在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問吓養咗兩隻貓咪一男一女(男仔絕咗育)兩隻大概都一歲左右
佢哋成日朝早5-7同埋夜晚凌晨嗰陣突然間好興奮
會突然間望嚟望去然後喺度沖嚟沖去
有時仲會無端端向住牆向上跳同爬
想問吓佢哋係咪好焦慮定係點?
我已經一日起碼同佢哋玩三四次 每次15分鐘
似損多
通常癬都會甩埋個度啲毛
拎紫外光燈照下最清楚
我都經歷緊,都準備睇吓醫生,想問下你嗰隻依家仲係咁嗎
隻衰貓而家7個半月大, 最近百厭到仆街
爬高爬低都算, 又咬人, 哩排仲要玩水機啲水, 整到周圍濕哂
係咪好似人仔咁有反叛期
其實睇番啲便係出面有血多,
都同佢睇左醫生食左都有7日藥暫時情況都係一時時,
醫生要同佢驗屎驗到底有咩寄生蟲
但同佢採屎好辛苦
因為痾完成日痴晒貓沙
暫時用緊半沙半紙方式留緊佢啲屎

而且覺得佢唔長肉,轉左皇家隻腸胃糧俾佢,體重無咩增加
都係細妯粒咁
隻衰仔會成日跑過去食野,但感覺佢每次都係食一兩粒咁,
個糧兜無咩少到糧
仲係咁
呢兩日精神好在,同埋零食會搶住食
主食就乾糧食,罐罐唔食
唔知做乜
我依家嗰隻就好似正常返,前3日真係活動力下降哂咁,但食痾又正常
留名
成長緊有精力又好奇啫
前期細個要成日訓
遲下想同佢玩都未必理你
通常如果要攞樣本嘅話
我都係見佢跑去廁所就喺後面跟住佢
一去完就即刻收

你會唔會佢啲食糧唔啱佢食
所以佢冇乜興趣食,所以就唔長肉
等佢遲啲腸胃好返,再試吓其他新糧
貓貓幾歲開始會無咁百厭?
可能咁啱細貓嚇親大貓,或者唔小心整到佢
所以以為佢攻擊嗰啲有可能
佢哋一齊玩嘅時候試吓俾啲貓草佢哋放鬆吓等佢忘記咗呢件事
其實一路養一路教有啲嘢唔可以做
有啲貓本身性格都活潑
你就可以花多啲時間同佢放下電
過咗一歲之後就開始慢落嚟
所以花多啲時間陪佢玩吓

隻貓9個月大 今年大概一,二月發現上顎有一達黑斑 個時冇睇過醫生 google過係黑斑症冇乜事 咁今日再睇見到黑斑大咗好多 想問下會唔會係腫瘤或者其他嘢 感謝大家
巴打有樣野想問下,隻貓仔明明識得係貓沙盤大小便,今日唔知做咩事係門口痾過屎尿,然後放番佢入籠俾佢痾過一似先再放番出黎,岩岩又無咩咩走去門口痾屎
應該唔滿意你
可能你成日出去
記得清乾淨啲味,唔係會去慣咗
因為之前就算佢肚痾都唔會周地去,最多都係屎忽有所以一坐低就成屋都係尋日女朋友唔洗番工係屋企睇住佢,都無啦啦走去門口痾
BTW佢腸胃炎未好番晒,啲屎本身已經硬番8-9成有兩日,前日開左個皇家幼貓腸胃罐罐俾左啲佢食,尋日就開始周地痾同變番軟便
嚇到我轉番乾糧俾佢
會唔會砂盤唔乾淨佢唔想去
如果腸胃炎就食返平時啲野自
唔好比新野佢食住
肉眼見都清潔乾淨,沙無屎尿跡,我試試番去再清潔乾淨睇睇,
希望佢快啲好番
會唔會夠期換砂都
你產都會feel到唔爽脆
想問吓工廠大廈studio單位可以領養嗎?
想問下大家幼貓食咩罐好,食開汪喵怪獸K9 thrive,最近兩隻衰貓開始食厭咗,霸食

大家仲有冇好推介
買左吹毛機
終於問好了義工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞