在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想從事寵物店 會唔會好高要求?
利申: 想學多d寵物既知識 特別係貓
鼻水嚟
乾左就會變黑
補充離胺酸會有改善
有手有腳識講廣東話應該都請
其實你想學啲咩知識?
如果係餵養護理果方面
我覺得上網自學已足夠
其實我係想學完點營運一間寵物店 想做好更多客戶服務
如果有網店仲好
諗住之後有機會去開一間實體店 不過都係好耐之後既事
呢家想打下工 唔想成日對住寫字樓工
營運一間鋪又另一回事
不過你都可以試下去做一排
睇下係咪學到你想學嘅野
睇下上網有咩po請人先
想問下泡泡靈嘅洗耳水同急救泡沫
對貓癬同耳蟎有無幫助?
新貓隔離第二晚
舊貓胃口都係麻麻
屎都未痾
未必
貓癬都係睇醫生啦
人都中埋好難搞

帶埋零食草草去謝罪啦
尋日餵左醬了
訂左d 貓草玩具未到
出去買啦
平時都可以做貓草俾佢自己食吓
終於痾了
幫隻貓洗耳佢反抗到仆街
我個隻都係, 之前醫生教唧d洗耳水入耳仔按下佢
第一次洗咁照跟啦, 一唧佢就係咁fing係咁反抗
而家唧落綿花球再塞入去按下抹下, 好好多
上個月岩岩接左貓貓返黎 大概兩個月多啲啲
返到黎食得訓得玩得痾得 精神好好
岩岩發現佢呼吸得好快 大概都有百幾下
但岩岩餵佢食野佢又japjapjap 食晒
呢一兩日lam 完毛有黑次一下咁
會唔會係有事
我想問nutrience subzero同black diamond
係咪行貨同水貨分別?

發覺屋企人買錯咗
如果呼吸太快或者轉機嘅反應係最好休息一下唔好玩得太急太激動

食嘢食得快小朋友都係咁,同埋可能肚餓
如果打乞嗤只係一兩下就冇問題,可能比毛整到個鼻痕
如果持續打乞嗤就要去睇醫生
你點數佢呼吸,百幾下係一分鐘?
keep住超過50下一分鐘就一定要即刻睇醫生啦
我隻一樣
驚到仆街
有時仲會驚到瀨尿
所以一家要等佢去完廁所先
同問, 睇佢訓覺, 呼吸個陣個肚都會郁架嘛
睇得出佢呼吸都幾快咁, 但好似一時時先會
但平時食得玩得訓得好正常健康咁
點先為之正常?
計靜止狀態(多數計訓覺),一呼一吸等於一下,一分鐘30-40下係正常,越快就越嚴重囉。嚴重既可以去到百幾下一分鐘。

可以拍半分鐘video數完再乘2。但係就唔好10秒乘6咁啦,會好唔準,有時係會突然之間呼吸有幾下好快。

有問題的話多數會持續係咁,例如有肺積水之類,係唔會突然之間少左水令佢呼吸暢順返。

永遠唔好玩到打開口呼吸,有d喘氣就可以停下之後再玩,寧願分開玩多幾次。好多時心臟問題發生之後就返唔到轉頭(例如肺水導致心房脹大,就算去到肺水,心房都唔會恢復到原來大細),預防係最重要。
隻貓自己爆衝勁耐玩到打開口呼吸點幫佢
你自己捉住制止佢、幫佢梳毛、零食引佢、玩靜態玩具之類,佢可以跑到唔夠氣就知佢唔會識停啦。
[img][/img]
有冇人知咩嚟 無端端禿左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞