在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問幼貓洗唔洗keep住磅重?要的話用咩磅?
獸醫話新入屋一律放籠,每日放風咁俾佢地慢慢適應,果時俾個住開放式既朋友厄左,話唔好籠養。
我屋企係傳統五百幾尺既單位,我個仔兩個月唔識
倦又貪玩,當屋企係運動場。睇完獸醫就知大鑊,醫生話一黎BB貪玩,容易整親,二黎要俾佢地慢慢適應。
講緊一罐幾多g呀?
黎緊接隻八個月貓貓返屋企
屋企本身無養寵物
上網睇就話困籠等佢有安全感先
但身邊朋友就建議唔困籠
比佢行下熟習下環境
想問下其實要唔要困籠?
咁係你屋企大姐你fd屋企開放式一眼睇哂唔怕佢唔知走左去邊
我屋企3百幾尺一房, 2個月大接番黎都係放佢通屋走
估唔到寵物post都要炫富
如果你睇埋醫藥費黎計咁就唔貴,因爲夠水份整體都會健康左,唔止泌尿道相關。睇一次醫生當400蚊都夠買30-40罐啦。
而家都係平均每日2罐,再多都食唔到。
調轉佢身體好d唔洗睇醫生好過啦。
之前見人地細細個就腎病+尿石,永遠食處方糧,個個月復診,同佢講輕微的話食罐頭可以解決都唔肯聽,一味係度買所謂可以溶到尿石既supplement就算,真係睇到眼冤。
咁你又啱!
今朝見到食生肉好滋味
決定入手生肉

罐頭我一定轉 肯定太咸
佢肯飲水,但量唔多
所以買定針筒諗住手動注水

罐頭都會加少少少少水,試過太多又唔肯食
困兩個禮拜就可以視乎情況睇下繼唔繼續困啦
如果唔係品種貓,前幾世都係流浪的話真係會唔熟習屋企環境
隨時亂屙屎屙尿,之後要教返都係一個問題
佢黎到都係會縮埋係d暗角唔敢出黎食野飲水,唔通你塞d糧同水落去沙發底俾佢咩
困籠佢起碼知道呢個範圍係安全先

當然每隻貓都唔同行爲/性格,未必隻隻適合,困籠只係相對穩陣既做法。
罐頭同咸唔咸冇關係,貓罐頭唔係午餐肉五香肉丁豆豉鯪魚之類既產品
罐頭只係一種保存方式... 人類食品都有好多完全唔咸既罐頭
睇成分表你會見大部分連鹽都冇落,你擺落口都唔會覺得咸
真。小朋友係唔識停
主要怕有應激
放下困下咁樣
點樣會有應激?
罐頭開左唔可以就咁放雪櫃
建議放入食物盒再放
唔係好易出事
85g
搵保鮮紙包包佢得唔得?
其實如果未放心可以叫佢訓籠嘅日中
佢見你出去應該就放棄
以前啲都係咁
總比日日擔心好
或者安全屋企嘅就開住個籠度門比佢自己返過去訓
叫做定個點比佢做主要訓嘅地方

唔食啲野可能未餓或者唔中意食
慢慢試下唔同野睇吓佢鍾意食啲咩
細個試多啲唔同嘅嘢,大個食嘅選擇會多好多
我有一兩隻貓細個只係食雞而家其他魚呀海鮮嗰啲嗅完好似好想食,但係都唔會嘗試去食

你可以平時就算喺屋企打開個籠擺開喺邊,但係唔使閂門,睇吓佢自己會點又唔使話一定要強行唔理佢
俾啲玩具佢自己周圍玩吓,學吓自己搵娛樂
如果發覺隻貓耳仔好污糟,你就試吓用洗耳水幫佢洗耳
因為如果持續每日都非常之污糟嘅話,就可能出遊太多,或者真係有蟲
最好一歲大之前
同埋其實喺完全一歲大之前佢開始發情周圍屙尿,你應該都會崩潰想佢除蛋
Keep住磅重可以睇吓佢係咪正常成長緊有冇增重
冇咩特別嘅磅
隨便只要佢肯坐上去就可以
我通常要坐喺我隻腳度
一隻手左右按開佢個口,然後另一隻手即刻將粒藥放去喉嚨深處就合埋佢個口掃佢下巴
兩隻加埋食唔夠85g?
好誇張喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞