在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
點追
我以為你會有notificatoin, sor
收到,已帶貓貓睇醫生
開多左7日藥,希望快啲好返
我隻衰貓有時摸摸下佢就會好似攬住我隻手又咬又用腳踢
我叫 NO 佢就停一停可能lum一lum你, 之後又繼續咬
之前仲細咬落黎輕輕地都算, 而家愈黎愈大力
佢哩個係咪興奮嘅表現? 應該點教佢好?
隻黃貓一歲仲係好痴身好多嘢講
有無辦法令佢獨立啲
已經成日陪佢玩

一個人住 兩隻貓
放工放假都會陪佢地
另一隻女就獨立啲

呢排隻貓好鍾意推啲乾糧落地下先再食
係咩玩法
睇醫生唔係醫生講仲有邊個講
唔信個醫生咪睇多幾個醫生 只要你肯洗錢就得
同埋千幾蚊睇醫生其實已經算好平
唔好比佢玩咁癲 玩到傷成咁
同埋幼貓食番正常野真係好啲 我直接比罐 夠營養
醫生講既野都冇乜問題呀
- 骨肉分離先千幾算合理啦
- 打針係一定要健康先打,否則有機會引起其他病(FIP之類)得不償失,有眼水又打乞痴係感冒啦
- 生肉營養保留好d,但確實冇咁安全,bb就免啦,大人食刺身都易有寄生蟲啦,仲要自己係屋企環境處理
- 有d心臟既野係可以聽有冇雜音做初步判斷既,擔心就做心臟超聲波

唔驗野、隻貓又唔識講野真係就咁靠觀察判斷
其實最後骨肉分離係無野要跟進
反正係見到耳仔有細菌先要滴藥水

食生肉真係信錯人

純粹呻下 無話唔信
不過真係得醫生講,我無經驗就唯有信

不過都多謝你咁講 我又信多少少
係咁架啦,多數有事你先睇,經驗都係咁儲返黎,你都唔會無端白事走去買本獸醫書睇。
睇完講返出黎都好,大家分享下,其他人覺得有問題自然有人會叫你去睇多個醫生。
唔明睇醫生半信半疑係咩心態 姐係都只係勉強信醫生 因為冇得揀
唔信就睇多幾個
幾千蚊好平 以後有病點算 希望你個保險之後最好有幾多包幾多
2個月貓
有時好痴人 摸佢會煲水 主動瞓過嚟(通常眼瞓嗰陣),有時就好驚我,一郁就縮埋,或者拱背炸毛(通常精神/玩緊嗰陣)

點解會咁大分別
我個隻都係咁應該正常
因為個醫生話去照耳屎驗菌
驗完就咁講一句有菌要洗耳滴藥

人平時驗完都有報告, 或者個TESTING PAPER/ ETC去睇
我咁諗好正常 , 或者我自己睇開個醫生好正路會解釋比我聽

況且我都講會買保險去COVER
至於平定貴完全唔係個價錢本身
當然大把錢亂使個D唔計

最後, 我都係想講呢筆錢其實可以免除
整損耳仔個位兩日後好返晒,
新手比較緊張
我個隻都係

btw, 原來咁多新手都明 煲水 呢個TERM
去診所第一次聽
話解興奮... 或者.,有壓力
4個月貓女 養左1個月
依家入房會圍住隻腳轉
但指甲好長刮到我隻腳好痛
想幫佢剪但無從入手
佢唔鍾意食零食 比貓條佢都唔食
我又唔想搵塊布包住佢夾硬黎咁
請問仲可以有咩方法
如果當時醫生就咁攞sample 即場驗 3分鐘後翻黎同你講話有菌係真係唔會有報告 通常都係microscope 睇完話就算 (冇錯 你都可以話佢9 up 因為你睇唔到)
除非你send sample 出咗化驗 (等好耐個啲) 就有機會有報告

其實如果佢真係耳仔發炎有菌 洗啲錢醫都唔係壞事
廢事佢耳仔痕 又臭
有壓力都會煲水。咁我果隻真係真假難分
咁通常都係有壓力喎
比啲貓草 同睇下佢咩事?
應該冇壓力啦
宜家幫佢洗耳 觀察下先
當您手你玩具
比啲代替品佢
可能佢攬您手就放個公仔係中間比佢踢
踢踢下可能轉咗攬公仔
Ikea隻熊公仔就係咁
肯痴身咪幾好
其實你唔係到佢自然會去訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞