[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XII

1001 回覆
8 Like 10 Dislike

《淚之女王》(韓語:눈물의 여왕,英語:Queen of Tears),為韓國tvN於2024年3月9日播出的土日電視劇,由《來自星星的你》、《藍色海洋的傳說》、《愛的迫降》的編劇朴智恩執筆,及由《需要浪漫3》、《不可殺:永生之靈》的張榮佑(韓語:장영우)導演和《黑道律師文森佐》、《小女子》的金熙元導演共同執導。
唔好意思 見A兄冇開又爆post先開
lm
Lm
為左仲有兩集特別野 又有雙金甜蜜挑戰
仲要追雙金真人 決定繼續追post
會留守到雙金官宣
補鑊之作

不過應該都係啲行野
其實鳯仙花有乜用 商場落雪之後 好似冇再提過
要寫實不如講十年後成日為咗小朋友鬧交變咗係另一個階段嘅婚姻問題,一樣要修理
而家講女方死男方深情獻花咪又係打住浪漫嘅旗號
咁會好大鑊
如果cut左撞車將佢改做雙金d日常生活就好
成段撞車為帶出賢仔同佢frd講有幾愛海仁根本無左都唔影響劇情
依家睇完到喉唔到肺連1個kiss到無
不過見到佢地最尾都係幸福一齊上天堂收貨
好撚ON9 第15集尾
話說之前李主儐話好期待既噴水池戲無咗

我睇第二個尾次感覺有啲唔同左....
始終兩個都講緊三十幾歲 經歷咁左多野
兩個白頭到老 平淡就是福 我覺得個意境幾好
見好多外國網友都好buy呢個結局
我就覺得幾好雖然唔算最完美
係囉,等我仲諗會唔出喺德國噴水池前再求婚
咁快爆po
我愛白洪 希望雙金現實中有機會發展下
朴大媽是咪將德國嘅sweet嘢剪輯出嚟當係特輯?
臨尾d片段好似剪到一岩一忽咁
一吓就坐時光機去到2074
個意境係唔錯
但係中間所有嘅嘢miss曬
觀眾最想睇到嘅嘢一吓帶過就跳去2074
雖然唔係好buy 個ending 但係見到佢拜山再到海仁帶佢走 個心真係拿一拿 有種慽慽然既感覺 所以都ok

唯一不滿就係可以係前面加返啲甜再轉去老咗果度 咁樣感覺會好好多

宜家個結局一野帶去死果度 真係有啲難哽
講婚姻問題只係開頭既主旨
其實喺德國搵返對對方既愛情就完左

由海仁醫病開始主旨已經慢慢變成
無論好壞將來要面對啲乜
我餘生都會同你一齊

賢佑話
壞左就整 爛左就補
係就係有啲缺陷唔完美
我就只能夠盡做 修理唔哂
所以最後著筆既唔再係婚姻生活
而係能夠一齊走到人生既最後
睇完16,
我發現D劇情似小學生作文
係D愛情伏筆叫做好少少
15集尾跟本唔需要撞車, 之後又中槍
根本不死身, ON99
係咪佢接左D車既直入式廣告,
個牛女士, 同男主, 上法庭 15分鍾夠掂
依套野D故事真係垃圾都仆街
dllm經過15集PTSD再到今集ending
啲餘藴好勁
睇到個人好惆悵
屌你老母編劇 宣傳講撚到喜劇咁款
最尾真係睇到心up
其實如果佢中間放糖 再放老年part 會仲圓滿
由第一集觀眾同男女主一齊經歷緊佢地嘅愛情故事
但而家完全係睇睇下斷咗個感覺
你只能夠不斷係Netflix睇多次連返個ending 感受

而唔係一嚟就出個墓碑比觀眾睇
啲情緒搞到勁唔連貫 叫人點入戲點共鳴
睇直播真係睇到啞撚咗
佢唔撚知係咪代入左自己落去, 變老果PART 緊本唔需要, 就咁BBQ 就夠
啱啱重睇嗰結尾又係另一個感覺

第一次睇嗰時佢鏡頭一轉,影住由一家三口變到得番一個男人自己行上佈滿雪嘅樓梯我真係屌出聲,睇住老年版賢佑去拜海仁時嬲到麻木咗

反而過咗幾個鐘後再睇多次,當影到個墓碑上寫話同佢一齊嘅時光係奇蹟真係忍唔住流眼淚同埋上面有人指出,又好似真係過咗四季之後賢佑就ready去天堂同海仁重遇個畫面變番年輕版嘅佢哋,全白天使咁靚嘅海仁嚟接賢佑上天堂,兩個望住大家笑再一齊拖住手離開個畫面好靚,亦都感覺到白洪嘅最終結局係好幸福平靜

所以個結局的確係男女主以前提過希望死亡到來嘅時候會發生嘅事,亦係佢哋相愛多年後嘅最佳結局

海仁之前講過死後想葬喺嗰度又希望賢佑會攞住花去拜佢,手術前都講過呢個薰衣草園係佢哋美好回憶嘅一部分,又話過自己作為最愛賢佑嘅人,當賢佑時間到嗰時後會化身天使去接佢走,等佢唔洗怕可以安詳離去

如果之前冇鋪過呢d線就無端端跳50年後講佢兩個點死就真係多餘,但依家咁樣諗就覺得個結局都幾淒美,起碼佢哋講過同互相應承大家嘅野都真係實現到

所以結論就係,其實朴編只要喺呢個淒美結尾前加番20分鐘重甜嘅拍拖同再婚生活俾我哋睇下,呢個結局我係完全收貨 但依家就硬係覺得差咁啲嘢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞