在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

328 回覆
0 Like 1 Dislike
比佢慣定啲野係個度
佢要痾時自己會行去

一個月前最易教佢
同埋要親好而家親密定

當時我一個人照顧隻貓
勁痴我唔痴我另一半

另一隻貓個半月先入家
冇咁痴身又冇咁好教(雖然都好乖)
佢地宜家都幾痴
醒左一見到人就嗌 抱住就即刻靜哂

買左沙盤個啲 準備好哂
不過仲等緊佢地肯痾屎
餐餐食完都好撚緊張 未試過咁想見屎
所以趁而家同佢哋打好啲關係

唔好太緊張
有時真係要等咁耐
尤其是佢每日根本只係飲奶
而入邊基本上都係水份
最緊要佢哋會尿尿
最近我隻貓由星期日開始好似大便,係咪要帶佢睇醫生
最近我隻貓由星期日開始好似無大便先啱
有冇飲少咗水啊
食野有冇食?
有冇睇下會唔會屋企啲角落有粒屎

因為都三四日
真係搵唔到屎就好去睇醫生
食野胃口無少到 水都有飲。 就係咁先擔心,每日都食野但無野屙出黎
咁睇下安心啲啦
摸下肚仔實唔實
同可以清潔咗屁眼先
咁如果佢呢埋痾屎都知道
https://www.instagram.com/reel/C5QXoSnIB4b/?igsh=MW0zdmV0ZHpwN2ZjaA==
其實係咪真係有用? 諗住再加魚油比貓食
隻衰貓間唔中就痴便便係patpat到應該點搞? 琴日又搞咗幾條屎痕係地板真係人都癲 又唔係軟便, 又捉唔住佢剃毛
如果貓貓淨係食一款肉對佢健康會唔會有影響
因為佢淨係鍾意食魚罐 其他肉擺成日都可以完全唔食
想問轉左 instinct 隻高蛋白乾糧 隻貓由以前唔飲水 到依加成日飲水 係咪因為太鹹 上網睇 發燒會飲水 但換佢唔似好熱 定純粹天氣熱?
以前係因為罐頭加水 所以阿水份唔會點飲水
唔剃毛冇㗎喎
長毛貓就是會咁
由濕糧轉咗食乾糧當然要飲返水啦

你可以留意下佢小便
係一次好多定好多次 少少少少咗痾
後者嘅話就要留意下有冇問題啦
請問如果想帶隻貓去做身體檢查一段會做咩,普通檢查加驗血係咪就夠了? 隻貓大約半年大
打針時醫生會順便普通檢查下
冇咩特別事的話可以等絕育前先驗血啦
閑時留意下佢d精神、食欲、屎尿、分泌物就ok
Thx!
貓貓7個月
痾爛屎痾左成個禮拜…
佢一開始痾爛屎都精神既 食得玩得
兩三日後就無哂精神 訓多左 就帶佢睇醫生
醫生話腸胃炎 但到而家食左成個禮拜藥都未好返…
貓貓就精神返哂 食得玩得好有精力
但都係照痾爛屎 一日2/3次…
湊到好攰…
好唔好再帶佢去睇醫生上次睇未做驗血之類既檢查
但醫生話只要貓貓食得訓得玩得精神就無大問題
好攰
想問隻貓成日流眼水可以點
一日起碼抹3-4次眼 尤其食完飯之後
以前睇過幾次醫生都話眼發炎 滴眼水滴到佢驚
係咪應該再睇下醫生
可以睇下第個
有可能要驗便便
影低埋食開嘅糧
同便便比醫生睇

可能突然啲糧唔再啱佢食都唔出可能要食益生菌
同睇下屋企會唔會有新嘅植物 香油 生果蔬菜會唔會有貓唔食得掂得嘅
有部分貓種係會成日流眼淚
可以睇下同貓種有冇人講開
有無餵ziwi 既巴打可以分享下餵開咩味? 之前餵開雞覺得佢地d 毛好大陣味, 啱啱轉咗Mackerel & Lamb d 便便又有d 軟便唔知係咪過敏
平時都有餵開益生菌
食開同一款糧 但前排就買左包新既
琴日啲便便開始無咁稀 但都爛屎
好似好轉緊…
成日都好驚佢踩屎
佢轉糧慢慢轉睇下會唔會有好轉
踩屎呢啲冇計
呢排放啲尿墊係砂盤附近減低傷害
睇下啲便便入面有冇血或者白色蟲個啲
In case有其他問題
如果眼睛望落無紅腫無大細眼無眼眨眨,好似正常一樣只係多眼水嘅話,有可能係佢天生淚線閉塞,淚水唔可以經淚管流返入去,就會變咗流出嚟
有通淚管手術可以做,但若干時間就會自然塞返
所以都唔太建議做
不過有supplement可以改善多眼水嘅問題,可以上網做下功課先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞