[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XII

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
佢中間skip哂無啦啦就用呢樣嘢完,完全代入唔到
基本上15、16集睇到出哂戲
單獨睇結局係冇問題
問題係出現在係前面乜都冇就跳左50年
其實真係唔炒車就入到戲
你係1.5倍來睇定點?最後兩集冇講婚姻應該係點咩,佢家姐話離婚係因為冇溝通所產生既誤會同賢佑,海仁要離婚係一樣只係編劇再次強調溝通既重要性
佢要整死阿爺以為有啲咩解救方法,令個衰女人死得慘啲,點知幾分鐘end game
其實生老病死都冇問題
中間加插啲生活小片段得唔得 例如有咗小朋友既生活
明明幾分鐘前仲講緊曖昧關係

同埋失咗憶既海仁冇咗失憶前同賢佑個隻chemistry
係咪要金智媛真係演技好好
失憶前個種夫妻關係:海仁成日話就死,要賢佑點點,賢佑話海仁唔係第一次傷害佢之類,個種feel冇晒
真呀,到海仁記得返曾經咁愛自己嘅男人,想去搵佢個時竟然要被綁架加男主被車撞 癲癲地
商業世界有邊個演員會唔鐘意大機會拍爆紅既劇,電視台會唔搵大機會爆既作家,講乜鬼人緣呢D門面野
單睇個ending其實唔係大問題 係幾感人淒美 帶出白頭到老細水到幸福 但問題係個編劇前面啲集數玩大咗 出埋啲狗血情節 絕症失憶車禍綁架槍戰 由14集開始急轉直下…宜家大結局你先嚟同我玩認真 扮晒有深度有層次 啲人咪唔撚buy囉
同埋套劇唔係走呢啲路線 唔係乜嘢愛情治療劇小品
編劇唔係以為自己寫緊今生是第一次/山茶花開時呢啲人生劇嘛 佢個ending擺喺呢啲劇就真係好正常 好有層次喇

宜家只係普通愛情喜劇 迎合翻呢樣就係重甜就得 反正套劇冇乜邏輯
嘥咗我24個鐘睇呢16集
全智賢咁女強人都早婚,韓國女人應該好重視婚姻,唔會太遲嫁
我同意呢段就咁抽出黎睇係感人嘅
但失左憶再狗血左兩集接呢度真係好突兀
嚴重影響劇本完成度
我仲未接受到

雖然係咁
望住海仁墓碑上面果句野
諗返佢地經歷過嘅事
都忍唔住眼濕濕
我係咪痴左線
我到底做錯左啲咩要咁樣俾編劇玩
所有推進故事既位都係幾分鐘就帶過,所有伏筆都係for愛情位 ,但唔係所有位都用,姐係做10個伏筆用1 2樣,其他位撚狗。

好多人話最後女主講左埋野,男主做到。只可以話係跟劇情講,無伏筆 我講完你做就係咁解。 正路拍5年後之後同個女互動,個女叫英椒 咁係最好。 依d先叫happy ending. 依家佢咁拍只係比人覺得得想自己拍得型d,俾人覺得自己拍得好勁。

c9睇唔明你拍乜先,同佢地只會睇愛情位,前文後理唔睇理解, 係d真係文戲睇晒你所有細節位既人先會覺得撚狗。

話無問題果班,都無認真睇個戲,要程甜咪睇av
其實牟女士已經係會長身邊咁多年
過住富貴生活
又本身無仇無怨
搞咁多野
搞左套垃圾劇出黎
白賢佑俾車車完之後再比槍射中都死唔去簡直仲bug過外星人都敏俊海仁失憶橋段又係老土到爆呢段劇根本就係用雙金愛情戲嚟做包裝嘅午間師奶劇嚟
雙金:我地留返結婚行禮先咀俾大家睇
香港都屌到咁 我覺得韓國屌得仲勁 ,完全唔認同佢想拍到不一樣既結局俾大家, 佢只係想俾人覺得自己勁d,因為唔單單拍俾韓國人睇
睇晒呢套劇仲要咁心悸都係我生命中的奇蹟
朴:sor呀寫寫下腦霧記錯咗係都敏俊呀
其實洗乜家姐講 根本拖時間
觀眾由一開頭都睇得岀佢地結婚後無充分溝通導致成日積埋啲誤會
有集賢佑同海仁係超市食雪條都講咗啦
如果嗰陣時多啲關心係咪成件事唔同哂
佢呢個話題由始至終都貫穿成套劇㗎喎
仲要最後係櫻花樹下都再提多次
咁仲洗乜利用家姐戲份特登強調姐
唔係拖戲係乜?

咁點解唔將啲戲份拍岀嚟講以下呢part 而係用班8婆戲份?

咁你要講婚姻生活
係咪應該要拍返岀嚟
表達返中後段所講嘅
會有甜蜜嘅時候 享受日常既幸福
即使有頂唔順對方既時候
都會一齊行落去

而唔係草草地拖完個秀彬岀嚟就直接掃墓
姐係掃墓就寫實 普通日常既婚姻生活就唔寫實??
想睇白洪cp既婚後生活都咁難
事實佢就勁有線史上Top 5收視佢有2套唔係覺得
啲人係代入左自己嘅愛情觀
覺得好浪漫就收貨
係嘅,同最愛嘅人平淡地渡過50年點會唔浪漫
但問題係呢個戲應唔應該咁收尾呀嘛
簡單講就係眼高手低
原來無仇無怨純粹發窮惡….
有撚病,咁既設定真係吹漲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞