在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

327 回覆
0 Like 1 Dislike
想請教各位

我隻貓有IBD, 試過試鮮肉但唔肯食, 長期屙軟便水便 有時甚至會咇埋落地下,已經食咗一個月類固醇都好似無乜效我應該點做
執返黎個隻浪浪今日生左6隻貓b🥲
有冇人有興趣領養?
因為我自己都搞唔掂咁多隻
轉其他種類既肉試下,佢可能對你而家喂緊既肉類敏感。
唔會對"罐頭"敏感,罐頭只係一種儲存方式,同乾糧既分別只係多左水分,重點都係入面既内容。
你都帶左佢睇醫生,都係聽醫生講好,你覺得冇料到就轉另一個醫生啦。

飲食方面建議試下低過敏性肉類,例如兔/鴨/鹿,試既時候要一次過避免曬其他肉類先知係咪對某個食物敏感。
我隻妹豬(曼基銀點)成日都有好多眼水 早晚抹幾次都冇用 之前睇過兩間醫生一個開眼藥水,一個開敏感藥,但都喺冇改善 依家食緊啲眼嘅supplement但都仲喺好多眼水 有冇貓友啲主人都喺咁?跪求好醫生/根治辦法
隻貓已經12歲 點樣照顧可以令佢有20+歲壽命
身體好時自然分泌就少d,你齋針對眼去補都未必有用,keep住會發生。
從飲食/壓力/環境衛生去改善下,當然眼發炎的話都係要睇醫生用眼藥水。
我有懷疑過係雞⋯
但我睇其他口味點都有雞
有興趣,但你應該要湊大少少先可以俾人?
咁轉食增強抵抗力嘅supplement?
最弊有眼水嗰時飲食未改變
日日都仲食玩瞓應該冇壓力
衰啲講浪浪對眼仲乾淨過佢 屋企日日清潔點都唔會差得過出面條街嘅
Btw嚟近都會轉睇第2個醫生
希望搵到源頭解決
乾糧可以試下ziwipeak(有齋羊/牛/鹿),instinct(兔/三文魚),AATU(三文魚/鴨)。
罐頭仲多選擇我就唔list啦。
等斷左奶先
如果仲係幼貓,其實大個d/絕育後都會有改善。
supplement可以試下IGG同乳鐵蛋白,不過成日逼佢食supplement都會有壓力,有好有唔好。
睇下第二個醫生有咩意見先決定適唔適合買啦。
我個隻都係
絕咗育差唔多一歲
好 試試佢 好在一般加落罐罐都肯食
反而細細個都冇眼水
睇嚟大家暫時都未搵到解決方法
如果有奴才搞得掂 跪求講聲
我個隻食緊離胺酸
冇得根治,身體差/有病就自然會分泌多,亦都等於可以用分泌物分辨佢身體好唔好,需唔需要睇醫生,所以平時要做好飲食/清潔環境/減壓。
咁灰之前睇兩次醫生又冇話佢病呀嗰啲
淨喺話眼水有好多因素 包括品種問題
但你講嗰3點基本上可以排除
sadsad
我個隻都有呀 仲要喺有眼水前已經食緊
都冇咩飲食/環境/轉變下就開始有眼水了
體質問題冇乜計,冇辦法根治,冇得食藥就解決,唯有做d可以做既野慢慢改善/唔惡化。
飲食/清潔環境/減壓係基本長期要做好既野:
- 環境會影響眼、耳、皮膚、呼吸道
- 飲食影響所有野(齋講夠水分、腸胃健康已經少好多醫藥費)
- 壓力影響免疫力
有研究話離胺酸冇乜用,貓糧既分量已經足夠。
我個隻係本身就有
我諗大大下就會冇 所以搞好清潔就算了
想請教下大家 帶咗隻兩個零月嘅貓返屋企 由朝到晚都叫 應該得瞓覺唔叫 同埋淨係匿埋 得無人係到嘅時候先出嚟食嘢屙屎尿

係咪由得佢等佢自己行返出嚟 定要做咩訓練等佢無咁驚人
你帶咗返屋企幾耐?

我都係領養咗隻兩個幾月 入咗屋五日
頭兩日應該無乜安全感係咁叫
依家好好多 好痴人 不過有陣都係收埋自己去梳化底

佢收埋自己你由得佢啦 上網學話整多啲可以俾佢匿埋自己嘅地方會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞