[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XII

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
剪失憶前既雙金對手戲就得
明明勁心up ,但啲網民話好sweet,我唔明
白頭到老係意義上sweet 嘅
但畫面上無甜
好似真係變咗另一個人咁 但都證明咗智媛bb做到失憶前後嘅分別
冇計 所以海仁先話唔想醫
冇左記憶嘅佢仲係咪佢

大家都揀左海仁要命 > 記憶
咁預左就係一個重生海仁 冇甜都正常
要甜果個海仁已經「死左」
為咗失憶
金秀賢首OST好好聽
一聽有返尋晚嘅畫面 個餘韻勁到痴線 今日成日個腦都係個個畫面
呢個係咩結局?邊度有得睇?
事實佢就係有本錢去講自己想講既野而唔需要一定要做觀眾要既野,TVN Top 2收視都係佢寫,有線收視Top 3 下次大把Top class演員想拍佢既作品,電視台爭住搵佢寫,所以佢咁做冇問題而且呢個結局比起BBQ 更加會令人記得
愛迫甜位多搞笑位又多
呢套後期咁樣到個結局連攬下都冇
睇一次心嗡一次
我地鍾意嘅係雙金
你俾咩我都睇
依個係乜嘢結局嚟
都合理
因為所有有海仁嘅相都冇變老

反而爺爺嫲嫲有化老裝

隻歌係要搭返薰衣草個景的 成件事就岩哂feel佢有MV唔好剪到鬼5馬6呀 屌佢
至慘係呢個畫面都sad sad地,
(我覺得)

佢哋笑得唔甜,海仁仲眼泛淚光
都未有勇氣聽番OsT
係臨尾啲對白講到好貼中人心 咩有問題要修補 要溝通etc 然後開始導入掃墓ending 啲人先淨係記得呢part

其實啲人重複咁睇佢ending只會放大咗嗰情緒
然後覺得好寫實 寫得好deep
但根本個ending係改過嚟 然後懶係用文學mode帶返就算生老病死 兩個人點都係一齊

明明套劇一開頭講婚姻關係
最尾2集好似轉移咗另一個人生話題咁
睇到勁沉重
到最後仲要講掃墓

咁你要講婚姻生活
係咪應該要拍返岀嚟
表達返中後段所講嘅
會有甜蜜嘅時候 享受日常既幸福
即使有頂唔順對方既時候
都會一齊行落去

而唔係無啦啦突然50年後玩清明時節雨紛紛

你唔撚拍岀嚟不突止
仲要拎啲情節講班8婆 家姐離婚

屌 啃唔落個ending講真
想問下特輯Netflix有冇得睇
啱啱睇番佢哋一個係醫院一個係監獄睇雪嗰個畫面,越諗越覺得第14集尾賢佑無端端俾人拉咗去坐監嗰個情節on9

其實都已經寫到海仁醒返後會失憶唔記得佢,唔明點解仲要隔硬拆散佢哋,搞到賢佑做唔到佢應承嘅會一直喺出面等佢做佢開眼見到嘅第一個人 好無辜
愛的迫降瑞士重遇都有激咀 大結局wide shot都有咀下
但淚之女王薰衣草再見翻就乜都冇

應該得b 站會有人up
11集開頭記者會,著全白嘅海仁暈低前幻覺見到自己去咗薰衣草花海到,同未來嘅自己變做天使,喺同樣嘅地方嚟帶賢佑一樣

14集開頭海仁話「我喜歡這樣在公園正中央有塊墓地,死了之後,不是到山上或是海邊去,就只是到住家旁邊去,感覺死了也沒有什麼」,得海仁先見到嘅老人就係老咗嘅賢佑,「那是他妻子的墓嗎?」其實係海仁自己嘅墓

老咗嘅賢佑實現到海仁嘅心願,安葬佢係公園到,又帶鮮花去睇佢,而海仁實現咗佢嘅承諾變成天使嚟帶賢佑。如果唔計見到未來合唔合理,同埋淨係單獨睇老咗嘅呢段,兩個相濡以沫,一齊渡過咗平安幸福嘅一生,好感人啊…

事實上佢有既本錢唔係佢啲劇本係佢啲人緣囉
一冇得抄人劇本啲劇情就越寫越亂
pin
睇過呢幕behind the scenes,個kiss好似係孫藝珍自己提議加,話冇理由最後一幕就咁望住大家就完

呢個垃圾編劇真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞