在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

327 回覆
0 Like 1 Dislike
新貓基本上都係咁做

有冇人試過新貓夾舊貓

隔離返一兩星期
帶啲舊貓衣物放新貓附近
隔多幾日新貓冇病就可以帶啲有新貓味嘅衣服放出嚟比舊貓慣下
呢排摸完新貓記得洗手清潔以防有病毒傳染
分配好兩邊嘅相處時間
唔好比淨係陪其中一隻
舊貓通常都嬲嬲地
玩下食下草哄下佢

新貓最好整定個固定位比佢
比啲舊毛巾衣服有你地味道放佢個窩比佢慣下
如果好驚人嘅就放個窩係啲喑位遮遮佢
一開頭未必食野飲水
夜晚佢放心自然會出嚟食
切忌心急要接觸
有冇巴打隻貓好怕陌生人?

嚟緊會請賓賓,驚佢哋唔適應
我屋企有隻好怕生
通常一枝箭跑返房
隔多幾個鐘就返出嚟偷望下

隔一排工人可能有份派糧隻貓就知ok
我隻貓4個月, 琴日抱佢無啦啦發現手上面有灘尿, 之後再發現佢係地下都整咗灘... 明明個砂盤都比我清咗無咩味, 係因為呢幾日太凍定點? 之前未試過
一樣,我有貓兩兄弟,細果隻幾個鐘就開始岀來,大果隻躲係房腳震震點都唔岀
貓貓成日嘔番啲未消化嘅嘢食出嚟
間中會有軟便,平日有食玻璃肚,所以之後軟便係有改善
我想問應該配合益生菌定係酵素俾佢會比較好

依家早晚食濕糧,其他時間有擺長乾糧
佢會唔會食太急或者食完就跑/玩
都會影響到佢嘔
另外嘔吐物會唔會有毛/蟲
野食有冇咬碎

軟便如果益生菌唔得就最好轉糧

依家佢用慢食碗,食完嘢之後都冇玩同嘔
嘔出嚟淨係一啲未消化嘅糧,無蟲不過間中有毛
轉左慢食碗之後嘔啲消化咗一半碎濕濕嘅糧
不過都係嘔

如果係咁係咪應該要轉嗰隻糧?
要睇埋佢有冇其他唔同
砂盤唔夠砂?
冇味但可能太舊/多粉?

有冇正常去廁所?
發情?
我發覺我隻如果我一兩個外人佢係會出嚟
佢都係睇夠唔夠揪😂
有啲細粒啲朋友嚟佢係唔驚
多砂, 至少5 CM 厚, 放咗一個禮拜左右, 正常幾耐要換一次?
其實佢又會正常去廁所, 發情又應該未到? 4個月男仔, 佢唔係射上牆個種
我一星期就全部西一次西走啲粉
三星期左右就大洗全換
但其實要睇你隻砂點
有時鏟落feel到又濕又碎就早啲大洗
咁你再睇多佢一兩日
因為我啲都係女唔知有冇唔同
因為已經成為分支家庭 最近打算領養多隻貓
上網睇岩左隻貓係獨立義工開Post搵領養
咁我比哂資料佢啦 之後話如果領養左之後每個月都上我屋企睇一次
咁樣正唔正常 係咪大部份都會咁樣要求 已經搞左成個幾月 連月入去到幾多毫子都比埋佢 仲成日話有其他人有興趣 諗緊係咪要放棄
搵過第二間啦
想請教係點樣西走啲粉
我係用Papai豆腐砂
搵第二個唯有
其實做呢啲真心唔討好
但我自己都出過領養
明白好似自己小朋友送出去想有頭好家
但問到咁只會令人反感
最簡單就買個蛋糕用品啲西
成盆砂過一次
唔該
冇諗過可以咁樣做
研究緊換糧 Instinct 有幾款
raw boost 應該係凍乾?定溝
original 基本貓糧
Ultimate Protein 最高蛋白質 同埋話冇馬鈴薯 穀物 鞋消化既野

有冇咩建議? 10個月 想轉成貓糧
raw boost係凍乾粒加乾糧

Ultimate Protein特高蛋白 現時我都餵緊呢隻
有冇人會唔忍心幫隻貓絕育 一諗到佢要做手術就唔係幾開心 但唔做又驚兩隻狂搞野好頭痛
對耐左覺得好似逼個親人去做手術咁覺得好慘,但又明絕左可能冇咁多病痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞