在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
睇張相都係睇唔到啲肉嘅狀態
其實最好就睇一睇醫生假如之前冇經驗嘅話
如果新養貓雛妓係會花費多少少睇醫生當儲經驗
同埋有時可能因為呢啲受傷都係用奠酒或者神仙水處理睇完今次醫生之後下次都可以用返嗰支藥
只要肯定嗰啲唔係肥肉嘅話都冇咩問題
可以輕輕摸吓有冇啲咩不尋常嘅腫塊之類
假如佢普遍感受到害怕嘅話
可以先放喺個籠入邊,然後你伸隻手入去同佢玩
主要係俾佢一個佢感受到安全嘅情況下同佢交流
想問個籠之前一路都有毛巾之類遮蓋造成一個暗黑嘅環境令佢可以匿藏?
佢可能習慣喺啲比較陰暗嘅地方活動,因為貓本身都係夜行動物
佢哋喺啲暗嘅地方會安心啲覺得安全啲

可以先試吓喺籠入邊同佢玩熟少少,或者有啲佢鍾意嘅玩具玩多陣就試吓引佢出嚟等佢追住玩或者嘗試將啲嘢食放喺比較接近籠嘅附近暗暗地俾佢食吓

當佢感受到外面冇威脅嘅時候就會更加放心出嚟玩
兩三個月大嘅貓好快適應附近環境,所以唔使太擔心
想問下貓女正常幾耐發一次情
點解我果隻隔1星期就黎一次咁密
book左手術都要改期
收到唔該巴打
今晚再努力試下
想問下兩個月貓貓大約食幾多同去幾多次廁所

接左返黎之後會朝早起身開罐罐加水比佢
然後佢食三分一唔食就收走放長糧返工,大約15g左右
夜晚返黎會收走長糧,會剩返少少
夜d就開多個罐罐加水比佢,都係食可能三分一
水就長期有一盤係到

一日大約去兩次小便同一次便便
係咪正常
覺得佢去好少廁所同食好少野
分開兩個地方餵得唔得?
我都有兩隻貓,一隻一歲幾一隻五個月
大果隻以前都係咁,慢慢食,食兩啖又行開
自從細貓嚟咗,佢就食得勁快,鯨吞咁而且仲會有低吼聲
但我分開餵佢哋,見唔到對方食嘢,咁大貓就唔會咁
要睇咩情況咬你

一,如果佢玩緊,但你阻到佢,佢實咬你
二,如果佢係掂下你、玩你手,玩玩下就咬,就可以停。

我會用手指篤佢鼻黎鬧,但唔係大聲喝,好長氣咁低音咁鬧一兩分鐘,佢走開我又拉返佢,長氣到佢頂唔順,佢會明。
有時我訓訓下佢都輕咬我,頂唔順我會用手合埋佢口,話唔得

而家無咁多咬我,因為最近係少左鬧佢
我想係好唔啱先鬧,費事佢唔知輕重
籠之前有蓋毛巾 困佢係籠既時候都有開道門同佢玩 佢個陣都好嗲係咁用個頭hi我隻手要我摸佢

係早兩日放佢出籠佢就變到勁驚我咁 但放佢出黎佢去廁所食野都正常 d食物兜同廁所都仲放係籠入面佢會自己走去食 但佢去完廁所之後係勁驚咁跑走

其實佢都算適應周圍環境 但就變到好怕我 係諗洗唔洗困多陣籠先或者係咪應該放左佢係房先再放佢出廳
睇張相都係睇唔到啲肉嘅狀態
其實最好就睇一睇醫生假如之前冇經驗嘅話
如果新養貓初期係會花費多少少睇醫生當儲經驗
同埋有時可能因為呢啲受傷都係用碘酒或者神仙水處理睇完今次醫生之後下次都可以用返嗰支藥

睇落唔似癬
但好似受傷結焦
睇下有冇液體流出 同會唔會成日奶
其實差唔多
你可能book8月過咗呢轉發情先
如果佢自己會飲水嘅
個罐可以唔洗加水
個罐本身都夠水
淡咗佢冇咁好心機食 又快飽咗

如果食唔哂一罐
可以比半罐或者1/3落盤
其他嘅包好雪住 晚上隔水慢慢暖返到常溫比佢食

日中長糧我諗睇返佢體重比佢
如果日日全清就可能比多少少佢

而家成長期會好快越食越多
定期鎊重有增重就ok

一日最少都一次便便
小便只要日日都大概一樣都ok
可能佢一直對你應知就只有你隻手
出到嚟發覺你係咁大隻就驚
當然佢細個可能都係好奇周圍走只係
你伸手入籠玩 可以i近少少比佢望下你

有啲貓去完廁所都係中意跑走
因為佢地怕比人發現
所以先有去完廁所會埋砂

你可以都搵佢啲毛巾包住佢坐係到摸到佢訓
比佢慣下你
我通常都係照睇電視電話 用一隻手係毛巾入面摸住喑佢訓
隻貓隔日痾屎/尿,唔一定日日都有,係咪正常?見佢食野好似唔多 keep住小食多餐,水就一日飲1 ~ 2次。每次飲幾分鐘。咁樣隔日去廁所係咪正常?見d屎尿都係靚既。另外佢痾屎/尿前後通常都會暴走,周圍狂奔跳高,係咪正常
兩個月貓貓一入屋,好快適應
肯飲水肯食糧

但係只要屋企人返工
佢就會匿埋唔出現
只係出黎食飯飲水
但我地返黎之後佢又十分活潑好動
瘋狂係屋企跑黎跑去

同埋只要一唔見到人
eg 去廁所,係房就會叫得好淒慘

呢兩個問題可以點解決
正路應該日日都會去
可能食得少
屎會唔會黑/乾身
尿啲味勁唔勁?

去完會跑都正常嘅
正常
媽媽出去打獵時幼貓都會藏起唔比人搵到
反正佢都係訓教

佢見你去廁所
關心你啫 或者睇下做咩掉低佢

冇問題
開心事 當你老母
如果想佢習慣,唔好再叫
係咪要忍心唔好開門比佢入黎
因為廁所都有危險位,訓教佢係隔離訓唔到
同佢講等陣
你去廁所
而家未識聽
你平時比指令佢時 最好一致 同簡單

就好似叫名咁
我去廁所佢地都會拍門
我如果坐廁所佢地想跟會同佢哋講
等等 我去廁所 臭唔好入嚟
沖涼就冇 佢地一定要睇

訓教嘅話 佢要跟你就係床隔離整個位佢訓下 就可能唔會上床
通常男貓絕育
你哋會俾佢戴幾耐頸圈?
黑黑地啡啡地, 乾身. 都幾臭. 尿就冇乜味. 是否正常?
平時食開orijen 紅肉
如果見便便深色又乾身可能唔太夠水
試下用水機佢會唔會飲多啲

臭係冇問題
尿冇味都係冇問題

冇食呢隻唔知點
隻貓好似中左Fip 係咪得返打441依個方法
想問有無巴打用過幫貓上門沖涼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞