过几天,就像电影中的一个场面一样,和电视剧中必不可少的白贤佑的声音一起! 金秀贤很乐意出现在录音室。 “录音的时候什么都不懂! 好好教教我吧!”虽然很谦虚,但是耳朵非常好听,对音乐的理解也与众不同,热情也无可挑剔……(声音好听是全体国民都知道的事实,所以另行说明! 没必要吧?ㅎ) 这首歌与其说是倾情演唱,不如说是像贤佑对海仁低声说话一样,像说话一样,歌曲很平淡! 但是那种平淡要在一步之遥的背后引起很大的共鸣~ 这是一首高难度的歌曲,表现得再完美不过了,在录音过程中一直很感动。 贤宇最终想对海仁说的话会是什么呢...
第10集係呢套劇係頂點….尤其記者會同後記BGM起個下,成個人毛管戙,好觸動
計落成個洪家最聰明得海仁、姑姐
其餘男人都戀愛腦、on居
我覺如果唔係因為流出左海仁2034年死去 為左改而改

可以講返海仁同賢𧙗重新戀愛 復婚生仔 (一埋放閃scene.....)
跟住不幸海仁既病都係復發 但係已經得賢𧙗同家人既愛而無憾離去
賢𧙗帶著對海仁既愛活著 直到白頭(接返去日日去公園掃墓)
到最後老賢𧙗個頭近 用返花田個scene
老賢𧙗轉身變帥賢𧙗 海仁作為佢既天做接佢走(收伏線:有集係度傾要化成天使接對方)

總比最後skip太多野而趕收工好....
再睇多次發現如果要改結局既話直接刪走墓碑果part
帶完小朋友上樓梯之後就去到薰衣草果幕完
咁樣都好過留白50年
愛情劇結局點解要寫到有人死
咁你應該覺得海仁係回復返記憶 如果海仁冇回復記憶 呢幕唔應該出現
淨聽金秀賢首歌還好 睇埋個mv真係想喊
因為要變做奇幻劇 callback 變成最愛嘅天使黎接賢佑
漏咗最正嗰幕添

呢套劇(除咗頭幾集)不斷俾觀眾睇賢佑有幾咁愛海仁,講佢點樣不斷幫佢屋企解決問題甚至乎比車撞到就死都要去救佢咁,但係呢幾個scene睇到海仁其實都一樣 甚至乎更加愛賢佑,只不過佢無表現得咁明顯

我見有啲人話個結尾加埋賢佑個旁白,搞到成套劇由頭到尾係佢嘅pov講返佢兩個嘅愛情故事咁
想知道冇水印嗰張係邊度download㗎
呢個直頭可能係本身結局既劇情

重睇大結局最尾10分鐘 加埋賢仔首ost 真係走唔出套劇 有啲惆悵 個心乸住乸住痛 就咁單睇結局的確好淒美 眼濕濕
呢套野好鐘意製造懸念
但依家諗返都幾有意思

海仁哥哥突然出現係德國
寓意海仁會死
化身天使嘅哥哥會黎接佢走
然後當海仁做完手術
哥哥向佢揮手道別
即係海仁可以繼續生存

最愛自己嘅人會化身天使陪你行最後嘅路
然後墓碑上面亦都感謝對方一生嘅相伴
海仁嘅墓碑有好多四葉草圍住

其實依家諗返個ending
雖然唔係我初頭expect甜到瀨屎嗰種
但呢種淡然嘅幸福都係一個happy ending
唔知呢一世有冇機會見到金秀賢、智媛真人,人人讚佢哋超靚仔靚女
呢張gif
我都係心傷呀
宜家要等睇下聽日會唔會出花絮撒糖
如果唔係真係聽到賢仔首OST就心痛
你講得啱 真係好淒美 結尾個餘韻係我腦入面甩唔走...
最慘係twitter/fb/youtube/ig睇太多呢套劇啲野所以演算法係咁彈出黎比我
搞到成日望到墓碑相
我覺得成套戲最令我心動係第一集頭10分鐘
金智媛係直升機落嚟個下真係女神降臨咁
富婆追夫係老土 但真係只有韓劇先拍得唯美
片尾播到呢個畫面嗰陣都少sad
諗起最後都死咗
做天使所有記憶都有翻晒 乜病都好翻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞