在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
做過GI faecal parasite PCR 就六百零
佢會唔會唔夠水
或者平時去水喉或者其他有積水嘅地方飲唔乾淨嘅水?
有啲貓係唔太鍾意食濕糧
追住佢食,佢反而更加抗拒唔想食
或者試吓買唔同嘅濕糧試吓睇吓邊種喜歡
如果唔係就只係食多少少乾糧
只要記得幫佢補充水份就可以
各位巴絲好
尋日接咗半歲貓貓返到屋企,食玩瞓屙都做齊(暫時未見大便)
今朝食完早餐同佢玩咗陣,有跳有跑大約5分鐘內,見佢有啲喘氣
要擘大口透氣,維持大約4-5秒,合返埋口之前隔一陣又擘大透氣
請問幼貓玩完之後依個情況係咪正常?

另外見佢有時呼吸有聲好似煲水聲咁,透氣透到頭都郁郁下
係咪佢好驚好緊張?
唔會呀舊果隻完全無事,上年9月領養佢番黎無耐就係咁
睇左醫生話驗屎排除左寄生蟲先,如果排除左無寄生蟲既話呢,就好大機會係ibd要食類固醇測試下
唔關隻貓事
想問如果飼主本身皮膚痕癢
有冇啲咩藥膏/止癢藥係pet friendly可以搽
主要驚俾貓貓lam到
上網搵都唔見有
想問幫3-4個月大貓滴蝨,滴完之後洗唔洗戴頸圈?
驚佢咁細個咁細粒會R到後頸
英短?
如果佢咁抖大氣就唔好玩咁耐
唔算正常
可能心臟唔太好
抱佢一陣等啲藥乾可以
帶圈咪會high哂落個圈
有冇人試過比貓貓飲牛奶
飲左點 係咪真係會痾爛屎
佢奶損之後有用神仙水消毒 梳毛每星期都有梳 喱排會定時除個冬甩 但會mon住唔俾佢奶個肚 但有時佢清潔自己嗰陣仲會用牙咬自己好似真係有壓力
唔該巴打
係英短嚟,依家同佢玩一陣就收手俾佢抖
嚟緊帶佢睇醫生check下
見佢不論有冇冷氣,平靜嗰陣呼吸有時都快同有聲
我個隻都係咁
check就要去做心臟超聲波,都唔平同埋大既診所醫院先有。
心臟酵素未必check到本身天生心臟結構既問題,除非已經出左事。
巴打你嗰隻都係英短嚟?
有冇睇過醫生知唔知係咩事?
明白唔該巴打
因為本身嚟緊都會帶佢去睇一睇醫生做簡單檢查
到時都會俾片醫生睇,聽下佢有冇咩建議
依幾日會再留意下貓貓嘅情況
唔係 但照過基本野未照到咩問題 要照詳細超聲波
祝貓仔健健康康
應該會肚瀉要比羊奶佢飲先啱
我哋有時清潔嗰陣時都會用啲牙輕輕啄下自己
有冇彩下有冇皮膚敏感
有冇ching有貓屋推介 唔想淘寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞