在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

點搞好

依家舊貓次次見到新貓一衝埋黎就即刻哈氣
而家仲有口服藥可以食,可以同你個獸醫商討下先
Confirm係fip就盡快落藥先高啲機會醫得好
上網爬完文啲人話最好頭嗰14日至一個月都打針,先有效對付個病毒
因為口服藥都算係新
落針應該會係最有信心有效果嘅方法
只係有啲人對打針好恐懼,同埋貓貓會好痛
打得唔好皮膚又會爛
但係如果醫得好,依啲都係小問題

建議你去fb搵信得過嘅441 grp問下admin
佢地好有經驗又會幫你搵埋藥
但要小心搵,因為有啲grp係為賺錢,可能會賣啲質素差嘅針俾你,藥效會無咁好的
有冇巴絲可以介紹下咩group 好,好驚比人呃
新手養貓而家8個月大
黎左屋企就黎三個月,之前都好活潑周圍跳周圍玩
呢星期開始突然成日都訓又好懶唔想郁咁
訓醒就食,食完就訓。佢會自己訓又或者訓我地大脾
間唔中摸佢都會煲水
但係同佢玩都唔玩,玩具又唔玩
乾濕糧都有食,但係食少左
有飲水痾尿,痾屎都正常
好驚佢係有病
Lm
點解唔帶佢睇一轉醫生
係咪冇做新貓隔離
舊貓一時未必接受到新貓
大家都唔係細個 會有地盤意識

可以用啲貓草或者貓用香薰令佢地情緒平靜先
再兩個人一人抱一隻大家對下

或者搵啲野比兩個一齊玩
轉移佢地攻擊目標

如果新貓想打舊貓就用手擋開佢再按一按住佢表示唔可以
未相處好前最好比貓女有多啲私人空間
以免太大壓力生病
可能太熱?
如果連中意嘅零食都冇心機就去睇睇醫生
兩隻1.5歲公貓去完絕育之後唔認得大家
兩兄弟,本身都好friend
絕完之後
唔知關唔關阿哥返屋企時失禁,搞到成身尿味
細路唔認得阿哥
細路屙完屎,阿哥想去聞佢啲屎同patpat嘅時候就打哂大交
feefee聲+飛機耳+打交

而家Day 5
分開咗佢地,細路喺廳,阿哥就長喺房
每晚俾15-30分鐘佢地相見 + 互lam貓條同貓草
唔知幾時先friend得返
貓草同香薰都試過
如果新貓入籠/隔住欄杆
舊貓女反埋肚仔出黎同佢玩
但一冇野阻擋 貓女就比較驚

呢幾日有一次貓女訓緊貓兜(高位)
新貓仔上去錫左佢一啖屎忽
2隻都冇事

真係唔知佢2隻想點

地盤意識 2隻野都願意訓大家張床等等 冇哈氣冇成
有時仲用人地個廁所

想知仲有咩方法可以解決

暫時舊貓都有足夠空間 冇病
可能成身尿味同麻醉藥味

等佢埋好傷口沖個靚涼啦
應該冇事嘅
通常絕完育都會唔認得兩三日
佢地睇心情
有時眼訓就攬埋訓都冇事

心情差想alone就會打
如果佢地打得唔勁都放心嘅
屋企有兩隻貓一到某個鐘數就好似仇人咁互追打
平時又冇野
但你就要留意小心男仔因為大隻蝦到貓女唔開心有壓力

你要教識佢地明白講no時要知停
同要出手擋住男仔太過aggressive 蝦女
驗個全血求安心啦
啲人話 沖完涼會又唔記得多次
我呢幾個就冇
但既然而家都係唔記得,咁不如沖返乾淨個貓
想問問貓係咪天氣熱會胃口變細
屋企隻英短9個月大
平時餵乾糧早晚一次 之前會好快一兩個鐘內就食晒
呢幾日就食得好慢好慢 朝早餵個啲夜晚仲有淨4分1到
食兩啖就行開唔食 隔一陣又食幾啖咁
但仲係好精神跑跑跳跳
本身都中意飲水 飲水量都冇變
大小便正常
平時屋企冇人會開風扇俾佢 有人就開冷氣
都有可能嘅
係咪食厭左啊?
同埋睇下口腔牙肉有冇紅腫嗰啲令佢唔想食嘢
如果都無問題體重又無大減都唔洗理

有無巴絲知道呢種會唔會係貓癬? 定其純粹自己r損左
我今日買咗隻friends嘅費洛蒙 希望有用
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞