[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XII

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
應該係,懶要拍得有深度
還魂feel
歌詞咁慘,點解歌名叫求婚?
歌詞同求婚亦無乜關係
結局其實可以沿用返;只不過可能中途要加多少少兩個人日常生活嘅經歷再接住落去 , 大眾會容易消化。
但係佢依家咁樣cut法 搞到走馬看花 兩頭唔到岸feel 。
最後女主並無尋找到回復記憶, 要重新愛上男主要走回頭路 感覺少少虐 少少遺憾位; 不過好似上面咁講人生本身就係有遺憾。
英文名叫翻屋企

我覺得算爛尾啦
你前面劇情超狗血但最後整個平淡既現實結局
觀眾未睇到浪漫開心既過程調和下
仲要係帶小朋友行樓梯之後即刻就跳到去掃墓
個節奏根本唔岩
唯一好既位就係講明最少係白頭到老囉
叫做好過原版流出果個2034死左賢佑帶小朋友掃墓既結局
愛情劇既happy ending應該係甜到笑唔係睇完心嗡嗡咁
應該原本唔係腎仔坐

睇微博有人轉韓網討論區
話業內傳雙金即將結婚
不過我諗老吹多
睇返14集頭 海仁有埋預知能力
愛回家
近幾年啲韓劇勁多虎頭蛇尾 就嚟睇到我ptsd
編劇呀姐係咪寫完14集之後同女主角一齊失埋憶唔記得要點寫
其實其中一個問題係啲支線角色劇情太無謂
佔咗好多劇入面可以要嚟寫甜嘅時長
明明雙金幸福生活其實可以用10分鐘嚟交代
不過就俾咗龍頭里嗰班On9 八婆 抽獎etc
有冇恢復記憶好緊要
冇恢復記憶同溝過第二條女有咩分別
呢個結局擺去後記果到
正片補個bbq或者生活片段
起碼比觀眾睇到兩個人有開心既畫面
已經可以比人吹奏啦
只要智媛bb一喊 真係抵擋唔到
老賢佑穿越去現在
係勁真係好強,依家仲喺度諗緊個ending,條編劇雖然寫其他嘢垃圾,但係寫呢啲感情嘢同對白又唔可以唔服
韓劇係講命運般的愛情,咁點會係溝另一條女,而且記憶有慢慢恢復,已經唔止一套係咁拍,同埋套劇已經講左好多次佢地命運般的相遇
其實都係
咁樣排返成件事就靚返好多
你說出重點來。
男主俾朴編劇本虐得有種莫名心酸酸感覺。
個心仲係up 住up 住
重有第11集頭
海仁開記者會講自己絕症,係講台行落黎暈之前
見到自己係個薰衣草花海入面

個陣重唔明點解,而家明了
有冇人唔敢重刷16集 尋日睇咗兩次 第一次只有可惜同少少嬲 第二次個心up住up住 個後勁好勁

搞到宜家唔敢開多次嚟睇
還魂 不過嗰套女主喺完全恢復記憶前已經重新愛上男主,同埋最後2集都叫重甜,個happy ending交代得好好多 完全唔同level
我宜家仲未敢重刷
仲有海仁病發個場景係冰天雪地
預知到大結局男主擋槍個場景 match
成世人最開心快樂既回憶係呢度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞