在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

328 回覆
0 Like 1 Dislike
想問吓如果一個人住,
但每日有2/3時間都唔喺屋企,
係唔係唔應該養?
不如你講下1/3時間係屋企會做啲先
瞓覺同做自己工作以外嘅嘢
住左4晚,頭3晚都冇事
不過好彩今朝屙完有番啲正常便便
如果你餘下1/3時間都係肯陪佢咪可以
但假如16小時外出
訓6個鐘
得返兩個鐘
沖埋涼
你自己都冇私人時間

如果養貓
你仲要清貓砂餵糧清潔
其實你應該冇咩時間
可能都驚咗幾日啦
唔飲水唔太食野痾返早幾日消化啲食物咪冇咩問題
真係唔知, 因為酒店個邊有人陪有cam睇
成日會擔心咁睇下cam, 見佢都食得屙得
D糧都見佢日日都食得哂,水就唔知睇唔到
不過而家冇乜事就OK啦
因為接佢番黎前已經買左機票, 所以先送佢去酒店
而家有左佢真係去旅行嘅意欲都少左
你會擔心佢都係好事嚟嘅
旅行我都係會去嘅,不過就會搵啲佢哋唔驚嘅朋友每日上一上嚟同佢打個招呼餵吓涼坐喺度陪吓佢哋一陣
有時我哋出街出咗一日到深夜返嚟嘅時候佢哋都會扭吓計
咬埋張毛氈出嚟門口坐喺度等
有無人試過將啲流浪貓由驚人變到痴人嘅個過程係咪好漫長
都係睇貓性格嘅啫

試過有隻十零歲貓公
不嬲唔比掂,但有日發覺佢好似病咗就鄰居捉咗佢睇醫生
留佢係屋企養病
見佢都年紀唔輕諗住睇下比佢肯唔肯收編埋

點知佢一坐低就勁放鬆冇諗住走
就比佢入屋安享晚年

我自己就由bb養起 返屋企頭兩日都一伸手就想凶我
養多佢一陣就知米飯班主嚟唔凶了
係呀,朋友隻貓養咗差唔多兩年先唔怕人
係要比一般貓俾多啲耐性同心機
我有隻由三個月養 依家九個月
一開始會哈人 唔比摸
到之後慢慢同佢訓練脫敏
依家摸佢有一半機會摸到

會再同佢慢慢做訓練 希望有一日可以任摸
咁正常養貓你哋會預幾多時間俾佢哋?
同埋每月開支大概係幾多?
早上餵早餐 加水 清砂 出門前檢查 最快十五分鐘
收工返嚟 餵飯 加水 清砂 又十五分鐘
睡前又十五分鐘
未計同佢玩 餵濕糧罐嘅準備同清潔
外加因為養貓要加多咗打掃屋企(毛)

砂盆一星期小清潔
三至四星期就大洗換砂

呢啲係最低消費
其實我返到屋企都係做咩都係陪佢地
摸住睇電視
食飯佢地又會上嚟睇你食咩
又會同佢地玩 餵下草,零食個啲
其實好忙 但開心

洗費睇你食咩
當大約一日一罐加乾糧
外加貓砂 一千左右嘅啫
但仲要準備睇醫生呢啲突然洗費

最重要係照顧佢起碼十年嘅責任
你要肯花時間心機陪佢照顧佢先係最大concern

都係個句 雖然有啲困身 但開心嘅
樓主有無得tg pm問野
係到問啦
本身個post都唔係我
只係續開
而且呢度有幾個都一齊解答
屋企隻英短仔差唔多10個月大
平時就朝早食乾糧,中午同夜晚通常都餵罐罐或者凍乾加水
由一接佢返嚟都俾唔同罐俾佢食,全部都好快食晒唔會挑食
但係呢排唔係好肯食濕糧,一係淨係食幾啖,一係就擺多陣再食返
乾糧就好啲,肯食多少少
去廁所大小便都正常
睇過話幼貓既食量係成貓既兩倍,佢咁樣純粹係大個咗食量冇咁多定點
定係有機會係其他問題
Cat plus冇試過
N1轉左大陸製之後就好垃圾,好多粉塵好快臭
而家用緊汪喵米粒幾好
可以沖廁?
成貓用體重每一kg計的話,可能會食得少過幼貓,但係成貓體積大左幾倍,自然總食量唔會點減少。
有時久唔久都會食欲差d,轉頭又正常返,太長時間冇乜胃口就有機會係身體唔舒服。單憑食量好難判斷,要留意埋佢既精神,眼耳分泌物,尿既顔色,屎既形態、體重等等。
時間耐左都係咁,就建議睇個醫生驗個血睇睇。
可以,以前用N1時即刻倒厠所即刻冲的話,有機會塞厠所,而家用汪喵唔會。
好 我都試下
好 唔該晒你
你一日最少抽到15分鐘就可以養絕左育嘅短毛唐貓

冇絕育會亂屙
你抹地都唔止15分鐘
每日都係洗碗換水倒屎好快搞掂

開支睇你隻貓食量
4kg 絕育貓
一個月平均食1.5kg 乾糧
我隻貓食緊thrive 乾糧
175一包食足一個月有多
貓砂我買平價紙砂
一個月先50蚊

身體檢查一年幾百
年紀大就要驗埋血
要多一千五

我隻貓好獨立
一日到黑都係瞓
冇野食就喵幾聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞